Ton Joosten: De 100 mooiste dagwandelingen in de Pyreneeën (deel 1)
ISBN: 9789038917603
302 pagina's
Uitgeverij: Uitgeverij Elmar BVAffiliate-links:


De 100 mooiste dagwandelingen in de Pyreneeën
Ton Joosten

Deel 1: Westelijke Pyreneeën (Baskenland, Parc National des Pyrénées Occidentales, Aragon)

Liefhebbers van de Pyreneeën hebben minimaal 7 boeken van Ton Joosten in hun boekenkast staan. Deze Pyreneeën-kenner is zo’n beetje de enige Nederlandse auteur die de gehele Pyreneeën inmiddels meerdere malen heeft bezocht en daar goede gidsen over heeft geschreven. Zijn nieuwste reisgids is tweedelig, waarvan deel 1 hier besproken wordt. Deel 2 staat gepland voor 2008.

In dit eerste deel worden de 50 mooiste dagwandelingen van de westelijke Pyreneeën besproken: vanaf Baskenland tot aan de Aneto in Aragon. Joosten maakte een selectie uit de vele dagwandelingen die hij heeft gemaakt en de routes die hij koos voor deze gidsen heeft hij zelf dan ook meermalen gelopen. En dat is te zien, want de wandelingen zijn stuk voor stuk juweeltjes voor wat betreft omgeving, ligging en uitzichten. Een aanrader dus voor hen die de Pyreneeën als bestemming voor hun volgende wandelvakantie hebben gekozen.

De routebeschrijvingen zijn steeds zeer compleet en voorzien van mooie foto’s en duidelijke overzichtskaarten. De routes worden steeds puntsgewijs beschreven, beginnend met praktische informatie over onder andere type wandeling, startplaats, hoogteverschil en beste tijd. Vooral dat laatste is een zeer bruikbaar hulpmiddel voor mensen die hun tochten willen plannen op basis van te verwachten weersomstandigheden. Uiteraard wordt ook steeds aangegeven welke kaart(en) je het beste kunt gebruiken bij het lopen van de route. De route zelf is steeds opgedeeld in ‘etappes’ tussen duidelijk herkenbare punten in de route. Daarbij worden ook de tussentijden aangegeven, zodat je een beetje kunt volgen tijdens het lopen of je inderdaad de richttijd van de route volgt en dus op tijd aankomt bij de hut of terug bij het startpunt.

Het boek beperkt zich echter niet alleen tot routebeschrijvingen. Als Pyreneeën-kenner en frequent bezoeker van het gebied in de afgelopen ruim 20 jaar neemt hij de vrijheid om zijn kijk op de ontwikkelingen van de Pyreneeën te geven. Wat is er veranderd, zowel in positief als in negatief opzicht in dit schitterende stuk natuur? Joosten laat duidelijk merken dat vooruitgang niet altijd positief hoeft te zijn voor de natuur (vaak niet zelfs), maar is daarbij wel realistisch in zijn kijk op het heden en de toekomst.

Ook handig is de hoeveelheid extra informatie over onder andere flora en fauna, uitrusting en reizen naar en in de Pyreneeën. Een verplicht hoofdstuk voor elke bergwandelaar is het stuk over de gang van zaken in berghutten. Nog te vaak blijken mensen compleet verkeerde verwachtingen te hebben van berghutten of zich niet te kunnen houden aan de eenvoudige regels die gelden voor het overnachten in deze.

Concluderend kun je alleen maar zeggen dat Joosten zijn liefde voor de Pyreneeën nauwelijks op een betere manier had kunnen verwoorden dan met een dergelijk gids met prachtige routes. Het is nu wachten geblazen om op het volgende deel met de resterende 50 mooiste dagwandelingen in de oostelijke Pyreneeën.

Over de auteur
Ton Joosten is een echte Pyreneeënkenner. Hij schreef diverse boeken over dit gebergte en geeft zo nu en dan ook presentaties over zijn tochten. Zo ook voor Club Hiking-site.nl.

Over Uitgeverij Elmar
Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.

Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:
Moveable Feasts (Amy-Jane Beer en Roy Halpin)
Mijn reisgids Noord-Italië (Herman Cole)
Handboek reizen met kinderen (Yvonne Verboeket)
Eiger-Nordwand (Thomas Ulrich)
Jura (ANWB Actief) (Bert Hiddema)
Op pad met rugzak en tent (Sjef van de Poel)
De Haute Randonnée Pyrénéenne (Ton Joosten)
Hiking in the Sierra Nevada (Lonely Planet)
Mountain Biking Europe (Rowan Sorell, Chris Moran en Ben Mondy)
Vanishing World (Mireille de la Lex en Fredrik Granath)
Andalusië (Elmar Compact gidsen) (Hans de Clercq en Mirjam Letsch)
Pappenheimers en Pandoeren (Evelien Kousemaker)
Bed & Breakfast Nederland (ANWB)
Zijn we er al? (Peter van Straaten)
Stappen tellen naar de top (Rozemarijn Janssen)
California Hiking (Tom Stienstra en Ann Marie Brown)
Phaic Tan (Santo Cilauro, Tom Gleisner en Rob Sitch)
Daar brak m'n hak (Jennifer L. Leo (red.))
Een vrijgevochten doorzetter (Ab ter Haar)
Walking (Paulo Coelho, e.a.)
Adventure motorcycling handbook (Chris Scott)
Bergtochten in Schotland, Wales en Engeland (Jolanda Linschooten)
Walking in Italy (Lonely Planet)
Adventure Armenia (Carine Bachmann en Jeffrey Tufenkian)
West Highland Way (Charlie Loram)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 14-03-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]