Home » Tips en Tricks

Tips en tricks

Het wiel zelf uitvinden is iets wat je als actieve wandelaar zeker niet moet doen. Daarom probeer ik op deze rubriek zoveel mogelijk tips en tricks te verzamelen die je nog meer kunnen laten genieten tijdens het wandelen.

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

10 random tips en tricks:

Blaren ontlasten
Wanneer je een blaar of een wondje hebt aan je voet, kan het de pijn / druk verminderen door er sportape kruislings omheen te plakken: de pijnlijke plek zelf laat je vrij. Het verlicht aanzienlijk.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)
Contactpersoon voor noodgeval
Sla in je mobiele telefoon de naam "ICE" op (In Case of Emergency) met het nummer van de degene die gebeld moet worden in een noodgeval. Als je zover heen bent dat je ziekenhuispersoneel niet meer te woord kunt staan, kunnen ze op je mobiel de naam ICE opzoeken en opbellen. Dit is een aanvulling op andere identificatie die je bij je moet hebben, geen vervanging!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)
Muggen uit je tent
Helaas niet verkrijgbaar in nl wel te bestellen via internet (engeland): mosqil-spiralen. Het is een groene spiraal op voetje en je steekt het aan als wierook. Binnentent openen. spiraal aansteken en buitentent dichtdoen. 1 minuutje wachten. spiraal uitdoen, en je binnentent sluiten met je horgaas dicht. De muggen zijn geheid allemaal gedood, en je hebt een prima nachtrust! Het is niet gevaarlijk voor mensen, en kleine dieren, maar ik raad je niet aan om de lucht in te ademen.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)
Vuur maken met ijs
Door een heldere scherf of blok ijs in de vorm van een LENS of een BOL te schuren/zagen. kan men gemakkelijk een brandpunt creeren waarmee tondel materiaal kan worden aangestoken.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Microvezel doekje
microvezel doekje kun je bijna alles mee schoonmaken en het weegt niks, is goedkoop en zeer handig.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (onderhoud)
Vloeibare koolhydraten
'Ken je altijd dat gedoe tijdens lange alpine toeren en beklimmingen met eten....crackers werkt niet..repen bevriezen en zijn droog. Ik heb t nu gevonden tijdens mijn laatste winterbeklimmingen...vloeibare koolhydraten van bijv. isostar of sqeeuzy....t was -20 t bevroor niet en je werkt t op je standplaats zo naar binnen...t is ook binnen 30 min. als energie beschikbaar....helemaal top.'
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
kruidenrekje
Je kan een sinaasappelkistje doormidden zagen en het onderste deel op het bovenste bevestigen . Met een touwtje kan je voorzien dat de potjes en flesjes eruit vallen.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
WC papier
Al veel genoemd de zip-zakjes. Ideaal voor je wc rol rolt nief en blijft droog en schoon.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)
Ondergoed (niet) besparen
Ik las iets over oud ondergoed opsparen voor de trektocht. Dat is geen goed idee. Juist in een berghut e.d zien andere mensen je in je ondergoed en er is ook niks vervelender dan ondergoed met gaten en elastiekloze gevallen. Goed zittend ondergoed is essencieel. Wassen met een gewoon stukje zeep werkt uitstekend.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Goretex schoenen
Schoenen met een Goretex binnenlaag verliezen na intensief gebruik hun vochttransporterende functie. De Goretexlaag slibt dicht door vuil en vet. Bovendien beginnen je schoenen minder fris te ruiken. Giet de schoenen vol met handwarm water en laat ze een half uurtje weken. Giet ze leeg en prop ze vol met kranten, vernieuw de kranten net zolang tot de schoenen droog aanvoelen. Behandel het leer goed na. Bijvoorbeeld met een voedend poetsmiddel. Bijkomend voordeel van het volgieten van de schoenen is dat je snel de zwakke plekken in het leer ontdekt. Op zwakke plekken wordt het leer donker/vochtig. Geef deze plekken bij het poetsen extra aandacht.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip: