foto

Verrekijkers en nachtkijkers

Als je tijdens een hike in de verte een roofvogel ziet die je graag wilt bestuderen of een hooggelegen rots van dichtbij wilt bekijken zonder te klimmen, dan is een verrekijker het aangewezen stuk gereedschap. Met een verrekijker kun je veraf gelegen zaken dichterbij halen en beter bekijken.

Zelf neem ik altijd een (kleine) verrekijker mee als ik op pad ga. Al is het alleen maar om soms tijdens een GR-wandeling ver vooruit te kunnen kijken hoe het pad loopt. Daarnaast gebruik ik mijn kijker soms als zoom-lenz voor mijn digitale camera zodat ik objecten van dichterbij kan fotograferen. Daarnaast vind ik het zelf vaak wel leuk om vanaf een hoge rotspunt de omgeving te bestuderen door mijn verrekijker. Op die manier kun je een route verkennen of dieren van dichtbij bekijken zonder ze af te schrikken.

Destijds heb ik mijn verrekijker na lang zoeken en veel wikken en wegen aangeschaft. Om je een handje te helpen bij het aanschaffen van een verrekijker, wil ik je in deze rubriek wat meer uitleggen over verrekijkers (en dan vooral de kreten die hierbij worden gebruikt), de soorten kijkers (waarbij ik speciale aandacht besteed aan de nachtkijker)en tenslotte het kiezen van een verrekijker.

Daarnaast besteed ik aandacht aan enkele merken die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.

Aan het onderhouden van een verrekijker besteed ik weinig aandacht omdat ik in principe vrij simpel is: hou 'm schoon (de lenzen met een lenzendoekje!) en wees er zuinig op. Een verrekijker kan een levenlang meegaan als je er maar zuinig op bent!

Voor verrekijkers kun je onder andere bij de volgende merken terecht:
· Bausch & Lomb · Betalight · Bresser · Brunton · Burris · Bushnell · Bynolyt · Eden Quality · Fujinon · Gambit · Highlander · Homeij Optics · Homey's · Homey's · Human Nature · Jenaoptik · Leica · Luxon · Minolta · Minox · Newcon Optik (nachtkijkers) · Night Owl Optics (nachtkijkers) · Nikon · Olympus · Outman · Pentax · Pollux · Pulsar Scopes · Rigel Optics (nachtkijkers) · Silva · Steiner · Swarovski · Swift · Tasco · Urikan · Vortex · X-Optics · Zeiss ·


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }