Home » Thema-artikelen » Lowe Alpine AirZone rugzakken

Optimale ventilatie met Lowe Alpine AirZone

Optimale ventilatie met Lowe Alpine AirZone

Als je er stevig de pas in hebt tijdens je tocht zal je vroeg of laat het zweet uitbreken. Een normale reactie van het lichaam om de boel weer af te koelen. Op zo'n moment is het belangrijk dat het rugpand van je rugzak helpt om het zweet zo goed mogelijk af te voeren. Het ventilerend vermogen van de rugzak is daarbij bepalend en op het gebied van ventilerende rugpanden is Lowe Alpine AirZone een pionier.

Ruim 10 jaar innoverend

Al in 2008 kwam Lowe Alpine met AirZone, het antwoord op de toenemende vraag van buitensporters naar rugzakken die meer draagcomfort konden bieden. Sinds die tijd is het AirZone rugpand nagenoeg continu verder verbeterd tot wat het vandaag de dag is. Het gewicht is afgenomen, het comfort is toegenomen. Wat altijd gebleven is, is het basisconcept van AirZone: een zeer goed ventilerend rugpand waarbij de rugzak weinig contact maakt met de rug, schuim en mesh wordt gebruikt als basismateriaal en de stabiliteit van de rugzak niet in gevaar komt ondanks het minimale contact tussen rug en rugzak.

AirZone Cutout Space

Het basisidee van AirZone is even slim als eenvoudig: daar waar geen materiaal zit kan lucht vrij circuleren. En dus besloot Lowe Alpine om op meerdere plekken juist te kiezen voor open ruimtes tussen rug en rugzak in plaats van full bodycontact. Het resultaat is niet alleen een betere ventilatie, maar ook een vermindering van gewicht. Lucht kan vrij circuleren tussen rug en rugzak, waardoor er minder kans bestaat op een natte rug. Maar ook dat een natte rug sneller opdroogt op het moment dat de luchtstroom op gang blijft.

Ademend gespannen mesh

Maar je kunt uiteraard het rugpand niet alleen mar uit loze ruimte fabriceren, de rugzak moet immers nog steeds stabiel tegen de rug blijven geplaatst tijdens het lopen. Het antwoord op deze uitdaging vond Lowe Alpine in gespannen mesh. Hierdoor kan met minimaal gebruik van materiaal toch maximale stabiliteit worden verkregen. Het rugpand blijft daardoor enerzijds stabiel te gen de rug van de drager geplaatst, maar tegelijkertijd staat het mesh toe dat lucht nagenoeg vrij kan circuleren tussen rugpand en rug. Bij het ontwerp wordt daarbij overigens extra aandacht besteed aan drukpunten. Of beter gezegd: de afwezigheid van drukpunten. Niets is immers vervelender dan na verloop van tijd pijnlijke drukpunten te voelen op je rug, schouders of heupen tijdens het wandelen.

Centro-Adjust voor optimale afstelling

Geen rug is hetzelfde en dus is het belangrijk dat je de rugzak goed kunt afstellen op je eigen rug, Bij de AirZone-rugzakken wordt daarom het zogenaamde Centro-Adjust systeem toegepast. Zoals de naam al doet vermoeden is dit systeem in het midden van het rugpand geplaatst. Het afstellen is geheel traploos dankzij een strap die je ofwel strakker trekt of juist wat losser zet. Het rugpand kun je daardoor perfect afstellen op de lengte van je rug, waardoor zowel de schouderbanden als de heupband op de perfecte positie komen te zitten.

Uitgebreide range AirZone-rugzakken

Door de jaren heen heeft Lowe Alpine het aantal rugzakken met een AirZone-rugpand flink uitgebreid. Daarbij zijn er zowel kleine daypacks tot multiday trekkingrugzakken verkrijgbaar, elk met hun eigen specifieke features. Wil je het volledige overzicht van AirZone-rugzakken bekijken, bezoek dan de website van Lowe Alpine: https://lowealpine.com/eu/airzone