Erika van Zinderen Bakker (Coörd.): Topografische Atlas Nederland (3e editie)
ISBN: 9789018030704
289 pagina's
Uitgeverij: ANWB Media/Boeken

Bestel dit boek bij:
De Zwerver (Groningen)


Affiliate-links:


Topografische Atlas Nederland (3e editie)
Erika van Zinderen Bakker (Coörd.)

Eerder besprak ik al eens een eerdere editie van de Topografische atlas van Nederland die de ANWB uitbracht. Nieuw is de derde editie van dit topografisch prachtboek, met schitterende topografische kaarten van Nederland in een schal van 1:50000 en veel informatieve over (Nederlandse) topografie in het algemeen.

Flink boekwerk

De topografische atlas doet zijn statige naam eer aan: het is een flink boekwerk, geboden en wel met een harde dikke kaft. En dat is eigenlijk ook maar goed ook: als je eenmaal in dit boek begint te bladeren hou je voorlopig niet meer op. Het is bijzonder informatief en erg aanstekelijk samengesteld. Niet alleen kaartofielen zullen zich verkneukelen bij deze nieuwe uitgave, maar ook mensen met gewoon een brede interesse zullen de manier waarop inhoud is gegeven aan deze atlas weten te waarderen. Het is dan ook niet een boek om mee te nemen tijdens het wandelen of fietsen, maar om in je boekenkast te hebben staan en er af en toe eens bij te pakken als je iets op wilt zoeken.

Geïllustreerde legenda

Voor veel mensen vormt de legenda van een kaart vaak een struikelblok. Al die verschillende manieren om een weg of pad weer te geven zegt hen weinig en aan de kaart zien wat voor begroeiing er op de betreffende plek is lijkt ook onmogelijk. Daar heeft de ANWB iets op gevonden: een rijkelijk geïllustreerde legenda. Daarbij worden de diverse onderdelen van de legenda uitgelicht en vervolgens verduidelijkt met een foto. Zo is er direct op de foto te zien wat er op de kaart staat afgebeeld en krijg je als lezer een veel beter idee wat men nu precies bedoelt met een mini-rotonde, brug op pijlers of droogvallende grond.

Veel achtergrondinformatie

Naast de uitgebreide legenda is er ook aandacht voor het tot stand komen van kaarten en hoe dat precies in zijn werk gaat. Middels tekst en uitleg krijg je een goed beeld van hoe foto’s en andere data worden gecombineerd tot de topografische kaarten waar je als lezer naar zit te kijken. Hoe je precies moet kijken, of beter gezegd: hoe je een topografische kaart moet gebruiken, wordt uiteraard ook uitgelegd.

Kaarten van goede kwaliteit

De topografische kaarten van het Nederlandse Kadaster hebben een erg goede naam vanwege hun nauwkeurigheid en gebruiksvriendelijkheid. De kaarten die in deze topografische atlas zijn dan ook van zeer goede kwaliteit. Ze zijn haarscherp afgedrukt, in duidelijk contrasterende kleuren en bijzonder prettig in het gebruik. Een index achterin de atlas helpt om plaatsnamen te vinden. Wil je meer zoekmogelijkheden (streeknamen, etc.) dan kun je dat via een speciale website doen (www.topatals.nl).

Ideaal cadeau-artikel

De Topografische Atlas van Nederland is naar mijn idee een ideaal cadeau-artikel voor mensen die graag in Nederland fietsen of wandelen. Met deze atlas geef je ze een hulpmiddel in handen om al bladerend inspiratie op te doen. Het is dus niet alleen leuk om te geven, maar zeker ook om te krijgen...

Over ANWB Media/Boeken

ANWB Media/Boeken maakt deel uit van de bekende ANWB. De boeken die zij uitgeven zijn vaak van hoge kwaliteit en bedoelt om zowel leden als niet-leden te helpen bij het vinden van leuke bestemmingen, het leren van vaardigheden (rijles, vaarbewijs, etc.) of het beter begrijpen van de natuur (natuurgidsen, etc.).

De meningen van anderen over dit boek

Anderen gaven dit boek gemiddeld een score van 7.00.
Er zijn 1 inzendingen, bekijk ze hier of geef direct jouw mening over 'Topografische Atlas Nederland (3e editie)' van Erika van Zinderen Bakker (Coörd.).

Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:

Isle of Skye (Chris Townsend)
Travel Photography (Steve Davey)
Wandelen in Västernorrland (Paul van Bodengraven en Marco Barten)
Op zoek naar evenwicht (Ronald Naar)
Oberwallis (Michael Waeber en Hans Steinbichler)
Adventure Britain (Demi Taylor)
Hiking trails of South Africa (Willie en Sandra Olivier)
Acht kilometer boven NAP (Menno Boermans en Mijntje Klipp)
Outdoor Survival (Garth Hattingh)
De 75 mooiste fiets- & wandelroutes van België (Julien van Remoortere, e.a.)
Finland (ANWB Actief) (Henk Filippo)
Met uitzicht op de Mont Blanc (Noes Lautier en Robert Weijdert)
Hoge toppen vangen veel wind (Ronald Naar)
Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat (Robert Steenmeijer)
Mountains of the mind (Robert Macfarlane)
Klem (Aron Ralston)
Vanishing World (Mireille de la Lex en Fredrik Granath)
Mountain Biking Europe (Rowan Sorell, Chris Moran en Ben Mondy)
Wandelnetwerk Hoge Venen oostkantons (Julien van Remoortere)
Wandelgids Picos de Europa (Hendrike Geessink en Ton Valk)
De 100 mooiste dagwandelingen in de Pyreneeën (deel 2) (Ton Joosten)
Klem (Frank van Zwol)
Badmeester, ben ik al bruin? (Arthur Japin, ea.)
De naakte berg (Reinhold Messner)
Wandelgids Architectuur (Sietske de Vet (red.))


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }