Ton Joosten: De 100 mooiste dagwandelingen in de Pyreneeën (deel 2)
ISBN: 9789038918228
340 pagina's
Uitgeverij: Uitgeverij Elmar BV

Bestel dit boek bij:
Bol.com
De Zwerver (Groningen)


Affiliate-links:


Dezwerver.nl

De 100 mooiste dagwandelingen in de Pyreneeën
Ton Joosten

deel 2: Centrale en Oostelijke Pyreneeën (Ariège, Catalunya, Andorra en Pyrénees Orientales))

Dit is het tweede deel van de tweedelige gids waarin Ton Joosten de mooiste 100 dagwandelingen van de Pyreneeën bespreekt. In deze gids dus de volgende 50 wandelingen, welke zich afspelen in de Centrale en Oostelijke Pyreneeën. Daar concentreert Joosten zich overigens niet enkel op de Pyreneeën zelf, maar draait hij gelukkig zijn hand er niet voor om om ook de mooiste wandelingen in de directe omgeving (de Pre-Pyreneeën) mee te pikken.

Niet de hoogste toppen

Ton Joosten beschrijft in de inleiding van het boek precies het gevoel dat ik zelf ook vaak heb als ik Nederlanders zie die naar de Pyreneeën komen. Zij schijnen te denken dat alleen de hoogte van een wandeling geldt en niet zo zeer de schoonheid ervan. Voor veel mensen lijkt het veel belangrijker te zijn hoe hoog het hoogste punt van de route is dan bijvoorbeeld wat voor uitzichten de route te bieden heeft. En hoewel Joosten duidelijk aangeeft dat veel van het moois inderdaad in de hogere regionen is te vinden, laat hij met zijn selectie aan dagwandelingen zien dat er ook in lager gelegen gebieden erg veel moois is te zien. Het feit dat hij daarbij ook gebieden als La Garrotxa of bijvoorbeeld het Montsec-gebergte (Montrebei) in deze gids meeneemt laat zien dan hij zich niet blind staart op de grenzen van het Pyreneeën zelf. Alleen dat al laat zien dat hij weet waar hij over schrijft.

Van west naar oost

Zoals gezegd is dit het tweede deel van de gids met 100 dagwandelingen en betreft het hier Ariège, Catalunya, Andorra en de Pyrénees Orientales. De wandelingen komen op volgorde van west naar oost aan bod, waarbij ze telkens per gebied worden gegroepeerd. Op die manier is snel een route te vinden van het gebied waar je naartoe wilt gaan en kun je ook direct zien welke routes er in de omgeving zijn te vinden. Handig daarbij is het reisplan dat Joosten steeds adviseert, omdat je dan simpelweg ook vaak direct de mooiste route naar je plaats van bestemming neemt.

Duidelijke beschrijvingen

Veel van de routes die in de gids worden besproken had ik al gelopen vóórdat ik het boek voor het eerst doorlas. Op die manier kon ik vrij gemakkelijk vanuit de luie stoel al zien dat de beschrijvingen zeer duidelijk en compleet zijn. Reeds gelopen routes die worden beschreven kon ik me direct weer voor de geest halen, ondanks dat het alweer jaren geleden was dat ik ze had bewandeld. De beschrijvingen zijn dan ook zeer beeldend en je kunt je tijdens het doorlezen van de beschrijvingen direct een duidelijk beeld vormen van wat je te verwachten staat. Handig is daarbij dat de beschrijvingen zijn opgedeeld in stukken waarvan de geschatte wandeltijd wordt aangegeven. Op die manier kun je al vrij snel zien of je zelf bijvoorbeeld sneller of langzamer loopt dan in de beschrijving en kun je dus goed inschatten hoe lang je over de totale route gaat lopen.

Bruikbare informatie

Een erg groot pluspunt van deze gids (net als bij het eerste deel) is de grote hoeveelheid bruikbare informatie die Joosten bij de routes geeft. Dat klinkt wellicht logisch, maar veel wandelgidsen geven vaak veel, maar niet altijd relevante informatie. Joosten doet daar niet aan mee en geeft juist precies die informatie die je als wandelaar nodig hebt om je voor te bereiden op de tocht. Dus veel informatie over de route zelf, maar ook over hoe je er moet komen, welke kaart je het beste kunt gebruiken en in welke tijd van het jaar je de route het best kunt lopen. Daarnaast biedt de informatie over de standplaats net dat beetje meer dat je in veel andere gidsen niet leest. Joosten doorspekt zijn informatie met veel internet-adressen, zodat je ten alle tijden even snel de meest actuele informatie op het net kunt checken. Daardoor blijft de gids ook na vele jaren nog zeker bruikbaar en kun je er als wandelaar lang plezier van hebben.

Over de auteur
Ton Joosten is een echte Pyreneeënkenner. Hij schreef diverse boeken over dit gebergte en geeft zo nu en dan ook presentaties over zijn tochten. Zo ook voor Club Hiking-site.nl.

Over Uitgeverij Elmar
Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.

De meningen van anderen over dit boek

Er zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'De 100 mooiste dagwandelingen in de Pyreneeën (deel 2)' van Ton Joosten.

Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Wandelen Wallis (Saastal, Zermatt en Aletschgebied) (Martin Beumer)
Nepal (Elmar Reishandboek) (Ronnie Rokebrand)
Marokko (Elmar Actief) (Daniela Schetar en Friedrich Köthe)
Tour du Mont Blanc (Noes Lautier)
West-Provence en Languedoc-Roussillion (John en Pat Underwood)
Outdoor Survival (Garth Hattingh)
Stads- en dorpswandelingen Toscane (Martha Fay)
ANWB Wandelroutebox Nederland (ANWB)
Alles over geocaching (Jaap van Raffe en Tineke de Boer)
Wandelgids Noorwegen (Sabine Gorsemann en Christian Kaiser)
Onvergetelijke wandelingen die je gemaakt moet hebben! (Steve Watkins en Clare Jones)
Groot wandelboek Ardennen (Julien van Remoortere)
Mountain Skills (SAS Active Library) (Barry Davies BEM)
Fietsen langs brouwerijen (Rutger van den Hoofdakker)
Kaleidoscope Sky (Tim Herd)
Op drift tussen Alaska en Siberië (Dixie Dansercoer)
Go Slow Frankrijk (Alastair Sawday en Ann Cooke-Yarborough)
Noord-Italiaans merengebied (Elmar Compact gidsen) (Elio Pelzers)
Wandelatlas Nationale Parken (Michiel Hegener)
Tussen Orinoco en Amazone (Redmond O'Hanlon)
De Haute Randonnée Pyrénéenne (Ton Joosten)
Going to extremes (Nick Middleton)
Wandelen op Corfu (Paul van Bodengraven en Marco Barten)
Het ultieme navigatie handboek (Lyle Brotherton)
Wandelgids Twente, Salland, Achterhoek (Quinten Lange (Coörd.))


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-11-2018

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]