foto

Hondvriendelijke routes

Het is soms vrij moeilijk voor mensen met één of meerdere honden om een leuke route uit te zoeken die geschikt is om met de hond(en) te lopen. Honden zijn vaak niet toegestaan op campings of in hotels en daarnaast worden blaffende of met de staart kwispelende honden vaak met een boze blik ontvangen door medewandelaars.

Om honden én hun baas toch in staat te stellen om de natuur in te trekken voor langere tochten, ben ik hier begonnen met het verzamelen van (reis-)organisaties die routes speciaal voor mensen met honden hebben samengesteld. Het zijn puur omschrijvingen van de routes, omdat je je zelf moet inschrijven of opgeven bij de desbetreffende site. Mocht je zelf een route weten die geschikt is voor honden, laat het me dan vooral weten, want dan kan ik dit overzicht verder uitbreiden.

Een handige website waarop regels en andere informatie over verschillende Europese landen staan met betrekking tot honden is die van Opvakantiemetjehond.nl..


SNP wandelreizen waar de hond mee kan
Verschillende meerdaagse wandelreizen in Europa van verschillende moeilijksgraden
SNP heeft een zeer ruim assortiment (meerdaagse) wandelreizen binnen en buiten Europa. Van de reizen binnen Europa hebben zij een handig overzicht gemaakt van de reizen waarbij ook de hond mee kan om te genieten van de tocht. Let er wel op dat je zelf moet inschatten of je hond de tocht wel of niet aankan!
(te boeken bij SNP)

Tientallen wandelroutes van Staatsbosbeheer
Landelijke (makkelijk te lopen) wandelroutes verspreid in geheel Nederland
Staatsbosbeheer heeft een handige zoekfunctie op hun site die toestaat om ook wandelroutes te vinden waar honden zijn toegestaan. Daarnaast kun je ook kijken of de routes per OV makkelijk te bereiken zijn, of de route ook geschikt is voor rolstoelers en of de route wellicht speciaal voor kinderen is.
(het overzicht van hondvriendelijke routes, of zoek zelf op de site van Staatsbosbeheer)

De Sallandse Heuvelrug Trek
Standaard tocht. Kan door iedereen met een redelijke conditie goed gelopen worden.
"De tocht heeft al onze verwachtingen overtroffen. Nog mooier dan wij bij het uitzetten ervan hadden verwacht en wat kunnen de honden lekker veel los!! Beginnend in het soppend veen van Dedemsvaart, lopen we al snel naar "boven" de Hondsrug op naar het zuiden. Onderweg passeren we mooie, door stilte en rust omgeven, heidevennen. De honden kunnen er eindeloos spelen en zwemmen. Er groeit, zelfs in redelijk ruime mate, het heel kleine, vleesetende plantje Zonnedauw. We krijgen onderweg nog te maken met de Overijsselse Vecht, welke overgestoken dient te worden, alvorens we onze trektocht voort kunnen zetten. Plaatsen als Lemelerberg en Holterberg geven al aan dat het om hoogteverschillen gaat. Een tiental meters hoogteverschil is in ons land al snel een berg. Wel vinden we hier weer prachtige doorkijkjes, vergezichten, dorpjes met beschermde dorpsgezichten, grote heidevelden met jeneverbessen en zandverstuivingen met kromme grove dennen en Mierenleeuwen. De uitkijktoren bij Ommen biedt ons prachtige vergezichten, o.a. op de Archemer- en Lemelerberg."
(te boeken bij eDOGation & sports i.s.m. Hondenpension Brummen)

De Achterhoekse Kastelen Trek
Pittige tocht. Wat langere dag afstanden en looptijden. Wel afgewisseld met makkelijker dagtraject. Soms over zwaardere terreinomstandigheden. Goede conditie vereist en anders goede looptraining vooraf.
"Een zeer bijzondere tocht, die zich in niets laat vergelijken met de hierboven beschreven tocht, met zeer veel ďaangelegdeĒ natuur van de talloze landgoederen en kastelen die U voorgeschoteld krijgt. De start van de tocht is in Brummen, waar het direct al raak is met een schat aan kastelen en landhuizen. Dit houden we vol met kastelen, havezaten, landhuizen, landgoederen en kasteeltuinen."
(te boeken bij eDOGation & sports i.s.m. Hondenpension Brummen)

De Veluwezoom - Veluwemeer Trek
Standaard tocht. Kan door iedereen met een redelijke conditie goed gelopen worden.
"Deze wandeltocht voert u weer door een heel ander typisch Nederlands natuurgebied. We starten de tocht in Harderwijk, het mooie, oude vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee. Over het Beekhuizerzand, de zandverstuiving van Harderwijk, trekt u het dichte, machtige beukenbos van Leuvenum en Staverden in. Zeer typerend voor juist deze omgeving. De Leuvenumse beek stroomt hier en doet een werkelijk uniek beekboslandschap ontstaan. Het is eerlijk een prachtig, rustig voortkabbelend beekje met superhelder water, dat omgeven is door zeer bijzondere plantengroei en waar het ijsvogeltje nog geregeld gezien wordt. Aan de beek liggen diverse landhuizen, waarvan kasteel Staverden het hoogtepunt is. Na dit hoogtepunt, met zelfs een spook onderweg, nadat we de heide overgestoken zijn, verdwijnt u in de machtige bossen van het Kroondomein, met een redelijke kans om wild te zien. Op weg naar en zwervend over het schitterende Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van Europa, heeft u kans op ontmoetingen met wilde zwijnen en edelherten. Even verderop kunt u zich verbazen over de Veluwse 'sprengen", beekjes die schijnbaar uit het niets uit de grond ontspringen. Zelfs mini-watervalletjes komen er in voor. De honden kunnen er ravotten en drinken. Pas in Brummen komen we voor het eerst weer het bos uit, terug in de beschaving en kan er nog van een geweldig drie-gangen menu genoten worden, op eigen kosten, bij ons onvolprezen Brummens restaurant " 't Zwientje"."
(te boeken bij eDOGation & sports i.s.m. Hondenpension Brummen)

De Limburg Trek
Pittige tocht. Wat langere dag afstanden en looptijden. Wel afgewisseld met makkelijker dagtraject. Soms over zwaardere terreinomstandigheden. Goede conditie vereist en anders goede looptraining vooraf.
"Het klinkt raar, maar in Limburg loopt U over miljoenen jaren oude zeebodem. De grondsoort, het mergelgesteente, is hier het bewijs van. Al hakkend door het gesteente, kom je diverse fossiele zeedieren en schelpen tegen. Maar ook fossiele restanten van enorme woudreuzen, van weer een wat latere periode. Dit miljoenen jaren oude, heuvelachtige landschap, wordt op werkelijk schilderachtige wijze doorsneden door de riviertjes de Geul en de Gulp. We gaan op ontdekkingstocht langs deze beken, die nog grotendeels hun natuurlijke loop mogen hebben en zich meanderend een weg zoeken door het Limburgs landschap naar de uiteindelijke monding in de Maas. We zullen trachten de bron van al dit moois op te sporen in BelgiŽ. Doet Geul wat drukkere plaatsen, zoals o.a. Valkenburg, aan, kenmerk van de Gulp is dat deze zich in wat rustiger vaarwater begeeft."
(te boeken bij eDOGation & sports i.s.m. Hondenpension Brummen)

De Luxembourg Trek
Zware tocht. Langere dag afstanden, langere looptijden of zware terreinomstandigheden soms met behoorlijke hoogteverschillen tot max. 500 meter op een dag. Goede wandelconditie en uithoudingsvermogen vereist en anders uitgebreide wandeltraining vooraf noodzakelijk. Soms rustdag mogelijk.
"Een prachtig wandelgebeuren in het noorden van Luxemburg. Het gebied rondom de plaats Clervaux is sterk heuvelachtig en bebost. Aan de oostzijde, op de grens van Luxemburg met Duitsland, stroomt de rivier de Our. Er zijn tal van beekjes en watervalletjes te vinden en voor onze huisdiervrienden is het er een waar eldorado. We hebben een mooie camping voor u en uw hond(en) gevonden, waar iedereen in alle rust van de omliggende natuur kan genieten. Van hieruit onderneemt u dan in alle windrichtingen eindeloos mooie dagtochten. Er is bijna elke dag wel keus uit een lange of een wat kortere wandelafstand."
(te boeken bij eDOGation & sports i.s.m. Hondenpension Brummen)

Kaart en kompas weekend
"Aan de hand van een goede uitleg die u de avond van uw aankomst hebt gekregen, loopt u met behulp van een kaart en kompas verschillende routes in de omgeving van NY, Hotton en Hampteau. U krijgt opdrachten mee waarin staat hoe u met een bepaald aantal graden uit moet komen bij een bepaald punt of u moet de graden nog uitrekenen U slaapt in een eigen tent."
(te boeken bij Dog Walk Trail, onder kopje speciaal weekenden)

Poolhonden weekend
"Bent u in het bezit van een poolhond en wilt u kennismaken met de specifieke sporten die u met deze viervoeters kunt beoefenen? Naast de vele wandelingen die we zullen maken zullen er demonstraties worden gegeven van bijvoorbeeld de sledesport, backpacking etc.; ook kunt u dit dan zelf proberen. Op zaterdag is er een wandeling gepland van ongeveer 5 uur lopen rond het prachtige meer van Nisramont met aansluitend een barbecue. Op zondag wacht u en uw hond een kanotocht over de rivier de Ourthe. Vanwege het gedrag dat poolhonden over het algemeen naar rasgenoten uiten, dienen de honden tijdens dit weekend aangelijnd te blijven. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten wandelen we met een lijn van 1 a 1,5m (geen flexilijnen!).U slaapt in een eigen tent."
(te boeken bij Dog Walk Trail, onder kopje speciaal weekenden)

Dog Walk Trail actieve weekenden
"Aankomst vrijdag rond 18.00 uur .Na een welkomst drankje en een broodbuffet maakt u een avond/nachtwandeling naar de mooie verlichte rotsen van Hotton naast de rivier de Ourthe waar de honden even lekker kunnen baden. Zaterdagochtend ontbijt en daarna een oriŽntatieloop met kaart en kompas waar u vanuit Hampteau een mooie wandeltocht maakt door bos en weiland en leuke dorpjes. 's middags kanovaren en 's avonds een lekkere BBQ met aansluitend een kampvuur. Zondagochtend na het ontbijt een speur/puzzeltocht wandeling of een mooie lange wandeltocht. 's middags boogschieten. Kijk op de site voor de overnachtings mogelijkheid voor de speciale data."
(te boeken bij Dog Walk Trail)

DogTracking in Nederland, Oostenrijk en BelgiŽ
"Wij organiseren de tocht voor u, overnachtingen, paklijsten, kaarten routebeschrijving en uitleg maar verder gaat u volledig zelfstandig van hut naar hut op pad! Ideaal als u liever zelfstandig op pad gaat maar geen tijd of zin heeft om uit te vinden waar u met de hond heen kan"
(te boeken bij Dog Walk Trail)

Hondenvakantie.nl verzorgt hondenvakanties in Zwitserland
"Wandelend door de Zwisterse Alpen samen met uw hond en bij thuiskomst volledig verzorgd worden. Dat is puur genieten met Hondenvakantie.nl. Hondenvakantie.nl organiseert volledig verzorgde vakanties in haar eigen chalets in het Zwitserse kanton Wallis. De chalets liggen direct aan uiteenlopende wandelpaden voor wandelaars van allerlei niveaus. Wilt u liever ontspannend een mooi Ďblokje omí of fanatiek uw eigen kunnen testen? De chalets van Hondenvakantie.nl zijn gevestigd op locaties waar u alle kanten op kunt. Genieten van de eeuwige sneeuw, het grootste stuwmeer van Europa, raften, alles is mogelijk. Iedere avond staat er een geweldig driegangen diner op tafel. U en uw hond zijn van harte welkom bij Hondenvakantie.nl!"
(Voor meer informatie kijk op: www.hondenvakantie.nl)

Van Paridon Natuurtochten
"Organisatie die diverse wandel- en fietsprogramma's / tochten voor de bezoeker samenstelt. Zowel nationaal als internationaal. Met ook routes waar de hond ook mee mag!"
(Voor meer informatie kijk op: www.vanparidonreizen.nl/natuurtochten/)

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 10-03-2020

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]