Home » Materialen » Materiaal-nieuws » Nieuws-item

De geboorte van het legendarische Fjallraven Greenland Jacket

De geboorte van het legendarische Fjallraven Greenland JacketHet Greenland (winter) Jacket van Fjällräven is misschien wel de meest iconische outdoor jas aller tijden. In al haar variaties heeft jack vele buitensporters en expedities wereldwijd inmiddels al jarenlang van warmte en comfort voorzien tijdens barre winterse omstandigheden. Hoe het zover kwam lees je in dit artikel.

In de zomer van 1996 landde een expeditie van Zweedse en Noorse alpinisten en gletsjeronderzoekers in het ruige bergdorp Kulusuk, gesitueerd in het zuidoosten van Groenland. Anderhalf jaar lang hadden ze zich secuur voorbereid op de extreme uitdagingen die het Noordpoolgebied hen zou voorschotelen. Een van de initiatiefnemers, een ervaren alpinist genaamd Per Åke Sjöman, had Åke Nordin, de oprichter van Fjällräven, enkele jaren eerder voor het eerst ontmoet. Sjöman droeg schetsen voor tentontwerpen aan en Åke maakte op zijn beurt op maat gemaakte tweepersoons tenten van versterkt nylon voor de expeditie. Fjällräven voorzag de groep ook van rugzakken en drie kleinere thermotenten voor de expeditie.

Toen ze zes weken later thuis kwamen, diende de expeditie een schriftelijk rapport in waarin werd bevestigd dat de tenten en rugzakken met succes waren getest in "extreem zware omstandigheden". De Fjällräven-gear had de expeditie stresstest "verrassend goed" doorstaan. Er was echter één aspect waar de groep ontevreden mee was - de kleding die aan het team was verstrekt. De kleding kwam van andere leveranciers dan Fjällräven en had niet geheel aan de verwachtingen voldaan. Ze bespraken dit met Åke, die meteen de kans zag om een nieuwe uitdaging op het gebied van outdoor op te lossen. Hij ging een jas maken.

Hij herinnerde zich een stof, die hij ooit had overwogen te gebruiken voor een tent, maar voor die functie te zwaar was gebleken. Het bleek het perfecte materiaal voor een jas te zijn, het enige dat moest worden verbeterd was de waterbestendigheid van het materiaal. Hij dacht terug aan zijn tijd als skischansspringer op Paradiskullen en herinnerde zich hoe hij aan de start bovenop de heuvel op zijn beurt wachtte. Terwijl hij met de andere skiërs wachtte, waxten ze niet alleen hun ski's, maar ook hun zitvlak om vocht en kou te weren en zo het gure winterweer op afstand te houden.

Waarom niet hetzelfde proberen met het materiaal voor zijn jas? Het befaamde G-1000 materiaal, de Greenland Jacket en de Greenland Wax waren geboren. Maar inmiddels zijn er ook parka's in dezelfde stijl ontwikkeld en kun je als buitensporter zelfs kiezen voor het Greenland Re-Wool Jacket van gerecyclede wol met warme voering van fleece.

Meer foto's bij dit nieuws-item

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Voor meer informatie: https://www.fjallraven.nl/

Andere recente nieuws-items met betrekking tot Fjällräven:

Andere recente nieuws-items met betrekking dezelfde productgroep:

Dit materiaal-nieuws kun je gratis opnemen op je eigen site, als je gebruik maak van de RSS-feed: RSS-feed.
Lees hier meer over de Hiking-site.nl RSS-feeds.

Het feit dat producten worden vermeld in de nieuws-items wil niet zeggen dat ze ook daardwerkelijk zijn uitgetest door de beheerder(s) van deze site. De informatie is in bijna alle gevallen beschikbaar gesteld door de fabrikant/importeur.