Home » Tips en Tricks

Tips en tricks

Het wiel zelf uitvinden is iets wat je als actieve wandelaar zeker niet moet doen. Daarom probeer ik op deze rubriek zoveel mogelijk tips en tricks te verzamelen die je nog meer kunnen laten genieten tijdens het wandelen.

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

10 random tips en tricks:

Batterij
Houdt een 9V batterij (blokbatterij) tegen een stukje staalwol.....
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Over gidsen gesproken
Als je bij je wandeling of trektocht een routegidsje als leidraad gebruikt, denk dan aan het volgende: De aangegeven tijdsduur is veelal berekent op ervaren wandelaars. Tevens is de aangegeven tijd meestal exclusief de duur van de nodige pauzes. Het geeft dus niks als je er langer over doet. Bij een nieuw gidsje is het verstandig om eerst enkele van de als ‘licht’ aangemerkte wandelingen te doen, en vervolgens een middelzware. Zo voorkom je dat het tegenvalt. De meeste gidsjes hebben vwb de zwaarte namelijk een nogal wisselend karakter. Het gebruik van gidsjes bespaart je soms wel de aanschaf van dure kaarten. Die heb je meestal niet nodig. Bovendien staan in een gidsje soms wel zo’n 50 verschillende tochten.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Zippo
Lucifers? Wegwerpaanstekers? Koop gewoon een mooie zippo. Heb je een aansteker voor het leven. Het probleem met lucifers is dat als er een beetje wind staat dat ie weer uit is en dan heb je geen wieltje om hem weer aan te draaien zoals op een wegwerpaansteker. Als het gas op is van je wegwerp kun je hem dus wegwerpen. Maar als het benzine op is van de zippo gewoon effe colleman fuel erin. En onder het vriespunt kan je wegwerp je nog wel eens in de steek laten, maar je zippo niet en het neemt allemaal even veel ruimte in.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Legerkisten
Veel mensen kijken op tegen legerkisten omdat ze er zo log en raar uitzien maar ik vind het de beste wandelschoenen die er zijn. Om ze lekker soepel te maken en zo te houden moet je ze om de maand poetsen met rapide dan maak je ze mooi en soepel.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)
Snel aanmaakhout
Als je vuur wil maken als het regent of geregent heeft is alles natuurlijk zeik nat. Maar je hebt natuurlijk wel droog aanmaakhout nodig. Zoek dan naar bomen met dodetakken aan de zijkant deze hangen meestal op +/- 2 meter hoogte. Deze zijn altijd droog en dus ideaal.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
re: kastanjes, alleen de tamme
Om nog even terug te komen op de kastanjes. Er moet wel bij vermeld worden dat alleen de tamme kastanje te eten is. DE PAARDEKASTANJE IS DUS NIET EETBAAR!!! Als er tips worden gegeven over eetbare planten/vruchten/noten, moeten ze wel goed en naar waarheid beschreven zijn. Het is niet grappig als je een verkeerde plant of in dit geval een verkeerde noot eet. Het minst erge wat er kan gebeuren is in de schijterij, maar voor hetzelfde geldt lig je tussen zes planken.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Flauw eten
Ik als kok die mee gaat op bivak met zes jongens werd gevraagd hoe je je eten uit zo een zak wat lekkerder kan maken. Nou voor mij geen probleem, gooi gewoon een zakje cupa soep bij het kook vocht en je macaronie is veel beter van smaak!! Zo ook dronken die jongens oplos koffie. Ik had koffie pads mee genomen even in je beker roeren met een pad en je heb heerlijke sterke koffie hmmmm.!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Water met een lekker smaakje
Tijdens de trekking in Nepal moesten we ivm de hoogte veel drinken.... op het einde echt tegen je zin in. De keuze bestond uit: water of thee (koffie / melk / chocomelk waren vaak te slap van smaak...). Gelukkig had ik twee buisjes bruis-vitaminen (kruidvat - eigen merk) meegenomen: EN een lekker smaakje EN weer extra vitamientjes binnen!
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Branderplaatje
Als aanvulling op een vorig tip over branderplaatje. Als je gaat winterkamperen neem ik aan dat je een schop meeneemt, die is ook zeer geschikt als branderplaatje.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (besparen)
Afritspijpen
Wie heeft er niet zitten klooien met die ritsen en pijpen van je afrits broek. Welke is links en welke rechts kan nu tot het verleden behoren. Geen draadjes of geniepige L/R tekentjes in de zoom. Bij het uitdoen beginnen met links en de rechter daarna gelijk in de links stoppen. Als je dan weer begint pak je eerst rechts uit de linker pijp. Als je rechts georienteerd bent werk dat namelijk het makkelijkst. Even zelf evaren hoe het allemaal werkt. Vanaf nu bewondering van mede wandelaars dat jij als eerste de pijpen er weer aan hebt. En niet verder vertellen. :-)
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (kleding)

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip:

 

Reacties op deze pagina: