Home » Tips en Tricks

Tips en tricks

Het wiel zelf uitvinden is iets wat je als actieve wandelaar zeker niet moet doen. Daarom probeer ik op deze rubriek zoveel mogelijk tips en tricks te verzamelen die je nog meer kunnen laten genieten tijdens het wandelen.

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

10 random tips en tricks:

Vuurboog touw
Ooit geklooid met een vuurboog en het lukte niet? Gebruik als 'pees' in de vuurboog een platte veter zoals in je bergschoen zit. Slipt niet door zoals sisaltouw.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Sisal Sjorkoord
Neem een stukje Sisal Sjorkoor, van ongeveer 5 cm. Rafel het uit en rol dit samen tot een niet te vast bolletje. Ideaal om te gebruiken als tondel i.c.m. een magnesium blokje.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Flexibel koelelement
Eten/drinken koel houden gedurende een dagwandeling en geen zin om een 'normaal' koelelement mee te nemen in je koeltas? Neem dan een ColdPack waar de sportblessures mee worden behandeld. Weegt niet veel, is flexibel en geeft de kou ook nog eens langzamer af (blijft dus langer koud) dan 'normale' koelelementen. Nadeel kan zijn dat je er wel voorzichtig mee om moet springen, want 't kan natuurlijk sneller stuk dan een 'normaal' koelelement.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Wassen in meren en rivieren
Als je een trektocht loopt in bijvoorbeeld zweden of noorwegen zal je je wassen in de rivieren en meren daar. Zeep is erg vervuilend voor het milieu en doet de kwaliteit van het water geen goed. Gebruik daarom altijd biologische zeep, shampoo en tandpasta. Dit is beter afbreekbaar en spaart de natuur. Jezelf of je pannetjes schoonmaken doe je niet in meren en rivieren. Je neemt er water uit om verderop te wassen. Zorg dat het afvalwater niet bij het schone water komt.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (gezondheid)
Katoenpluisjes van broek
Trek je zakken naar buiten en verzamel daar de pluisjes van die er altijd in zitten.of schraap met een scherp mes over je stakgespannen jeans en verzamel zo je tondel.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Vlekken op katoenen tent
Vogelpoep: verse vogelpoep meteen verwijderen. De rest met lauw water. Vetvlekken: Eerst deppen met wc-papier. De rest verwijderen met terpetine. Nabehandelen met alkalivrije zeep. Daarna weer impregneren. Harsvlekken: Eerst afschrapen en daarna met alcohol of terpetine behandelen. Daarna weer waterdicht maken. Schimmel: is een probleem! Als je op tijd bent de tent flink spoelen met water met een scheut azijn. Daarna schoonspoelen met water, op laten drogen en weer impregneren.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (onderhoud)
RE: Smaakwater
Kijk uit met het combineren van water met sirpoop om er een smaakje aan te geven: je krijgt je veldfles zeer moeilijk weer schoon en de kans op schimmelvorming is zeer groot (blijven altijd resten inzitten). Dit geld ook voor andere dranken, chocolademelk bijvoorbeeld; je krijg het er niet meer uit. Koop bij de dump een mess-tin (blik waar de veldfles instaat) en doe dat hierin; aluminium dus zeer makkelijk schoon te maken, en kun je ook als pannetje gebruiken.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (koken)
Dorst maar geen water
Het is een mooie lentedag en je bent een hike aan het lopen in de middle of nowwhere en je water is op. Raak niet in paniek en loop rustig naar een berk toe, snij je mes in een berk waar de knoppen van opengaan en zet je beker eronder. Naar een half uur heb je een gezonde kop berkensap. PS niet te vaak doen op een boom, want anders krijgt ie het moeilijk en dat is niet de bedoeling.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (overig)
Waterproof lucifers/ aanmaakhulpje
Maak je eigen waterproof lucifers die óók nog als "aanmaakblokje" dienen. Draai watten om lucifers zodat ze eruit gaan zien als wattenstaafjes, maar zorg dat het kopje zelf vrij blijft. Steek een waxinelichtje aan en wacht tot het kaarsvet vloeibaar is. Doop ze nu in het kaarsvet en laat ze zich ermee volzuigen en stollen. Alvorens te gebruiken even met je nagel het kaarsvet van het kopje krabben. Brandduur anderhalve minuut ! Suc6 verzekerd.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (vuur)
Messen slijpen
Messen slijp je heel gemakkelijk aan een baksteen of stoeptegel.
Ingezonden per email
Bekijk meer tips en tricks in de deze categorie (materiaal)

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip: