foto

Nachtkijkers

Iedereen heeft ze wel eens op de televisie gezien en de mensen die hun dienstplicht hebben vervuld hebben er wellicht zelfs mee gewerkt: de nachtkijker. Hoewel de nachtkijker vaak niet eens een verrekijker is (vergroting is 1x, dus normaal), heb ik 'm toch opgenomen in dit verhaal over verrekijkers. Dit omdat sommige nachtkijkers wel degelijk een vergroting hebben (meestal tot 5x) en daarnaast de nachtkijker in dezelfde productlijn voorkomt als de verrekijker.

De werking van een nachtkijker
Veel mensen zien de nachtkijker als een wonder der techniek dat je in donkere plaatsen de mogelijkheid biedt om gewoon rond te kijken. Die mensen komen er echter bedrogen uit. Hoewel de nachtkijker inderdaad een vernuftig stukje techniek is, is het geen wondermiddel. In een donkere grot, waar absoluut geen licht is van maan of sterren heb je niets aan een nachtkijker als deze niet is voorzien van een infrarood-illuminator. Deze illuminator richt een straal infrarood licht op het te bekijken onderwerp, wat vervolgens door de nachtkijker kan worden vertaald naar een beeld. Die vertaling gaat (simpel weergegeven) als volgt:
Het donkere beeld komt binnen in de kijker via het objectief. Vervolgens wordt dit beeld versterkt, waarbij het beschikbare licht wordt omgezet in electronen, welke op hun beurt weer het beeld doorgeven aan een fosforscherm. Dit scherm is groen, het bekende beeld dat je dus ook te zien krijgt door een nachtkijker. Hierbij zal je duidelijk zijn, dat als er geen licht is om te versterken, er ook geen beeld is. Daarom is er dus soms (in een grot of gesloten gebouw) infrarood licht nodig om te zorgen dat er wel licht is. Dit infrarood licht zie je met het blote oog niet, maar het is voldoende voor de nachtkijker om mee te werken en een beeld te vormen.

Waar let je op bij de aanschaf van een nachtkijker
Voor een groot deel gelden voor de aanschaf van een nachtkijker dezelfde tips als bij het aanschaffen van een verrekijker. Toch zijn er -juist door de specifieke aard van een nachtkijker- wel degelijk andere zaken die belangrijk zijn:

  • lichtversterking: een nachtkijker die je voor het rondkijken in het bos wilt gebruiken, is een andere dan je bijvoorbeeld nodig hebt als je een grot wilt verkennen of op grote afstand dingen wilt kunnen onderscheiden. Het is daarom belangrijk om te kijken wat de lichtversterking is die de kijker geeft.
  • actief of passief: een actieve kijker maakt gebruik van infrarood licht (dus een illuminator), een passieve nachtkijker doet het zonder infrarood licht. De meeste kijkers kun je zowel actief als passief gebruiken, waarbij je de illuminator alleen aanzet als je 'm nodig hebt (dus als de maan achter de wolken is verdwenen of je in een grot zit).
  • bereik: zoals gezegd vergroot een nachtkijker niet altijd. Het is dus (opnieuw) belangrijk om te kijken wat je wilt: een kijker met een lang bereik om in het doinker herten te spotten aan de rand van het bos, of een kijker die je op je hoofd zet als een soort bril en welke dus maar een kort bereik nodig heeft.
  • beeldkwaliteit: nog meer dan bij verrekijkers geldt bij nachtkijkers dat de beeldkwaliteit van root belang is. Kun je bijvoorbeeld al op 10 meter geen konijn meer van een rotsblok onderscheiden of een hert van een struik, dan is het de vraag of je ooit plezier zult beleven aan je nachtkijker.
  • betrouwbaarheid: de lichtversterker in een nachtkijker gaat niet eeuwig mee. De versterker neemt in kracht af en meestal moet hij (of de kijker) na zo'n 1000 uur effectief gebruik worden vervangen. Let hier dus op als je een tweedehands nachtkijker koopt!
  • batterijverbruik en -soort: een nachtkijker en de illuminator werken op stroom: je hebt dus batterijen nodig. Het is goed om te weten welke soort batterijen je nodig hebt en of deze ook algemeen te koop zijn. Daarnaast kun je kijken naar het verbruik om te zien of je niet elke week nieuwe batterijen in je kijker moet plaatsen.
  • prijs: de prijs van een nachtkijker is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de lichtversterking en de beeldkwaliteit. Er zijn nachtkijkers op de markt van rond de 300 Euro tot meer dan 10.000 Euro en dus moet je zelf kijken naar wat je wilt uitgeven voor welke kwaliteit.

Verder kun je hier over drie (in Nederland en België verkrijgbare) merken meer lezen: Bushnell (voorheen Moonlight), Newcon Optik en Night Owl Optics.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 03-12-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]