Voedsel voor een langere trektocht

Discussie in 'Discussie: koken en voeding' gestart door M-M, 11 jul 2017.

 1. Ter indicatie, met m'n GPSMAP 60CSx kom ik met een extra setje batterijen goed uit voor twee weken (in mijn geval gaat dat dan om af en toe even locatie oppikken en hier en daar tot een halve dag continue bij een lastig stuk buiten de paden). Ik gebruik de oplaadbare batterijen van Ikea en ben daar erg tevreden over (volgens de geruchten zijn het omgelabelde Eneloops, die erg goed bekend staan).

  Over eten kopen: in bemande hutten (de meeste op je route) hebben ze wel eens wat Real Turmat zakjes, maar meestal niet veel keuze (en idd wat duurder). Dit hoort niet bij het normale aanbod van de DNT maar is iets dat de huttenwaard buiten DNT om als extra inkomstenbron kan gebruiken. In mijn herinnering was Spiterstulen wat beter gesorteerd, maar die hebben dan ook een vrij grote camping aan de andere kant van de rivier. In Olavsbu kun je eten kopen uit het zelfbedieningslager, ook als je niet in de hut slaapt (en zonder dat je voor dagbezoek hoeft te betalen als je het niet in de hut klaarmaakt). Dit is over het algemeen wat zwaarder blikvoer en iets als knor spagetteria - geen probleem om dezelfde dag te eten en evt voor de volgende dag, meer dagen wordt snel te zwaar...

  Zoals Henk al zei, Besseggen is niet het zwaarste deel van je route, maar ik zou toch afraden om het met volle bepakking op dag 1 te doen (heb ik eigenwijs wel ooit gedaan, was niet zo slim :rolleyes:).

  Bij de door jou voorgestelde route zal de eventuele afdaling van Glitttertind naar Spiterstulen het zwaarste zijn. Daar heb je nog steeds veel in je rugzak en je daalt op een bepaald stuk 400m in hoogte op een 400m in afstand. Ik zou dat vermijden met het gewicht van jouw rugzak. Glittertinden zelf is echter wel erg mooi (wat mij betreft mooier dan Galdhøpiggen, dramatischer qua natuur en minder mensen) en vanuit Glitterheim eenvoudig te belopen (minder technisch dan Galdhøpigen, ook al ga je een stukje over sneeuw). Ik zou overwegen bij Nedre Steinbuvatnet te kamperen (iets ten westen Glitterheim), een dagtocht Glittertinden in te lassen (je kunt eventueel bij Glitterheim zo'n kontsleetje lenen om de terugtocht nog wat leuker te maken), en dan via Veslglupen naar Leirvassbu te lopen. Ipv m'n tent opgezet laten rol ik alles wat ik niet meeneem in de tent met het grondzeil naar buiten en leg dat pakketje achter/onder een grote steen, niet zozeer qua veiligheid maar voor bescherming van tentdoek tegen UV...

  Als je tijd/energie over hebt is Kyrka bij Spiterstulen ook een mooie top onderweg om te beklimmen. De route is gemarkeerd met steenmannen vanaf je geplande DNT route, aan de zuidwestkant van Kyrka. Een andere mooie (maar zware) optie is Surtningssue vanaf Memurubu.

  Tot slot, een alternatieve route in omgekeerde richting:
  Dag 1 Boot van Gjendesheim naar Gjendebu + lopen naar Olavsbu
  Dag 2 Olavsbu - Leirvassbu
  Dag 3 dagtocht Kyrka
  Dag 4 Leirvassbu - Spiterstulen
  Dag 5 dagtocht Galdhøpiggen
  Dag 6 Spiterstulen - Glitterheim via Glittertinden
  Dag 7 Glitterheim - zuideinde Russvatnet / Nedre Russglopet / ~3km voor Memurubu
  Dag 8 kampeerplek ~3km voor Memurubu - Beseggen - Gjendesheim
  Dan loop je op dag 6 het steile deel omhoog (gemakkelijker) en met weinig gewicht in je rugzak. Het eindpunt op dag 7 heeft goede kampeerplekken en water en voorkomt "onnodig" afdalen naar en weer omhoog van Memerubu.
   
  Eddy vindt dit leuk.
 2. M-M

  M-M

  @leonmoonen Thanx voor je input!! Zeer gewaardeerd (en van de rest ook overigens!!). Van die batterijen heb ik niet helemaal goed opgeschreven. Als ik ga tracken doen ze het max 2 dagen. Als ik 'm af en toe aanzet heb ik met 1 setje extra reserve waarschijnlijk meer dan voldoende.

  De route omgekeerd lopen heb ik ook overwogen. Dat is helemaal geen gek idee. Ik ben alleen nog een klein beetje afhankelijk van anderen. Ik heb vrienden in Oslo wonen en met hen rij ik mee naar Jotunheimen. Die vrienden doen een korter rondje van 3,5 dag want ze moeten dan weer terug. Het plan is om wel de eerste dag samen te lopen tot aan Bessvatnet/Russvatnet en daarna splitsen we ons. Wel zo leuk om nog even samen te lopen de eerste dag. Maargoed, ik kan ook mijn eigen plan trekken natuurlijk :). En voorlopig wordt er alleen maar regen voorspeld dus dan ga ik überhaupt geen top op en maakt het niet heel veel uit in welke richting ik het rondje ga doen ;).

  Om Glittertind als dagtocht te doen i.p.n. Galdhoppigen vind ik trouwens een goede tip, zo had ik het nog niet bekeken. Ik ga het af laten hangen van het weer. Zoals gezegd, met regen heeft een top sowieso weinig zin.. :(

  Thanx allen!
   
 3. even een correctie om later verwarring te voorkomen, Kyrka ligt naast Leirvassbu, niet Spiterstulen (wel correct in de alternatieve route aan eind van m'n post)
   
 4. M-M

  M-M

  @leonmoonen ja ik had het gezien, ik wist waar hij lag :). en met 'en dan via Veslglupen naar Leirvassbu te lopen.' bedoel je juist wel Spiterstulen ;).
   
  leonmoonen vindt dit leuk.
 5. M-M

  M-M

  Ter info, ik kom op zo'n 20kg totaal (incl. water).
   
 6. Oeoeh lekker he, klaar met inpakken!
  Dan heb je er toch nog een paar kilo afgekregen. Het wordt wel echt sjouwen vooral die eerste dagen... Maar je eet er elke dag weer wat af.
  Veel plezier!
   
 7. M-M

  M-M

  @Iris3 dankje!! Inderdaad een lekker gevoel! Het voelt inderdaad vrij zwaar maar ik heb weleens eerder met 20kg gelopen en toen heb ik het ook gered.. Dus het komt vast goed :).
   
 8. Natuurlijk :) Je hebt toch de ervaring al, dus je weet dat je het kan. Lekker even een beetje buffelen en misschien kan je de eerste dagen de dagafstanden een beetje korter inplannen. Daarna is je rugzak lichter en zijn je benen weer ingelopen.
   
 9. Eten blijft gewoon experimenteren misschien toch ergens voorraad aanvullen en anders gewoon back to basic en minimaliseren
   

Deel Deze Pagina