Home » Tips en Tricks

Tips en tricks

Het wiel zelf uitvinden is iets wat je als actieve wandelaar zeker niet moet doen. Daarom probeer ik op deze rubriek zoveel mogelijk tips en tricks te verzamelen die je nog meer kunnen laten genieten tijdens het wandelen.

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

10 random tips en tricks:

Rugzak waterdicht?
De meeste fabrikanten vertellen dat hun rugzakken waterdicht zijn. Tot op zekere hoogte zijn ze dat ook, maar meer dan eens hebben we meegemaakt dat de regen wel degelijk doorslaat in je rugzak (ook met regenhoes), met alle natte kleren van dien. Onze tip aan de jongens (scouting) is altijd: Vervoer je kleding in plastic tasjes. Je weet wel, van de buurtzuper enzo. Maak een scheiding tussen ondergoed, sokken en overige kleding. Prop het zakje niet vol, maar zorg ervoor dat je het kan dichtvouwen. Zo hou je zeker je kleding droog en heb je niet eens veel gewicht meer. En platsic zakjes kan je bijna gratis overal krijgen. Het is overigens wel handig evenwel een regenhoes te gebruiken...wie wil er nou natte kleren?
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Sneller vuur maken met batterij
9 volts batterij en dan neem je een beetje staalwol en legt dat in de tondel of stukje papier. Als je de batterij tegen het staalwol houdt vliegt het meteen in de fik.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Palmvet om te bakken
Een goede vervanger voor de bak en braad olie is het gebruik van palmvet. Geeft in ieder geval niet zo'n zooitje als de verpakking sneuvelt.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Afritspijpen
Wie heeft er niet zitten klooien met die ritsen en pijpen van je afrits broek. Welke is links en welke rechts kan nu tot het verleden behoren. Geen draadjes of geniepige L/R tekentjes in de zoom. Bij het uitdoen beginnen met links en de rechter daarna gelijk in de links stoppen. Als je dan weer begint pak je eerst rechts uit de linker pijp. Als je rechts georienteerd bent werk dat namelijk het makkelijkst. Even zelf evaren hoe het allemaal werkt. Vanaf nu bewondering van mede wandelaars dat jij als eerste de pijpen er weer aan hebt. En niet verder vertellen. :-)
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
kisten i.p.v. bergschoenen
Er zijn al veel tips over kisten en hoe ze wel en niet toepasbaar zijn , nu heb ik ervaring uit de eerste hand , ik moet er elke dag op lopen , ik doe dienst bij de landmacht en doe veel aan backpacken, (zover de dienst dat toelaat) mijn tip : kisten zijn uiterst bruikbaar als wandelschoenen , ook voor verre afstanden , wij lopen er dagelijks soms 80 km op , (zonder blaren) mits ze goed onderhouden worden , zijn kisten waterdicht oerstevig en zeer comfortabel , tip 1 , zet ze elke dag in de ouderwetse schoenpoets , dit maakt ze watervast en lekker soepel , tip 2 , haal elke nacht je veters en zooltjes eruit en laat de schoenen "rusten" tip 3 zijn ze nat , stop ze dan bij je in je slaapzak , gegarandeerd dat ze de volgende dag lekker droog zijn. Als je kisten goed onderhoud zijn het DE besten wandelschoenen , heel de navo is erop gefundeerd , dan moet het voor ons backpackers zeker voldoende zijn en ze zijn een stuk goedkoper als dure bergschoenen.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (besparen)
Koffie zonder poespas
Als je koffie mee wil nemen haal dan thuis de papieren wikkel eraf. Gebruik geen papieren filter maar giet het kokende water rechtstreeks op de koffie. Je zult zien dat de koffieprut na een paar keer roeren gewoon zakt maar drink niet te gulzig. Het lege koffiepak is prima isolatie-opbergmateriaal. Het idee van het het eerder genoemde netje waar je waspoeder in doet is trouwens ook een leuk idee!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Ontdooien van schoenen
In de betere buitensportzaak zijn handenwarmertjes te koop die branden op benzine oid. Sowieso superhandig, maar tijdens een winter-hike ook te gebruiken als schoen-ontdooiers. Stop ze daartoe min een uur voor opstaan in je schoenen.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Tent waterdicht maken
Als je een tent hebt -maakt niet uit wat voor een tent- en hij is niet waterdicht, dan kan je met kaarsvet de tent waterdicht maken of als je een lekje hebt.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Smakelijke gangmakers
Mocht je vuurtje ooit nog onder je sterven, en heb je even geen mooie twijgjes voorhanden om de boel gaande te houden: chips branden als een tierelier!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Kastanjes
Wikkel kastanjes in folie en gooi ze in het vuur. Laat ze liggen totdat je een "plof" hoort. Dan is de schil losgelaten en kun je het binnenste opeten! (nog best lekker ook)
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip: