Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

Duurzame schoenzool startup Primal Soles lanceert in Nederland

Duurzame schoenzool startup Primal Soles lanceert in NederlandMeerdaagse festivals, lange stads- of boswandelingen, hardlopen en schoolruns. We zetten heel wat stappen in ons leven. Sterker nog, de helft van ons leven spenderen we op onze voeten. Extra steun kan dus zeker geen kwaad. Insert: inlegzooltjes. Vaak wordt onterecht gedacht dat deze alleen voor mensen met voetproblemen zijn, maar ze bieden juist voor iedereen comfort én helpen je je schoenen langer goed te houden. De meeste zooltjes zijn alleen gemaakt van niet-recyclebare materialen met als gevolg dat de afvalstapel groeit. Het Amsterdamse merk Primal Soles brengt hier verandering in en lanceert deze week de eerste geheel circulaire schoenzolen ter wereld. De zooltjes, die voelen alsof je op wolkjes loopt, worden gemaakt van duurzaam Portugees kurk en 100% gerecyclede materialen.

Minimale footprint, maximaal comfort
Elk jaar belanden er meer dan honderd miljoen niet-recyclebare, synthetische inlegzolen op de vuilnisbelt, waar ze generaties lang blijven liggen. De omvang van deze afvalberg van zooltjes is inmiddels zo groot als Nieuw-Zeeland en groeit gestaag door. Primal Soles is opgericht door David Even en Maria Tsourapas, met als doel om circulair de nieuwe standaard te maken en mensen te inspireren om twee keer na te denken voordat ze iets kopen dat niet lang meegaat. De startup vermindert de afvalberg door een 100% recyclebaar alternatief aan te bieden voor een - volgens experts - essentieel item in jouw garderobe: schoenzolen. Hoge kwaliteit schoenzolen die extra comfort en demping bieden bij het lopen, warmte-regulerend zijn en vocht opnemen waardoor ze je schoenen, of het nu hoge laarzen of vegan sneakers zijn, langer comfortabel houden. Met hun circulaire businessmodel spreekt Primal Soles niet alleen consumenten aan, maar ook andere bedrijven. Het bedrijf wil een voorbeeld stellen voor (schoen)producenten en consumenten om verantwoordelijkheid te nemen voor de gehele levenscyclus van producten en om circulariteit de industrienorm te maken. Maria: "Door alle gebruikte schoenzolen in te nemen, stimuleren we onze klanten om hetzelfde te doen en recyclen deze zolen voor hergebruik, waardoor we de kringloop volledig kunnen sluiten."

Sterk staaltje kurk
De zolen zijn gemaakt van een uiterst duurzaam materiaal: kurk. Dat is heus niet alleen geschikt om een fles mee te sluiten, het is ook nog eens de perfecte, natuurlijke basis voor een schoenzool. De kurk die gebruikt wordt voor Primal Soles komt uit Portugal, waar het met de hand wordt geoogst. De Portugese kurkbomen leven 200 jaar en geven een betere kwaliteit kurk bij elke keer dat hun schors wordt geoogst. Deze manier van oogsten heeft bovendien een ander bijkomend voordeel: door de schors eraf te halen wordt het regeneratievermogen van de boom en de hoeveelheid CO2 die hij kan opnemen elke keer vergroot en kunnen ze, in tegenstelling tot niet-geoogste bomen, 3 tot 5 keer meer CO2 absorberen. Mede hierdoor zijn de schoenzolen CO2 negatief, en kun je ze dus met een gerust hart dragen.

Pop-up store in de 9 straatjes
Ter ere van de lancering opent Primal Soles in samenwerking met twee andere duurzame Amsterdamse startups, BlueHouse World en Qurc en Jonas Kooyman, oprichter van de Havermelkelite, op 9 tot en met 11 juni een pop-up store op de Oude Spiegelstraat in Amsterdam. De pop-up bevindt zich in de winkel van Qurc. De drie duurzame startups bundelen hun krachten om aandacht te vragen voor duurzaamheid en circulariteit. In samenwerking met de Haagse kunstenares Ninarosa worden onder andere limited edition inlegzolen en gepersonaliseerde kunst op schoenen gemaakt. "Door samen te werken met gelijkgestemde bedrijven, kunnen we onze boodschap verder uitdragen en onze klanten laten zien dat duurzame keuzes niet alleen goed zijn voor de planeet, maar ook voor hun voeten," aldus David.

Alle opbrengst uit de pop-up wordt gedoneerd aan het planten van nieuwe kurkbomen in Portugal.

Voor meer informatie: https://nl.primalsoles.com/

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.