Home » Tips en Tricks

Tips en tricks

Het wiel zelf uitvinden is iets wat je als actieve wandelaar zeker niet moet doen. Daarom probeer ik op deze rubriek zoveel mogelijk tips en tricks te verzamelen die je nog meer kunnen laten genieten tijdens het wandelen.

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

10 random tips en tricks:

Natte sokken drogen
Om je sokken te drogen kun je een elastiek los om je middel doen onder je jas. Sla hier je natte sokken omheen. Door de lichaamswarmte zijn ze na een dag(deel) weer droog.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Waterproof lucifers/ aanmaakhulpje
Maak je eigen waterproof lucifers die óók nog als "aanmaakblokje" dienen. Draai watten om lucifers zodat ze eruit gaan zien als wattenstaafjes, maar zorg dat het kopje zelf vrij blijft. Steek een waxinelichtje aan en wacht tot het kaarsvet vloeibaar is. Doop ze nu in het kaarsvet en laat ze zich ermee volzuigen en stollen. Alvorens te gebruiken even met je nagel het kaarsvet van het kopje krabben. Brandduur anderhalve minuut ! Suc6 verzekerd.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Waxinelichtjes
Echte hikers die toch een kampvuurtje willen maken (ook bij relatief veel wind en vochtig materiaal) kunnen kleine waxinelichtjes gebruiken. Zet deze onder het gestapelde hout e.d. en laat alles drogen. Het begint bijna vanzelf te branden.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Schoonhouden van (Coleman) Multifuel Branders
Gebruik bij het vullen zoveel mogelijk een trechter met een filter erin, zodat er geen metaaldeeltjes uit de brandstoffles in de vergasser van de brander kunnen komen. Dit kan een Coleman Filter Funnel zijn, maar een koffiefilter in de trechter is ook OK. Stook altijd bij thuiskomst na een reis, tijdens welke je met l-vrije benzine gekookt hebt de brander door met ook benzine (Coleman Fuel). Hierdoor verdwijnen roetdeeltjes uit de pit en zwaadere oliedeeltjes uit de vergasser. Een andere optie is de brander uit elkaar schroeven en alles een beetje schoon maken. Op je volgende trip kun je dan gerust zeggen: Burn, baby, burn
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (onderhoud)
Dikke vochtige takken sneller te laten drogen
Om je dikke vochtige takken sneller te laten drogen maak je diepe snedes in de bast dwars op het verloop van de tak. Doe dit op enkele plaatsen en leg ze naast je vuur. Het vocht verlaat de tak sneller, omdat het zich niet door de bast hoeft te werken.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Pannenkoeken
Als je hiked ga dan naar een supermarkt. In het koelvak liggen vaak kant en klare pannenkoeken. Die hoef je alleen maar beetje op te warmen in de pan en je kunt ze ook koud eten en hartstikke lekker. Doe ik ook altijd.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Een plastic puntenslijper
Neem een lichtgewicht plastic puntenslijper mee. Zoek droge takjes zo dik als een potlood en slijp hiervan een bergje krullen. Ideale manier om een vuurtje aan te steken zonder in je vingers te snijden.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Stenen rond je kampvuur
Hieronder staat een tip waardoor je een heter vuur krijgt door er stenen omheen te leggen. Klopt als een bus, maar sommige steensoorten bevatten lucht. Als die lucht te heet wordt klapt de steen uit elkaar. Sommige steensoorten spatten uit elkaar met alle gevolgen van dien. Geschikte steensoorten weet ik zo snel niet, maar kinderkopjes breken alleen en spatten niet uit elkaar. Maar ja, vind die maar eens ergens.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Goretex schoenen?
Ik las net een tip over aquaseal op GTX. Aquaseal is een wax op basis van siliconen...als je ergens je schoenen mee dichtstopt dan zijn het wel siliconen waxen. De buitenkant van een GTX schoen is gewoon leer dat moet onderhouden worden door ledervet. De GTX laag zorgt voor de waterdichtheid. Bij lederen schoenen zonder GTX is aquaseal goed voor het hoog waterafstotend maken van de schoen....het ademend vermogen daat hierbij wel grotendeels verloren. En onthoud.... schoenen zijn geen frituurpannen dus hele dunne laagjes vet zijn voldoende.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (onderhoud)
Persoonsgegevens
Maak een kopie van je paspoort of ID, verklein deze iets, zet medische info over jezelf (bloedgroep, medicatie en ziektes) erop en doe er een touwtje aan. Dit kan je om je nek dragen zodat hulpdiensten altijd weten wie je bent en waar zij rekening mee moeten houdenDit kan ook met een SoS ketting, maar hierbij hebben ze in ieder gevaal ook ID-info.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip:

 

Reacties op deze pagina: