foto

Soorten verrekijkers

Grofweg zijn verrekijkers op te delen in twee groepen: de groep met één prisma (monocular) en de groep met twee prisma's (binocular). Daarnaast bestaat er nog een speciale groep: de nachtkijker.

'Monoculars'
De groep bestaat uit compacte kijkers die je slechts voor één oog houdt. Vroeger waren dit de bekende piratenkijkers die je uit kon schuiven om te kijken of er al land in zicht was. Nu zijn het kleine, kort en dus zeer compacte kijkers die je altijd in je zak kunt steken. De compactheid is dan ook het grootste voordeel van deze kijkers. Een nadeel wat daar tegenover staat is dat het vrij moeilijk is om de kijker goed stil te houden. Het gezichtsveld is vaak klein en daardoor ontstaat het schokken van het beeld. Je hebt dus een onrustig beeld, iets wat zeker niet makkelijk is als je een vogel probeert te volgen die in de lucht vliegt of een bordje probeert te lezen dat op een behoorlijke afstand van je vandaan staat.

'Binoculars'
Binoculars zijn er in veel meer verschillende soorten en maten dan monoculars. Belangrijk daarbij is dat er bij binoculars onderscheid wordt gemaakt tussen porro-kijkers en dakkant-kijkers.

Porro-kijkers

Porro-kijkers zijn de kijkers die de bekende N-knik hebben. Deze knik wordt veroorzaakt door het feit dat het prisma uit meerdere delen bestaat die naast elkaar in de kijker liggen. Het binnenkomende beeld wordt gespiegeld naar een nevenliggend prisma wat het vervolgens richting oog stuurt. Hierdoor is de verrekijker vaak niet echt compact te maken, maar geven ze wel een beter beeld. Een ander voordeel van porro-kijkers is het feit dat ze over het algemeen een lagere kostprijs hebben. Dit omdat het productieproces om minder precisie vraagt dan het veel nauwkeurigere proces dat bij een dakkant-kijker wordt gehanteerd.

porro-kijkers

Dakkant-kijkers

Deze kijkers zijn compacter dan de porro-kijkers. Dit omdat het prisma op een andere manier in elkaar is gezet waardoor het beeld nagenoeg recht door de kijker naar het oog kan worden gestuurd. Deze manier van fabriceren vraagt echter om een zeer precieze afwerking van het prisma, iets dat je dan ook vaak in de kostprijs zult terugzien.

dakkant-kijkers

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }