Home » Tips en Tricks

Tips en tricks

Het wiel zelf uitvinden is iets wat je als actieve wandelaar zeker niet moet doen. Daarom probeer ik op deze rubriek zoveel mogelijk tips en tricks te verzamelen die je nog meer kunnen laten genieten tijdens het wandelen.

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

10 random tips en tricks:

Alcoholbrander
Waarom een dure benzine brander kopen als het ook anders kan. Neem een blikje (bijv die waar je tomatensaus in zit.), doe hier een laagje van ongeveer 3 cm pure alcohol in(overal verkrijgbaar). Vlammetje dr bij. Plaats je pan er iets boven zodat er nogwel zuurstof bij kan. Ben je klaar met koken zet de pan dan even op het blikje en het vuur dooft. Dit scheelt dus weer ruimte, gewicht en heel wat euros.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Nog een schoenentip
In navolging van een eerdere schoenen/vetertric... Je kan ook na het strikken van je veters de lussen achter de haakjes vasthaken waar je je veters toch al aan vastvetert. Veters gaan dan niet snel loszitten en je struikelt niet snel meer over lange uiteinden die overblijven na het strikken...
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
vacuum
Ooit bij Blokker een vacuum-apparaat aangeschaft voor het invriezen van eten. Ook heel goed te gebruiken om je sokken, onderbroeken en wat al niet meer in te verpakken. Zo is het klein (geen lucht meer in) en absoluut waterdicht. Scheelt veel ruimte in je rugzak en een paar droge sokken en een droge onderbroek zorgen voor meer comfort aan het eind van een natte dag, dan een kampvuur!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Kaarten water afstotend
Kaarten water afstotend maken, lakken met blanke lak Acryl op water basis (zijdeglans) aan beide kanten. Na droging beetje speksteenpoeder insmeren tegen plakken, als de kaart nat is geworden plakt deze niet aan elkaar.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Legerkisten?
Reactie op goedkoop wandelschoeisel. Sorry, maar de tip van de kisten gaat niet voor iedereen echt op. Helaas genoeg ervaring. Vooral als ze niet ingelopen zijn. Om kisten goed te laten werken: Koop ten eerste de nieuwste soort (de zwarte) en bij voorkeur nieuwe, die giet je vol met water, zodat het goed in het leer trekt. Eerst leeggieten en dan een dagje (niet intensief) op lopen (maar wel aan trekken) Ze drogen dan naar de vorm van je voet op. De defensieregel van dagelijks poetsen zorgt ervoor dat de schoenen goed soepel blijven, dat helpt. Leervet mag ook. Maar... als je niet vaak gaat lopen en zomaar voor een keer gaat hiken, kan je mijns inziens beter bij een campingzaak een goedkoop merk bergschoen kopen. Kan even duur zijn als kisten, maar voor enkele keren een goed alternatief. Als je meer gaat hiken, kan je altijd nog investeren.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (besparen)
Goedkope zakjes
T-shirts worden verpakt in een plastic zakje met een kleeflaag bij de sluiting. Erg handig om van alles waterdicht in te verpakken.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Ballistol II
Flesje Ballistol 200 ml. Kosten 6,25 euro. Toepasbaar op: metaal,leder, rubber, kunststof, pels, huid en nog veel meer. Ik gebruik het voor mijn messen en schoenen. Ballistol beschermt, smeert, desinfecteert en verzorgt. En niet onbelangrijk voor de natuurliefhebber: Ballistol is een huidvriendelijk en biologisch afbreekbaar natuurproduct.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (onderhoud)
Reserve spullen opsturen
Als je tijdens een meerdaagse hike (van enkele weken) verzekerd wilt zijn van bijvoorbeeld reserve schoenen of andere zaken, stuur ze dan post-restante op. Wel goed plannen zodat er niks te laat aankomt en je dus enkele dagen moet wachten bij het postkantoor.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Koude nachten: inspanningswarmte
a het opzetten van je tent is je lichaam nog warm van de inspanning. Ga zo snel mogelijk in je slaapzak als het echt koud is. Is je lichaamstemperatuur eenmaal gedaald is het in sommige (extreem koude) omstandigheden niet mogelijk om weer volledig op temperatuur te komen hoe groot de isolatiewaarde ook is van slaapzak en kleding.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Korte nagels langer plezier
Voor je gaat wandelen, je teennagels knippen. Om na een lange tocht,pijn bij het afdalen te voorkomen.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip: