Frank Jansen: Sporen van de tram Maastricht-Vaals
ISBN: 9789038918969
116 pagina's
Uitgeverij: Uitgeverij Elmar BV

Bestel dit boek bij:
De Zwerver (Groningen)


Affiliate-links:


Sporen van de tram Maastricht-Vaals
Frank Jansen

In de serie met historische routes is deze gids die de oude sporen van de tram Maastricht-Vaals volgt een bijzondere. De tramverbinding tussen Maastricht en Vaals was immers de eerste en enige bergspoortram die ons land ooit gekend heeft.

Historie komt tot leven

Frank Jansen beschrijft in deze kleine gids hoe de tramverbinding tussen Maastricht en Vaals tot stand kwam. Het is bijna niet te geloven hoe lang er over de aanleg van deze verbinding gedaan werd, zeker niet als je leest hoeveel de verbinding gekost heeft en hoe kort hij eigenlijk in gebruik is geweest. Middels fotoís en anekdotes van lokale bewoners weet Jansen het verleden weer tot leven te roepen en maakt hij er een interessant stukje geschiedenisles van ter inleiding van de eigenlijke routebeschrijving.

35 kilometer schitterende natuur

Voor de aanleg van de verbinding werden er kosten noch moeite gespaard om de tram zo ongehinderd mogelijk te laten rijden. Er zijn daarvoor dan ook veel diepe geulen uit gegraven en brugeen gebouwd. Van die bruggen zijn er helaas nauwelijks meer iets over, maar van de geulen des te meer. Daardoor is er nu een wandelroute beschikbaar door schitterende natuur over een afstand van iets meer dan 35 kilometer. Jansen probeert daarbij zoveel mogelijk het tracť van de tram te volgen.

Uitgebreide beschrijving

De routebeschrijving is zeer uitgebreid. In de beschrijving zelf is namelijk veel extra informatie opgenomen over wat je als wandelaar om je heen ziet. Dat is niet storend, omdat de daadwerkelijke aanwijzingen voor de route een andere kleur hebben en daardoor dus direct opvallen. Als je geen zin hebt om de extra informatie te lezen tijdens het lopen dan kun je er gewoon aan voorbij gaan. Hetzelfde geldt voor de informatieve tekstblokken die een andere achtergrondkleur hebben gekregen en vertellen over markante gebouwen die tijdens het lopen worden gepasseerd. Het is echter juist de extra informatie die de route zo interessant maakt.

Mooie fotoís en duidelijke kaarten

Ondanks het kleine formaat van de routegids zijn er veel en mooie fotoís opgenomen. Niet alleen veel historische fotoís in de inleiding van het boek, maar ook van de route zelf in de beschrijvingen. Alle fotoís zijn voorzien van duidelijke onderschriften, zodat je ook precies weet waar je naar zit te kijken. Dat is bij andere reisgidsen helaas nog wel eens anders. In totaal zijn er ook 4 kaarten opgenomen in de gids, 1 van elk deel van de route. Deze kaarten zijn in full colour en zijn dermate duidelijke dat andere kaarten eigenlijk niet nodig zijn. Op de kaarten in het oorspronkelijke tramtracť ook ingetekend, zodat je precies kunt zien wanneer je daadwerkelijk Ďopí het oude spoor loopt en wanneer je er noodgedwongen iets van afwijkt.

Interessant en informatief

Het is Jansen gelukt om de historische informatie over deze tramroute op een interessante en informatieve manier te beschrijven. Het leest lekker weg en het maakt het lopen van de route een stuk interessanter. Een aanrader voor mensen die op zoek zijn naar een leuke historische route of zij die gewoon een weekendje willen wandelen in de schitterende Limburgse natuur.

Over Uitgeverij Elmar

Uitgeverij Elmar brengt een bijzonder breed assortiment boeken op de Nederlandse markt. Onder wandelaars zijn vooral de Wandelgidsen (van onder andere Ton Joosten, Mirjam Letsch en Hans de Clerq, Gerard Dielessen) erg bekend en geliefd. Reisverhalen van o.a. Frank van Rijn en Henk de Velde en praktische gidsen als het Handboek fietsreparaties en Digitaal fotograferen onderweg. Voor algemene praktische informatie met veel verre bestemmingen is de Wereldwijzerserie in fullcolor, geschreven door Nederlands auteurs een aanrader. Nieuwe series zijn de Stadswandelingen (50 kaarten in box) en de Cultuur bewust! serie, die al 12 bestemmingen telt.

De meningen van anderen over dit boek

Er zijn voor dit boek nog geen andere meningen ingezonden. Geef daarom vandaag nog jouw mening over 'Sporen van de tram Maastricht-Vaals' van Frank Jasnen.

Eerder werd onder andere speciale aandacht gegeven aan:

Topografische Atlas Nederland (3e editie) (Erika van Zinderen Bakker (CoŲrd.))
Trekking (Wat&Hoe praktisch) (Gunter Schramm)
Wandelen met kinderen in de Ardennen (Julien van Remoortere)
Go Slow Frankrijk (Alastair Sawday en Ann Cooke-Yarborough)
Zijn we er al? (Peter van Straaten)
ANWB/VVV Wandelgids Veluwe (Michiel Hegener e.a.)
Zuid-Limburg (Wat&Hoe wandelgids) (Claudia Dekkers, e.a.)
Bergwandelen in de Italiaanse Alpen (Henk Filipp)
Wandelgids La Palma (Klaus en Annette Wolfsperger)
Wandern mit Kindern Mallorca (Wolfgang Heitzman)
Hoge toppen vangen veel wind (Ronald Naar)
Succesvol fotograferen (Tom Ang)
Noord-Portugal (Roel Klein en Bert Stok)
Noord-Italiaans merengebied (Elmar Compact gidsen) (Elio Pelzers)
Het SAS handboek (John Lofty Wiseman)
De 100 mooiste dagwandelingen in de PyreneeŽn (deel 1) (Ton Joosten)
Geen plek om een koe kwijt te raken (Tim Brookes)
Die Dolomieten (Bernd Ritschel en Eugen E. Hüsler)
De 75 mooiste fiets- & wandelroutes van BelgiŽ (Julien van Remoortere, e.a.)
Wereldwijzer Noord-ScandinaviŽ (Henk Filippo en Elio Pelzers)
Klem (Frank van Zwol)
Verantwoord klettersteigen voor beginners en gevorderden (Martin Drost)
Nordic Walking (Praktische gids bij de nieuwste fitnesstrend) (Urs Gerig)
Handboek reizen met de hond (Pythia Dekker en Liesbeth van Weelden)
Wandelen langs Ardense rivieren (Julien van Remoortere)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 06-05-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]