Martin Drost: Verantwoord klettersteigen voor beginners en gevorderden
ISBN: 9789070886851
96 pagina's
Uitgeverij: Flevodruk Harlingen

Bestel dit boek bij:
De Zwerver (Groningen)


Affiliate-links:


Verantwoord klettersteigen voor beginners en gevorderden
Martin Drost

Voor zover ik weet is dit de eerste Nederlandse uitgave die zich volledig richt op via ferrata/klettersteigen. Martin Drost schrijft vanuit zijn eigenervaringen over klettersteigen, niet alleen hoe te trainen en je voor te bereiden, maar ook over technieken, veiligheid en een groot aantal door hem geklommen routes. Het voorwoord wordt verzorgd door beroepsavonturier Wilco van Rooijen.

Eigen ervaringen

Als je dit boek doorleest, dan zul je nog al eens de ik-vorm en wij-vorm tegenkomen in de diverse beschrijvingen. Veel van de informatie lijkt dan ook gebaseerd op de eigen ervaringen van de auteur en zijn klimpartners. Dat is vooral goed terug te lezen in bijvoorbeeld het stuk over planning en natuurlijk is het goed terug te zien in de fotoís die in het boek worden gebruikt. Velen zijn immers gemaakt tijdens de beklimmingen van de auteur zelf. Smaken verschillen uiteraard, maar zelf vind ik dat wel een prettige manier van beschrijven. De informatie komt allemaal net iets persoonlijker over en veel minder droog dan soms het geval is bij dergelijke Ďhandleidingení.

Zowel voor beginners als gevorderden

Drost probeert met zijn boek zowel de beginners als gevorderden aan te spreken. Hij legt niet alleen de basis uit, maar gaat soms ook dieper in op wat te doen bij moeilijke routes of hoe bijvoorbeeld je beter voor te bereiden op zware routes of klimvakanties. De meeste routes die hij beschrijft lijken vooral geschikt voor mensen die al enige ervaring hebben met klettersteigen, maar de bijbehorende fotoís zullen zeker tot de verbeelding spreken bij beginner die daardoor gemotiveerd raken om zich verder te verdiepen in deze klimsport.

Leuke fotoís

Het boek is ruimschoots voorzien van kleurenfotoís. Daarbij is duidelijk te zien dat het hier bijna altijd gaat om fotoís die zijn gemaakt tijdens de tochten van de auteur zelf. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in het hoofdstuk over techniek, zijn de fotoís daardoor niet altijd even informatief. Van mij zouden ze iets meer gericht mogen zijn op het daadwerkelijk tonen van verschillende klimtechnieken en dan uiteraard ook duidelijker het verschil tussen goed en fout aangeven. Wat juist weer wel erg leuk is aan de fotoís is dat het enthousiasme voor de klettersteigsport er van af spat. Ze laten goed zien dat de auteur en zijn klimpartners veel plezier beleven aan het klauteren langs de staalkabels, iets wat er zeker toe zal bijdragen dat ook de lezer enthousiast wordt van bijvoorbeeld getoonde routes.

Kinderen en via ferrata

Op dit moment is de combinatie van kinderen en via ferrata een erg hot topic, juist omdat inmiddels veel duidelijker is geworden dat normale vf-sets onveilig blijken voor kinderen. Ondanks dat de auteur meerdere malen zijn zoon als voorbeeld gebruikt op fotoís in de gids, gaat hij jammer genoeg redelijk voorbij aan het mogelijke gevaar voor kinderen. Bijzekeren komt slechts summier aan bod en vooral het feit dat een kind te klein is wordt gezien als een probleem. Daarbij wordt voorbij gegaan aan het feit dat juist het te lage gewicht van kinderen voor een groot gevaar kan zorgen als ze vallen (vf-sets zijn niet berekend op zoín laag gewicht). Iets waar ouders met klimaspiraties voor hun kinderen dus zeker rekening mee dienen te houden.

Veel informatie

Ondanks het gemis aan informatie over via ferrata met kinderen biedt deze gids bijzonder veel informatie. Misschien zelfs wel te veel gezien de manier waarop de paginaís soms te vol met tekst lijken te staan. Ik zelf zie tekst liever in kleinere brokken worden aangeboden, zodat je er snel doorheen kan lezen en scannen. Dat is bij dit boek wat minder makkelijk door de grote hoeveelheid tekst, maar daarmee is het wel een enorme bron van informatie geworden voor mensen die graag meer willen weten over klettersteigen. Zeker mensen die ook wat extra informatie willen voer via ferrata routes in Oostenrijk kunnen hun hart ophalen met deze handleiding.

De meningen van anderen over dit boek

Er zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Verantwoord klettersteigen voor beginners en gevorderden' van Martin Drost.

Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:

Noord-Italiaans merengebied (Elmar Compact gidsen) (Elio Pelzers)
ANWB/VVV Wandelgids Veluwe (Michiel Hegener e.a.)
Zuidelijke Peloponnesos (Michael Cullen)
Groene vakantiegids Nederland, BelgiŽ en Luxemburg (ANWB)
Groot wandelboek Ardennen (Julien van Remoortere)
ItaliŽ (Wat&Hoe reisgids) (Sally Roy ea.)
Estland, Letland, Litouwen (Pythia Dekker)
Tibet - Escape from the roof of the world (Dieter Glogowski en Franz Binder)
Survival Gids (ANWB)
SiciliŽ (Elmar Reishandboek) (Dr. Arnold Schaper)
Fotogids Actie & Outdoor (Bill Hatcher)
Naar nieuwe hoogte (Wilco van Rooijen)
Normandië (Trotter-gids)
Survival medicine (Christo Motz)
Geen plek om een koe kwijt te raken (Tim Brookes)
Wandelwegwijzer Auvergne (Gjelt de Graaf)
Sibirien (Peter Eichenberger)
123 Natuurgids Paddenstoelen (Ewald Gerhardt)
Het wilde Oosten (Jill Lawless)
BelgiŽ voor beginnelingen (Bert Kruismans en Peter Perceval)
Adventure Trekking in Oman (Anne Dale en Jerry Hadwin)
Op Reis! (Craig Doyle (red.))
Alles over GPS (Jaap van Raffe en Tineke de Boer)
De Groote Zijderoute (Marc Helsen)
Wandelen in Všrmland (Paul van Bodengraven en Marco Barten)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 30-09-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]