koken voor 2: setup


Hoi,

als alles goed gaat loop ik in 2022 de PCT met mijn dochter. Ik ben op zoek naar een goede uitrusting qua koken voor ons tweeën. We zullen deels uit zakjes eten maar toch ook deels 'echt koken'.

Afgelopen zomer ben ik van Hendaye naar Banyuls gelopen, door de Pyreneeën dus. Mijn brander: BRS 3000T (25 gram). Pannetje: Evernew UL Pasta Pot M (1 liter, 116 gram).
Als ik echt kookte gebruikte ik het pannetje eerst om water te koken voor de pasta of couscous, die ik dan liet garen in de cozy + donsjas. De gare pasta of couscous deed ik over in mijn plastic backpackmok van GSI (ca 50 gram) en dan gebruikte ik het pannetje om de overige ingrediënten klaar te maken. Vervolgens de pasta of couscous terug in de pan, en ik at uit de pan.

Het grote voordeel van deze setup was het gewicht. Het nadeel, 1. water koken duurde erg lang, 2. bakken ging in het titanium pannetje niet echt fijn, was moeilijk te regelen, de pan werd in het midden super snel heet.

Maar nu voor 2.

Om een kortere kooktijd te krijgen lijkt zo'n HX (heat exchanger) pan me wel wat - daar zou dan de pasta oid in kunnen. Een deksel met tuit/gaatjes om af te gieten is een vereiste.
Hoe groot zou die pan moeten zijn, voor 2? Mengen hoeft er niet per se in te kunnen, we hebben vooralsnog ieder zo'n mok bij ons.
Welke HX pan werkt met de BRS 3000T brander? Of moet er dan sowieso een andere brander komen?

In een tweede, kleiner pannetje kan dan de vlees(vervanger) / saus / groenten.
Mijn Evernew pannetje zou kunnen maar vond ik juist voor dit gebruik niet zo fijn. Ik zag een windscherm met bake & simmer plaatje van Ocelot (flatcatgear), maar daarvoor is mijn Evernew pannetje te groot.

Wie heeft goede raad?

Mieke
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Tsja ik gebruik ook de evernew 1l pastapot veelvuldig. Maar enkel om droogmaaltijden in te bereiden (bij water aan de kook brengen blijven roeren) of water te koken.

Het is heel lastig om in titanium überhaupt echt goed te kokkerellen. Het brandt erg snel aan. Ik pas mijn eten daar dus op aan. Op het laatst wat saus erbij (warm)maken lukt opzich ook wel op laag vlammetje en blijven roeren en op tijd stoppen.

Als we met z'n tweeën zijn dan pak ik mijn MSR titanium Titan 2 set. Zelfde verhaal maar meer volume en 2 pannen. Handig voor gedroogde) groentes klaar maken en pasta of rijst apart.

Voor met z'n vieren heb ik nog een (niet meer verkrijgbare) bijpassende grote MSR titanium pan erbij.

In al deze drie samenstellingen kan ik overwegen om een klein bak pannetje met non-sticklaag mee te nemen als ik wel plannen heb om echt iets te bakken. Ik heb wel eens geëxperimenteerd met zo'n soort van non-stick inlegvel maar dat was geen succes.

Ben je echt van het kokkerellen onderweg dan ben je wellicht veel beter uit met een non-stick pannenset als je met z'n 2-en bent.

De HE van MSR past alleen om de grootste los (niet meer verkrijgbare) aangeschafte MSR titanium pot.
 
Een heat exchanger maakt de panbodem extra heet, dus brand het eten mogelijk eerder aan. Verder bespaart het wel veel brandstof (tot wel 50% in de winter).

Het hangt een beetje af van hoe grote eters jullie zijn, maar ik denk dat een 1.6lt pan met z'n tweeen wel aan te raden is.
 
Een heat exchanger maakt de panbodem extra heet, dus brand het eten mogelijk eerder aan. Verder bespaart het wel veel brandstof (tot wel 50% in de winter).

Het hangt een beetje af van hoe grote eters jullie zijn, maar ik denk dat een 1.6lt pan met z'n tweeen wel aan te raden is.
Geen idee voor de heat exchanger, maar wij met ons tweeën hebben inderdaad een Toaks titanium 1,6 liter pan.

Ontbijt = fruit (als appel + rozijnen) klein snijden met water aan de kook, dan havermout met kaneel en walnoot toevoegen en in de cozy laten garen 5 - 10 min.

Warm eten = rode linzen (overdag voorgeweekt) met water 2 minuten koken, daarna toevoegen kruiden en of een pakje noodle soep inhoud, of om af te wisselen couscous. Wederom in de cozy laten garen.
 
Tsja ik gebruik ook de evernew 1l pastapot veelvuldig. Maar enkel om droogmaaltijden in te bereiden (bij water aan de kook brengen blijven roeren) of water te koken.

Het is heel lastig om in titanium überhaupt echt goed te kokkerellen. Het brandt erg snel aan. Ik pas mijn eten daar dus op aan. Op het laatst wat saus erbij (warm)maken lukt opzich ook wel op laag vlammetje en blijven roeren en op tijd stoppen.

Als we met z'n tweeën zijn dan pak ik mijn MSR titanium Titan 2 set. Zelfde verhaal maar meer volume en 2 pannen. Handig voor gedroogde) groentes klaar maken en pasta of rijst apart.

Voor met z'n vieren heb ik nog een (niet meer verkrijgbare) bijpassende grote MSR titanium pan erbij.

In al deze drie samenstellingen kan ik overwegen om een klein bak pannetje met non-sticklaag mee te nemen als ik wel plannen heb om echt iets te bakken. Ik heb wel eens geëxperimenteerd met zo'n soort van non-stick inlegvel maar dat was geen succes.

Ben je echt van het kokkerellen onderweg dan ben je wellicht veel beter uit met een non-stick pannenset als je met z'n 2-en bent.

De HE van MSR past alleen om de grootste los (niet meer verkrijgbare) aangeschafte MSR titanium pot.

Er zijn veel pannetjes tegenwoordig waar de heat exchanger aan vast zit, dat is waarschijnlijk in totaal lichter, was mijn redenering.

Welke brander gebruik je?
Wat (welk merk, maat) is jouw lichtste koekenpannetje waar je toch nog redelijk een eitje of pannenkoekje in kan bakken?

Mieke
 
Geen idee voor de heat exchanger, maar wij met ons tweeën hebben inderdaad een Toaks titanium 1,6 liter pan.

Ontbijt = fruit (als appel + rozijnen) klein snijden met water aan de kook, dan havermout met kaneel en walnoot toevoegen en in de cozy laten garen 5 - 10 min.

Warm eten = rode linzen (overdag voorgeweekt) met water 2 minuten koken, daarna toevoegen kruiden en of een pakje noodle soep inhoud, of om af te wisselen couscous. Wederom in de cozy laten garen.
En doe je dan alles met die ene pan of heb je er een tweede pan bij?
 
En doe je dan alles met die ene pan of heb je er een tweede pan bij?
Alles in 1 pan.

Daarnaast nog een vouwbare bowl. Verdelen het eten. De een uit de pan, de ander uit een bowl.

In de pan past precies een 230gr blik gas, met nog vouwbaar eetgerij, aansteker, brander en kruiden, theezakjes en koffie.
 
tegen het aanbranden kan je een klein plaatje aluminium onder de pan leggen, dan is de warmte meer verspreid over de bodem.
vergelijk het met een 'sudderplaatje'.
gewoon proberen of het met je pannetje werkt, succes.
 
tegen het aanbranden kan je een klein plaatje aluminium onder de pan leggen, dan is de warmte meer verspreid over de bodem.
vergelijk het met een 'sudderplaatje'.
gewoon proberen of het met je pannetje werkt, succes.

Een zelfgemaakt plaatje? Of koop je dat ergens?
 
Een zelfgemaakt plaatje? Of koop je dat ergens?
Ik weet de technische kant niet van wat Bert bedoelt (hoef ik ook niet te weten,) maar los daarvan denk ik aan een stuk windscherm. Ik kan als je wilt wel een stuk afknippen van een bij mij ongebruikt windscherm.

Marla
 
Onder een pan met heat exchanger ga je natuurlijk geen plaatje aluminium leggen :unsure:

Een windscherm (&reflector) is altijd een goed idee. Bij een brander op gasblik wel opletten dat daardoor het tankje niet teveel opwarmt.
 
Ik weet de technische kant niet van wat Bert bedoelt (hoef ik ook niet te weten,) maar los daarvan denk ik aan een stuk windscherm. Ik kan als je wilt wel een stuk afknippen van een bij mij ongebruikt windscherm.

Marla
Bert bedoelt dat titanium heel erg slecht warmte geleid. Dus de bodem wordt het midden onder de vlam veel heter dan de bodem aan de rand. Aluminium is echter weer een goede warmtegeleider. Door de bodem van een titanium pan te bedekken met een aluminium plaatje wordt de warmte beter verspreidt over de bodem dan zonder. Overigens hoe dikker dat plaatje hoe beter de warmte verspreid wordt. Een dun buigbaar plaatje (uitgeknipt uit een windscherm) is denk ik nog te dun daar blijf je de hotspot in het midden houden.

Maar goed in de praktijk denk ik dat zo'n los plaatje op de bodem ook gewoon behelpen is. De kans dat er vocht of eetspul tussen plaatje en bodem komt, is groot en dat zal dat nog sneller verbranden/aanbranden. Kan je beter een dik plaatje aluminium eerst op de brander leggen en daar je titanium pannetje opzetten. Dan kan je dat als een soort smoorplaat gebruiken.
 
Het meeste is al ergens gezegd binnen de tekst hierboven. Dergelijke losse plaatjes is ook voor mij behelpen. Ik vermoed zelfs dat het aluminium het niet gaat overleven omdat het niet af kan koelen. Ik lees een paar keer dat "koken te traag gaat" voor jouw. Daar zit ook een deel van het probleem. Het kan helpen om de gaskraan niet helemaal open te draaien maar ik vrees dat je eigenlijk met die "puntbrander" gecombineerd met titanium een slechte combinatie hebt om goed te kunnen koken. Een of alle twee zal je bij moeten sturen. Oplossingen zitten op het vlak van aluminum kookpot, brander met een bredere branderkop (die de warmte wat beter verdeelt). Zou je toch een nieuwe brander willen kopen dat valt het te overwegen om een lage brander te kopen (met aanvoerslang). geeft een stabielere opstelling, het windscherm hoeft niet zo hoog te zijn. Je zou dan een winterbrander kunnen overwegen zodat je ook diepe kou aan kan mocht dat ooit van plan zijn. Om er een te noemen als voorbeeld:
 
Mijn EOE brandertje was sneller stuk dan een soortgelijk exemplaar van Ali... Ik heb daarom maar weer een serieuze optimus gasbrander gekocht. Tsja misschien een zondagmiddag exemplaar...
 
Als je ook echt wilt koken dan is aluminium (hard geanodiseerd) misschien een betere keuze. Diverse merken hebben dit, bv. Trangia (deksel ook leverbaar) en GSI. Als je langere tijd onderweg bent én echt wilt kunnen koken zou je ook deze kunnen overwegen:
https://jetboil.johnsonoutdoors.com/cookware/pots-pans/15l-ceramic-cook-pot

Dit lijkt natuurlijk een hele zware pan maar je kunt besparen op gewicht in gas (door de fluxring) en hij is heel gemakkelijk schoon te maken door de keramische coating. En dat is handig tijdens een lange tocht.

Iets kleiner en lichter (maar zonder keramische coating) is de Minimo:
 
In een tweede, kleiner pannetje kan dan de vlees(vervanger) / saus / groenten.
Mijn Evernew pannetje zou kunnen maar vond ik juist voor dit gebruik niet zo fijn. Ik zag een windscherm met bake & simmer plaatje van Ocelot (flatcatgear), maar daarvoor is mijn Evernew pannetje te groot.

Wie heeft goede raad?

Mieke
Je zou ook op een andere manier kunnen gaan koken. Wil je 'echt koken' vanwege de smaak (kokkerellen) of omdat je regelmatig vers wilt eten? In het laatste geval zou je ook op een andere manier kunnen gaan koken.

In mijn Evernew pannetje had ik hetzelfde probleem. Ook omdat mijn Vargo Decagon brander een korte brandtijd heeft. Ik loste dat tijdens weekenden op door een groente die snel gaar is te koken in een afgepaste hoeveelheid water met peulvruchten (uit een blikje). Hier deed ik aardappelpuree in poedervorm bij en dit nam het kookvocht op. Heel simpel, maar dan eet je wel vers. Kan ook met couscous.

Een andere mogelijkheid is om veel soep te eten. Snel ui opbakken en direct water erbij. Daarna bv. groenten, witte bonen, veel pasta en kruiden toevoegen (en een blikje tomatenpuree) en je hebt minestronesoep met verse groenten en veel pasta. Dat wordt dan veel soep eten maar dus ook verse groenten en veel vocht.

Succes! Huib
 
  • Leuk
Waarderingen: FB87
Bert bedoelt dat titanium heel erg slecht warmte geleid. Dus de bodem wordt het midden onder de vlam veel heter dan de bodem aan de rand. Aluminium is echter weer een goede warmtegeleider. Door de bodem van een titanium pan te bedekken met een aluminium plaatje wordt de warmte beter verspreidt over de bodem dan zonder. Overigens hoe dikker dat plaatje hoe beter de warmte verspreid wordt. Een dun buigbaar plaatje (uitgeknipt uit een windscherm) is denk ik nog te dun daar blijf je de hotspot in het midden houden.

Maar goed in de praktijk denk ik dat zo'n los plaatje op de bodem ook gewoon behelpen is. De kans dat er vocht of eetspul tussen plaatje en bodem komt, is groot en dat zal dat nog sneller verbranden/aanbranden. Kan je beter een dik plaatje aluminium eerst op de brander leggen en daar je titanium pannetje opzetten. Dan kan je dat als een soort smoorplaat gebruiken.
Yep goed gedacht, n plaatje van 3 of 4 mm is voldoende. Overal wel te krijgen.
Verdeling van warmte is snel meer warmte overdracht naar de pan.
Voordeel is dat de warmte verdeling ook veel aanbranden voorkomen.
Het is eigelijk een eenvoudig sudderplaatje.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan