Het treintje van de weemoed Rudolf Bakker
Het treintje van de weemoed is een curieus boek. Het beschrijft een deel van het leven van Vincent van Gogh, het beschrijft een kort tracé van een trein en het beschrijft een steeds weer veranderend landschap. En dat alles in de vorm van een verslag van een wandeling langs datzelfde tracé.
Rudolf Bakker is liefhebber van Frankrijk. In dit boek beschrijft hoe dat Frankrijk door de jaren heen veranderd is. Als kapstok gebruikt hij daarbij het stukje rails tussen St. Rémy en Tarascon, waar vroeger nog een kleine trein reed en waar Vincent van Gogh dan ook in de trein heeft gezeten. Wat zag Van Gogh toen hij hij het raam keek? En wat is er nu nog op die plekken te zien?
Juist doordat de treinverbinding al lang geleden is verbroken tussen beide plaatsen en de rails dus al vele jaren niet meer is gebruikt is het ondoenlijk voor Bakker om eenvoudigweg dezelfde route per trein te volgen. Mountainbike zou nog een optie zijn en bij zijn eerst echte ´ontmoeting´ met de rails was hij ook daadwerkelijk op de mountainbike. Maar uiteindelijk is de beslissing genomen en wordt het een wandeling.
Welke gebouwen staan er eigenlijk nog uit die tijd en worden ze nog steeds voor hetzelfde doel gebruikt? Bij de stations is het antwoord op die vragen uiteraard snel gegeven, maar voor veel andere kenmerken uit het landschap waar de trein langs reed is dat veel moeilijker. Bakker dook daarom in gemeente-archieven en zocht hulp bij lokale kenners en huidige bewoners van de panden.
Zo beschrijft hij de veranderingen die zich hebben voorgedaan en haalt daarbij steeds zowel de overeenkomsten als de verschillen aan tussen toen en nu.
Voor liefhebbers van Frankrijk of van Van Gogh is dit een leuk boek om door te lezen. Mensen die willen kunnen uiteraard proberen om zelf een deel van de tocht te ondernemen om met eigen ogen de verschillen te zien. Want het moet tocht een machtig gevoel zijn om een bepaalde boerderij of landweg te zien, waarvan je weet dat die door Van Gogh is vastgelegd en nu voor vele miljoenen ergens in de wereld aan de muur hangt. Misschien wel in het Van Gogh museum zelf?
Over Uitgeverij Maarten Muntinga bv De Rainbow Pockets van Uitgeverij Maarten Muntinga zijn een graag geziene aanvulling op de verzameling van lezers. De boeken zijn zonder uitzondering laag geprijsd en bieden op die manier een lage drempel om veel te lezen. Naast bovengenoemd boek zijn er Rainbow Pockets van onder andere Ronald Naar, Isabelle Eberhardt en Hella S. Haasse.
De meningen van anderen over dit boekEr zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Het treintje van de weemoed' van Rudolf Bakker.
Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
West-Provence en Languedoc-Roussillion (John en Pat Underwood) Scotland (Chris Townsend) Wandelgids Noorwegen (Sabine Gorsemann en Christian Kaiser) Diersporen (Klaus Richarz en Alfred Limbrunner) Topografische Atlas Nederland (3e editie) (Erika van Zinderen Bakker (Coörd.)) Navigator Normandië (ANWB) National Geographic Survivalgids (Michael S. Sweeney e.a.) Een vreemde eend in Afrika (Gert Duson) Hoe word ik wereldreiziger? (Marcel Gansevoort) Zuidwaarts met de zon (Lynne Cox) China (Trotter-gids) Op pad met rugzak en tent (Sjef van de Poel) Leven en dood op de Mount Everest (Ronald Naar) Wereldwijzer Roemenië (Joost Kingma) Alles over geocaching (Jaap van Raffe en Tineke de Boer) Bergtochten in Schotland, Wales en Engeland (Jolanda Linschooten) Het Worst-Case Scenario Survival Handboek (Joshua Piven en David Borgenicht) 3x Everest (Harry Kikstra) Essential Bushcraft (Ray Mears) Een vrijgevochten doorzetter (Ab ter Haar) Klem (Frank van Zwol) Handboek reizen met kinderen (Yvonne Verboeket) Wandelen met kinderen in de Ardennen (Julien van Remoortere) Routegids Nordic Walking (ANWB) Groot wandelboek Ardennen (Julien van Remoortere)
|