foto

Kiezen van de juiste tent

Je kunt natuurlijk altijd kijken naar het uiterlijk, de kleur en de prijs en op basis daarvan je tent kiezen. Dit zal je echter vaak niet de tent opleveren die je eigenlijk het beste zou hebben gekozen. Er zijn namelijk zoveel soorten tenten, dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

Bij het kiezen moet je dan ook uitgaan van meerdere zaken:

Het gebruiksdoel
Voor een enkele tocht in hartje zomer elk jaar heb je een andere tent nodig dan voor een wekenlange tocht door de bergen. En ook de manier van vervoer is hierbij een belangrijk punt: een auto kan immers makkelijker een paar kilo extra verstouwen dan je rugzak, laat staan dat je in je uppie een tent van bijna tien kilo moet dragen. Kijk dus altijd eerst goed waar je de tent voor nodig hebt en of dat opweegt tegen de vele voordelen die de verkoper je zal voorleggen.

De grootte van de tent
Als je met een heel gezin voor een weekje op de camping gaat staan, dan heb je een ander soort tent nodig dan de hiker die een weekendje de Ardennen in trekt. Kijk dus altijd naar de grootte die je nodig hebt. Naast gewicht is het ook goed om eraan te denken dat een grotere tent ook meer tijd nodig heeft om te worden opgezet en de kans dat je iets -die hele belangrijk stok of die speciale afdekkap voor het ventilatiegat- ervan kwijt raakt wordt ook groter.

De weersomstandigheden
Er zijn grofweg drie weersomstandigheden waarin je de tent zou kunnen gebruiken: droog/warm, nat en bevroren/koud.

  • Bij warm weer is het vrij makkelijk: een lichte tent die veel ventilatiemogelijkheden heeft. Daarnaast is het altijd wel makkelijk om een gaasje te hebben dat je tegen de muggen beschermt.
  • Als het nat wordt (en dat is vaak het geval), dan is het vooral zaak dat je een comfortabele tent hebt om in te bivakkeren. Er moet dus voldoende ruimte zijn om te kunnen lezen, koken en praten, zonder dat je meteen met je rug tegen het buitendoek aanzit. Daarnaast is het wel zo makkelijk als je de buitentent als eerst kunt opzetten en er vervolgens de binnentent simpelweg in hangt (kijk hierbij wel uit dat tijdens het opzetten de binnenkant van je buitentent niet in de modder komt te liggen!). Maar het belangrijkste bij natte weersomstandigheden is een goede ventilatie. Want zonder goede ventilatie krijg je zoveel condens in je tent dat je nog nat wordt, zonder dat de tent lekt.
  • Als je in de winter gaat kamperen (moet je zeker eens doen), dan is het allereerst wel fijn als je niet al te veel haringen in de bevroren grond moet hoeven te slaan. Een koepeltent zal dan ook al snel je eerste keus worden. Ook hier geldt dat de tent van binnen ruim genoeg moet zijn om te bivakkeren, maar toch snel en eenvoudig moet zijn op te zetten. Ook als het 10 graden vriest! Hou bij dergelijke weersomstandigheden ook rekening met het feit dat je materialen tegen een dergelijke kou bestand moeten zijn. Neem bijvoorbeeld geen glasfiber stokken mee als het vriest, want deze zijn zeer breekbaar zodra de temperatuur onder nul verdwijnt.

De soort tent
Afhankelijk van de bovenstaande zaken ga je kijken wat voor soort tent je nodig hebt: een sterke grote, een kleine die snel is op te zetten, een lage die weinig wind vangt of één van die andere vele soorten die er te krijgen zijn. Een overzicht van de basis-modellen vind je hier.

Andere zaken om rekening mee te houden
Nu je al een behoorlijke selectie hebt gemaakt, gaat het erom de beste tent te zoeken die bij je past. Nu komen dan ook zaken als prijs, opzetgemak, kwaliteit, onderhoudsgemak en gewicht aan de orde. Weeg deze zaken goed tegen elkaar af: een goedkope tent kan heel veel onderhoud vragen, terwijl een moderne hi-tech tent je misschien teveel problemen geeft door zijn ingewikkelde manier van opzetten.


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }