De Kungsleden fietsen?

Discussie in 'Discussie: wandelgebieden' gestart door BramH, 7 apr 2018.

 1. Ik zit te denken aan de Kungsleden, het stuk van Abisko naar Vakkotavare maar dan op de fiets. Iemand die weet of dat mogelijk is?
  Bedankt voor de hulp.

  Mvg, Bram
   
 2. In principe kan alles, mits je de tijd hebt en het niet erg vindt om lange stukken naast de fiets te lopen. Ik denk dan wel aan een fatbike. Lees anders dit draadje eens door, op het wereldfietserforum (je kunt ook in het draadje zoeken op Kungsleden): https://www.wereldfietser.nl/phpbb/viewtopic.php?f=8&t=21566

  Jonas
   
 3. Echt niet. Tenzij je met de fiets op de rug wilt lopen. Wordt je denk ik niet in dank afgenomen als je een poging doet.
   
 4. De enige fatbikes en mountain bikes die wij daar al hebben gezien, reden - liepen op het stukje nikaluokta kebnekaise. Aan Hemavan ( Startpunt of zuidelijkste eindpunt van de kungsleden zijn wat fatbîkeoutes uitgezet. Verder de fjäll op gaan ze echt niet blij zijn je daar te zien fietsen. Voor zover dat mogelijk is op sommige blokkenvelden of deeltjes brokkenpad.
   
 5. Bedankt voor de reacties.
  Ik zal zo dat fatbike draadje doorspitten, zitten een paar mooie foto's tussen, thanks voor de tip!
   
 6. Tom van Maanen

  Tom van Maanen Lid Club Hiking-site.nl

  Ik heb wel mensen met fatbikes gezien op de Finnmarksvidda. Wellicht is dat een alternatief.
   
 7. Tussen Hemavan en Ammarnas heb ik ook een paar fietsers gezien. In september toen ik er liep had het op het drukke noordelijke stuk ook best gekund, maar in de zomer heb je daar denk ik geen leuke fietstocht...
   
 8. Maar dan de gedeelten van het pad die met 1 of 2 plankjes breed door het moeras lopen... Dan zou je eerst maar eens moeten gaan studeren voor fietsclown of circusacrobaat.

  Boelo
   
 9. Ik probeer de fatbiker te bereiken die de Kungsleden heeft gefietst (of schijnt te hebben gefietst) maar dat is niet makkelijk. Hij komt niet meer op dat wereldfiets-forum en ik kan ook geen facebook of blog van hem vinden.
  Ik zal mijn vraag ook op het mountainbike.nl-forum voorleggen, mogelijk dat zij hem daar kennen. De zoekfunctie 'Kungsleden' leverde daar in ieder geval niets op dus moet het mogelijk ook op zweedse fiets of wandelfora proberen. Iemand die een geschikt zweeds forum weet?

  Ik heb zelf geen fatbike maar vermoed zo dat ik dat op de Kungsleden wel nodig heb !
   
 10. Yopie is een dame, en ze is inderdaad niet actief meer op dat forum. Ze is ook erg gehecht aan haar privacy, heb ik begrepen.
   
 11. Een dame?? Dan moet ik snel mijn vraag op het mtb-forum aanpassen!

  Bedankt!
   
  Golok vindt dit leuk.
 12. Yopie is momenteel met haar fatbike en pack/bikeraft ergens in Lapland onderweg. Heb haar op dit draadje gewezen. Ze zit het meest op het Zweedse HappyBike oid forum.

  Op youtube is best wel wat te vinden over fietsen op de Kungsleden, en inderdaad veel over die planken rijden en hike-a-biken; kan me wel voorstellen dat wandelaars het wat raar vinden als er iemand op die smalle planken op je af komt stuiven, wie gaat er dan opzij?

  Weet niet of een fatbike echt nodig is, een geveerde MTB met 2.4-3.0" banden zou ook kunnen. Belangrijk is dat vanwege het hab-en je zo min mogelijk meeneemt.

  Maarten
   
 13. Ik weet het niet, al die fietsers op een wandelroute. Fietsers willen tegenwoordig ook geen wandelaars hebben op hun mountainbikepaden (zij schijnen daar zelfs apart voor te gaan betalen om op die paden te mogen biken). Ik was al eens heftig gechoqueerd door motorcrossers over een stuk GR5 tijdens onze tocht in de Ardennen (dat waren dus voet brede paadjes.... konden bijna geen kant op).

  Waarschijnlijk prik ik hier een gevoelig onderwerp aan overigens.
   
 14. Sander,

  Je hebt gelijk. Ook als ik noodgedwongen over een fietspad moet, wordt ik sch***ziek van die wielrenners. Als ik een georganiseerde tocht loop, dan het liefst in de winter, als het geen fietsweer is. Als dat het wel is, dan zeker lekker struinen met zo min mogelijk asfalt.

  Bram: weleens overwogen om hem toch lopend te doen?

  Mirjam
   
 15. Bedankt Maarten! Ondernemende dame! Ik hoop dat ze hier van zich laat horen, ik ben erg benieuwd!

  Ik zit wel steeds meer een fatbike te overwegen. Het zijn tenslotte de meest avontuurlijke fietsen ..

  De Kungsleden wandelen is niets voor mij! :D
   
 16. Gelukkig gebruik je hier wel de juiste termen, route en paden. Veel mensen halen deze namelijk door elkaar.
  Een route, ongeacht de modaliteit, kan over verschillende soorten infrastructuur gaan. Een pad is vaak exclusief bedoeld voor de modaliteit waar die naar vernoemd is. Zo fiets ik graag in de bossen, maar zou ik dat niet doen als dat verboden wordt. Op de GR5 (een wandelroute) zijn er tot aan Luxemburg een aantal trajecten waar het niet verboden wordt om te fietsen, maar waar wel zodanig hekwerk staat dat het praktisch onmogelijk. Erg jammer, want het komt zo vijandig over.
  Anderzijds zijn er mountainbikepaden in de mountainbikeroute van Westenschouwen verwerkt, waar ik dan ook vanuit ga dat er geen gemotoriseerde voertuigen en ook geen wandelaars zijn. Als wandelaar is het andersom ook. Een voetgangersgebied in hartje Den Haag waar fietsen toegestaan is, zie ik dan ook als "fietser te gast". Zoals je tegenwoordig ook wel die weggetjes hebt met "auto te gast". Heel soms is er ook natuur waar fietsen niet toegestaan wordt, dat doe ik dan ook liever niet. Dan heb je ook echte wandelpaden.

  Het is natuurlijk wel zo dat zowel de fietser als de wandelaar op de Kungsleden waarschijnlijk allebei van uitgestrekte natuur houden. Het lijkt me dat dat al best een band schept. Beiden zouden rekening met elkaar kunnen houden als iets slechts een pad is, zonder toewijzing aan een modaliteit. Als het drukker wordt, zoals in de natuur dichter bij huis. Tja, dan zullen we het toch moeten delen met elkaar. Helemaal perfect is het natuurlijk als wandelaars, fietsers, Ruiters' en motorvoertuigen compleet gescheiden van elkaar door de natuur kunnen bewegen. Maar dan zou je 4 verschillende routes én infrastructuur moeten aanleggen. Dat lijkt me voor de meeste bewoonde gebieden erg zonde. Dus zal je toch altijd iets moeten delen. Dan deel ik liever als wandelaar met de fietsen en andersom, dan dat er herrie en/of stank bij komt kijken.
   
 17. Mij lijkt het niet meteen de fijnste route om te doen met een mountainbike. Veel gladde loopplankjes, toch ook wel wat steenvelden,... Bij ons was het heel drassig en waren de loopplanken meer dan nodig.
   
 18. hyz

  hyz

  Wat is eigenlijk je doel? Waarom wil je een wandelroute fietsen?
   
 19. Ik zou hem zeker ook niet aanraden. Te veel stenen, te drassig. Zie je al gaan vanaf de Tjäkjapas :eek:
   
 20. Hej Bram, ik reageer een beetje laat maar zoals Maarten al zei was ik een tijdje met de fattie&raft op pad. Maar ik heb idd de Kungsleden gefietst, of eigenlijk meerdere keren. Ben vaak in het gebergte met de fatbike en soms dus ook met de packraft erbij (bikerafting), prachtig mooi is het hier.

  De Kungsleden fietsen is prima te doen met een gezonde dosis gekte en als je weet wat je doet, vooral solo want er is toch meer kans op valpartijen en pech dan als wandelaar. Dikke brede banden met vette noppen is geen overbodige luxe, schijfremmen natuurlijk en verder een zo simpel mogelijk en oersterke fiets, dus zonder onnodige franje. Ik heb zelf een Surly Pugsley, de oerfattie. Investeer ook in ultralichte kampeerspullen (heb zelf bv <10kg) anders wordt de fiets te zwaar, en dan natuurlijk bikepackingtassen want met onhandige zware zijtassen gaat 't nooit lukken.
  Er zijn gedeeltes waar je moet lopen en duwen (rotsen en/of erg steile hellingen) en als je pech hebt moet je door zeer sterkstromend water waden en dan moet je ECHT weten wat je doet want dat kan gevaarlijk zijn met een fiets. Een fatbike wil bv met zijn dikke zwembandjes wegdrijven, kan handig zijn maar dus ook gevaarlijk.
  En verder is het vooral erg genieten! Het gebergte is prachtig mooi!

  Zure wandelaars die graag het pad voor zichzelf opeisen, je kunt niet over planken fietsen (huh, hoezo niet??), je moet de fiets op de rug tillen (oh, dat wist ik nog niet), je moet eerst studeren voor fietsclown en dat soort reacties die hier te lezen zijn .. nej dat is mij totaal vreemd. Misschien is dat ook iets nederlands (kleindenkend zijn in een klein landje) want heb tot nu toe alleen maar positieve opmerkingen van wandelaars gekregen. Men wil graag een praatje maken, is erg verbaasd een fietser te zien, wil foto's maken, ze vragen of ik een blog heb die ze kunnen volgen etc. Heb ook veel mooie en onvergetelijke ontmoetingen gehad, zoals een paar dagen met een Noor tijdens een sneeuwstorm opgesloten in een berghutje gezeten (met alleen havermout en thee) en dan leer je elkaar wel kennen ja. Veel uitnodigingen gekregen (slaapadressen, mee-eten etc) en heb daardoor ook erg leuke contacten aan overgehouden. Prachtmensen!

  Heb op de Kungsleden nog nooit eerder een fietser gezien, wel bv op het stukje Nikkoluokta-Kebnekaise (maar dat is maar cirka 20km en vrij makkelijk met een fattie/mtb) en ook op het vrij populaire stukje Abisko-Abiskojaure. Ook fietssporen gezien op het pad naar Låktatjåkko, de hoogste berghut van Zweden, maar dat waren mtb'ers zonder bepakking en dat telt natuurlijk niet ;) Ik ben er zelf altijd begin herfst want dat is toch wel de beste tijd om te fietsen (vooral als je geen fatbike hebt) want dan is de sneeuw en het smeltwater grotendeels weg. En gelijk ook minder wandelaars, wel zo prettig, vooral als ze onhandig met die dikke zware rugzakken over die planken strompelen ;)

  Als je nog vragen hebt, kun je me beter pm'en want ik kom eigenlijk nooit op dit forum, heb ook net pas een account aangemaakt. Zoals Maarten al zei ben ik wel vrij vaak op het Happyride.se forum te vinden (ook onder m'n eigen naam Yonna) maar ja, das in het zweeds. Je kunt daar trouwens ook al je Kungsleden vragen stellen, maar grote kans dat ze je naar mij verwijzen want er zijn er naar mijn weten maar een paar gekken die het hebben gefietst. Er is trouwens ook het boekje "Kungsleden på mountainbike" , een aanrader als je zweeds kan!

  Ik heb op Flickr wat fotoalbums, oa van de Kungsleden, maar het is lang niet uptodate want ben nogal lui met Flickr. Maar tis me gisteren wel gelukt om de bikerafttocht van afgelopen april te posten dus er is nog hoop voor me. Hier de link: https://www.flickr.com/photos/yonnabjorkkvist/albums

  Veel succes en plezier! Hoop graag nog van je te horen!

  /Yonna

  Oja, zal nog wat plaatjes toevoegen, altijd leuk.

  DSC03081 (1024x715).jpg

  In de buurt van Kebnekaise had ik een paar dagen gezelschap van een rendier. Soms verdween hij voor een paar uur maar hij stond toch weer elke ochtend trouw voor m'n tentje te wachten.

  DSC03025 (1024x683).jpg

  De planken waar je volgens sommige wandelaars niet overheen kunt fietsen ;)

  DSC05697 (1024x683).jpg

  Fatbike paradijs!

  DSC03390 (1024x658).jpg

  Zigzaggend door de stenen, urenlang .

  DSC03193 (1024x683).jpg

  Soms zijn de rotsen te hoog of staan ze te dicht op elkaar maar dan ga je gewoon lopen. De fiets draagt je spullen dus das makkelijk en de fattie is net een skippybal, hij stuitert gewoon mee.

  32608107586_65802f4201_o (1024x683).jpg

  Soms zijn de hellingen te steil om te fietsen, zoals hier. Het pad gaat hier steil omhoog en dat was wel even duwen ja. Maar je krijgt een retegoede conditie en je voelt je supersterk en heerlijk vrij als je daar boven met je fiets staat.

  DSC05552 (1024x683).jpg

  Hoezoniet te fietsen? Heerlijk juist !

  DSC05334 (1024x683).jpg

  DSC03135 (1024x683).jpg
  Brede 4" banden, dikke noppen, vette wielen en zorg ook voor lichte kampeerspullen of slaap in de berghutten. Ik zit zelf net onder de 2kg met tent, slaapzak en matje. Dat is een TN Laser Photon tentje 720g, WM UltraLite slaapzak 820g (-27°C als Textrem) en een xtherm matje 430g (regulair). Gaat prima in de bergen.

  DSC05494 (1024x683).jpg
   
  Laatst bewerkt: 11 mei 2018
  HansG, Holgersson, Derek-Jan en 2 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina