Voedsel voor een langere trektocht

Discussie in 'Discussie: koken en voeding' gestart door M-M, 11 jul 2017.

 1. Hoi, M-M,

  Ben ook vrouw 175 cm. Doe elk jaar een hike: 7-8 dagen zelfvoorzienend met een groepje. Allemaal eigen tent, gear, eten. Heb ook een 8 dagen in Noorwegen gelopen zonder maar iets tegen te komen (Telemark). Ik neem in de ochtend melkpoeder met brinta en suiker: maak zakjes waar alleen water bij hoeft. Lunch: meestal noedels met cup-a-soup, avond eten: droogmaaltijd. Tussendoortjes: beefjerkey en wat energiegel voor de hoge toppen na 1400u. Voor een enkele dag een toetje mee, en wat koffiezakjes en energietabletten (isostar) tenslotte een pakje kaascrackers war ik een week me doe. Ik neem meestal 4 a 5 kg eten mee, ik maak zakken per dag en die moet ik van mezelf leegeten. Zo wordt elke dag mijn rugzak wat lichter en dat is heerlijk! Totaal zit ik meestal rond de 20kg excl water, stokkies mee en buffelen maar.

  Have fun! Carlala
   
 2. Nabrander.... er wordt overigens aangeraden nooit meer dan 1/3 van je lichaamsgewicht te pakken in een rugzak.

  laterrr C
   
 3. Ook vrouw, 1.74m en soortgelijk gewicht. Ik loop vooral met mijn gezin, als duo en elk jaar ook een solo tochtje.

  Ik ben net terug van 10 dagen Pennine Way. Ik had voor 6 dagen eten bij me en heb onderweg nog wat kunnen kopen. Het is wel grappig, als ik in mijn eentje loop denk ik wel aan de pub/hut waar ik binnenkort zou kunnen eten, maar als ik daar dan eenmaal ben, heb ik er meestal geen zin meer in en dan kies ik er toch voor om door te lopen en verderop ergens op een fijn plekje een eenvoudig bamisoepje te eten. Ik hou echt van die energie van in je eentje lopen. Als ik winkels tegen kom, is het wel anders hoor - dan val ik vooral voor zware, verse lekkere groente (voor door de gedroogde pasta of bamisoep).

  Voor ontbijt vind ik granola of oat cakes met honing/jam/chocopasta het lekkerst, en minstens een liter thee en koffie (dan heb je dat vast binnen, van de minstens 3a4 liter die hikers nodig hebben - nog belangrijker dan eten). Als ik iets kan kopen, koop ik vooral lunch en vers fruii/groente. Voor lunch eet ik liefst volkoren oat cakes (minder zoet dan hartkeks) met bijv kaas/worst of wat dan ook. Wat min of meer gezonde repen of als het er is fruit, als tussendoortje. En dan 's avonds bamisoep (evt met groente of bijv zakje tonijn) of supermarkt-gedroogde-pasta-met-saus. Van tevoren maak ik wel eens zorgen dat ik honger ga krijgen, maar eigenlijk is dat in de praktijk nooit zo. Zoals Joop zegt, ik denk van tevoren dat ik meer nodig heb maar voor een tocht tot ongeveer 10 dagen eet ik eigenlijk minder van verwacht. Misschien komt de angst voor honger doordat ik ooit, lang geleden, samen een tocht van 3 weken in Zweden heb gelopen zonder fourageren (dat was pas mijn tweede trektocht) en toen heb ik wel, nou ja, trek gehad. Maar 3 weken is wel echt anders dan 10 dagen.

  Die 14 kilo zonder eten, is dat ook zonder water?

  Als je een hele dikke huid hebt, kun je evt je paklijst hier posten. Dan krijg je commentaar en dat gaat vast een beetje pijn doen en ook ga je dan waarschijnlijk wat dingen thuislaten :) Hou maar in gedachten dat een lichte uitrusting opbouwen ook tijd en geld vraagt. Ik investeer na vele jaren nog steeds elk jaar weer in een stuk uitrusting dat nog jaren mee gaat. En ik ben lang geleden ook begonnen met een rugzak van meer dan 20 kilo en dat kan ook. Dus maak je daar maar niet teveel zorgen over hoor. Kijk het wel nog even goed door, waarschijnlijk kan je nog wel dingen thuislaten - hoe vaker je bent weg geweest, hoe beter je weet wat je wel en niet echt gebruikt. Veel plezier in Noorwegen!

  Groet,
  Iris
   
 4. 22 Kilo is inderdaad wel erg veel voor een vrouw van 65 kg. Helemaal in de Jutonheimen waar het terrein niet altijd even gemakkelijk is. Ik ben het ermee eens dat flink sjouwen geen kwaad kan, maar mijn ervaring is dat een zware rugzak een technische afdalen echt veel moeilijker maakt, je raakt snel uit balans met zoveel gewicht op je rug.
  Mijn eerste tocht had ik 10 kilo (ex water en eten), en toen had ik nog niet veel geïnvesteerd in nieuw materiaal. Inmiddels zit ik tussen de 7 en 9 kilo, afhankelijk van het seizoen (wel/geen stijgijzers enzo). Ik hoop dat het je lukt om op gewicht te besparen. Het is echt de moeite waard om nog eens kritisch te kijken naar wat je meeneemt.
   
 5. Ben zelf nog niet in Jotunheimen geweest, maar in Zweden waar ik vorig jaar was verkocht bijna elke hut droogmaaltijden. Oké, iets duurder (al zijn de scandinavische merken daar goedkoper dan hier), maar minder gewicht is ook een voordeel. Wij waren met de tent en hadden alle maaltijden mee, maar had ik het op voorhand geweten had ik minder kunnen meenemen en het daar kopen.
   
 6. M-M

  M-M

  Dames en heer, thanx!

  10 kilo ex. eten, wow. Ik doe iets fout :). Die 14 kilo is inderdaad ook zonder water...Nou kom ik daar overal schoon drinkwater tegen onderweg dus ik hoef niet veel water te tillen.

  Mijn paklijst durf ik wel te delen. Alles gaat in een Osprey 65L rugzak. Komt ie:
  • Tent: Marmot Tungsten UL2, 1.8 kg incl groundsheet. Dat is dus niet de lichtste tent. Ik heb er lang over getwijfeld en uiteindelijk gekozen voor het comfort van meer ruimte heb... Maar nu krijg ik geloof ik spijt..
  • Donzen slaapzak van iets meer dan een kg met zijden liner erbij (comf temp ca. 0 graden)
  • Opblaas kussentje van exped
  • Matje is de Exped synmat (oranje versie van 850g). Ik heb de gele variant van 450g zojuist besteld...
  • Systeemcamera (ik heb afgelopen jaar een systeemcamera gekocht ter varvanging van een spiegelreflex die ik tot nu toe altijd meezeulde...). Dan zijn er natuurlijk nog steeds veel kleinere en lichtere camera's, maar fotograferen is voor mij erg belangrijk.
  • 1 wandelstok (goedkoopste van Leki dus er zijn vast lichtere)
  • MSR pocket rocket gasstoofje + 440g gasfles + fire stricker
  • Klein lichtgewicht pannetje met dekseltje (ca. 1L) + windschermpje
  • Lange lepel van Adventure Food
  • Lichtgewicht bekertje
  • Waterfles + bidon
  • Zitmatje
  • Mora mes + zakmes
  • Hoofdlampje + reserve batterijen
  • Kaarthoes + kaart
  • Plaatkompas
  • Garmin GPSmap64 + 5 extra setjes batterijen (10 totaal dus)
  • EHBO-set + reserve veters en zo'n reddingsdekentje.
  • Zonnebril
  • Zonnebrand in klein flesje
  • Gamaschen
  • Regenbroek
  • Schriftje + pen
  • Leesboek (zo'n mini dwarsligger)
  • Vuilniszakjes en extra plastic tas + zip zakjes
  • Geld/paspoort/telefoonoplader
  • Toiletspullen (niet meer dan tandenborstel, tandpasta, lenzenvloeistof en reserve lenzen)
  • Ieiniminie handdoekje, niet groter en zwaarder dan een vaatdoek
  • Muts/buff/fleece handschoentjes (het blijft Noorwegen!)
  Qua kleding extra in de tas naast sokken en ondergoed: 1 dunne thermo broek, 1 dun thermoshirt lange mouw extra, shirt korte mouw,korte broek, 2 dunne vestjes.
  Qua kleding is het best een aardig pakket wat ik meeneem, maar het probleem met Noorwegen is dat je op alles moet rekenen tussen de ca. 0 en 25 graden in de bergen. En dan nog vind ik 1 shirt korte mouw niet veel. Het is maar goed dat ik alleen loop :).

  Al met al heb ik best geïnvesteerd dit jaar, de tent, camera en slaapzak zijn nieuw en ook een nieuw matje is dus nu onderweg. Het mag wat kosten om een paar grammen te besparen.. :O

  De camera, leesboek en het kussentje zijn luxe artikelen. Maar de camera laat ik echt niet thuis, die is speciaal aangeschaft ;).
   
 7. Even op het eerste gezicht:

  -Ik zou nooit met één wandelstok op pad gaan
  -Hoe zwaar is je rugzak?
  -Gamaschen thuislaten
  -1 mes thuislaten
  -Volgens mij neem je veel te veel batterijen mee; of ga je continu lopen op GPS? Routes zijn over het algemeen prima aangegeven daar. Ook voor je hoofdlamp kun je wel toe met de (nieuwe) batterijen die erin zitten. Blijft volgens mij lang licht daar :)
  -Geen rekenjack?
  -1 waterfles(je) is meer dan genoeg daar, bijvullen kan overal
  -Korte broek thuislaten, of afritsbroek
  -Hoeveel sokken/ondergoed neem je mee? Ik zou 2 paar sokken en 1 onderbroek doen.
  -Als je ook zo nu en dan een hut aandoet, kom je misschien wel toe met een kleiner gasblik?
  -Wat voor 'vestjes' zijn dat? Fleece? Waarom twee?
  -Vergeet DEET niet, of muggennetje ;)
  -Maar als je inderdaad die tent meeneemt, plus fotospullen, ga je inderdaad wel wat zwaarder uitkomen. Ik denk niet dat je al te veel gewicht meer kunt besparen.

  Jonas
   
 8. Ik denk dat je wel wat dingen thuis kan laten (puur advies, jij beslist uiteindelijk):

  - groundsheet (ik neem aan dat de bodem van de tent ook waterdicht is zonder?)
  - Zijden liner (slaap in je thermobroek en shirt, zo blijft je slaapzak ook redelijk schoon)
  - Kussentje (gebruik wat kleding als kussen, vouw die in je buff oid)
  - Je kan overwegen om op esbit te gaan koken, maar snap dat dit een grote verandering is op korte termijn, de switch zou niet heel kostbaar zijn want esbit en een bijbehorend eenvoudig brandertje zijn niet heel duur.
  - Mes neem ik nooit mee, gebruik ik in de praktijk niet als ik al het eten van huis meeneem. Mocht je wel eten willen snijden, neem dan een aardappelmesje ofzo mee, weegt 20 gram
  - Als je aan het begin van de tocht nieuwe batterijen in je (led) hoofdlamp meeneemt, gaan ze makkelijk 2 weken mee
  - Je hebt kaart en kompas mee. Als je daarmee goed overweg kan en op de gemarkeerde routes blijft zou je je GPS thuis kunnen laten (en anders minder reserve batterijen mee)
  - Kijk je EHBO set kritisch na! Vaak zit er veel te veel in standaard pakketten. Vervang de evt. schaar voor een klein naaischaartje. Mochten er vloeistoffen inzitten (sterilon ofzo), een bodempje is genoeg. Hetzelfde met tape, verband ed, neem er geen volle rollen van mee. En doe alles in een ziplock, niet in een tasje
  - Reddingsdeken neem ik nooit mee, als ik onderkoeld dreig te raken in noodgevallen pak ik mijn slaapzak/tent (een reddingsdeken is wel nuttig voor huttentochten en dagwandelingen)
  - Neem een paar losse vellen mee om op te schrijven, geen heel schrift (ik schrijf meestal op mijn uitgeprinte tickets ofzo)
  - Boek is voor mij ook een must, ik neem een e-reader mee (kobo mini, 140 gram, 60 euro). Gaat ruim een maand mee op accu en heb zo heel veel keus in boeken.
  - Toiletspullen ook in ziplock

  Muts, buff en handschoenen zeker meenemen inderdaad!!!

  Qua kleding neem in de regel: Neem zoveel mee als je in de slechtst denkbare weersomstandigheden allemaal tezamen aan doet, niet meer. Dus bij regen, kou en wind.
  Daarnaast heb ik een schoon slaap thermoshirt en broek mee, en één onderbroek en één paar extra sokken mee. Onderbroek was ik elke avond en is de dag erna weer droog, zo heb je elke dag schone. Zelfde met sokken (hoewel ik die niet elke avond was (drogen slechter)).

  Misschien kun je hier wat mee, beslis zelf wat bij jou past, want iedereen is anders en maakt andere keuzes.
   
 9. Ik mis inderdaad ook een regenjack. Bekertje, waarvoor. 1 grote of 2 kleine veldflessen voldoende. Kussenjte is al wat over gezegd, net als de vestjes. Gamaschen; ook thuislaten, en stiekem je camera van je telefoon gebruiken werkt ook....

  MIrjam
   
 10. M-M

  M-M

  Thanx voor de op een aanmerkingen! Zeker goede tips! Hardshell jasje heb ik zeker mee, die was er nog niet bij opgeteld. Had ik gerekend om aan te hebben...

  Grondzeiltje neem ik mee om de tent te beschermen. De grond is daar vaak wel oneffen met ook stenen dus dat risico wil ik niet lopen. De vestjes zijn bedoeld als laagjes (beter 2 dunne laagjes dan 1 dikke). Zo kan ik beter variëren.

  Ik wilde graag de hele route tracken op de gps, gewoon omdat het leuk is. Maar dat kost inderdaad meer batterijen.

  Bekertje heb ik mee om thee of warme choco te kunnen maken. Kan ook uit de pan haha maar dat wordt wel heel primitief.

  Ik ga nog wat spullen eruit halen en kijken of ik nog wat kan zakken in gewicht, er valt nog wel wat winst te halen!
   
 11. Kun je bij die tent misschien de binnentent thuislaten? Heb je toch de beschutting van een tent, maar niet het hele gewicht.
  Verder inderdaad gamaschen, 1 mes, liner en kussentje thuislaten. En kijk nog eens kritisch naar het gewicht van de zakjes waar je alles in verpakt. Het lijkt allemaal niet veel, maar alles bij elkaar scheelt het een hoop gewicht.
  En als je dan toch een beetje comfort wilt, kies dan 1 ding van de stapel met spullen die je thuis kunt laten en neem dat dan mee. (En ja, eigenlijk horen je boek en reserve batterijen voor de GPS daar ook bij.)

  Qua eten: ik heb 1700 tot 2000 kcal per dag mee. (Maar ik val dan nog niet echt af. Helaas, in mijn geval.). En dan vooraf kijken welke repen/chocolade de meeste voedingswaarde hebben bij het laagste gewicht. Scheelt ook weer een paar gram (keer 9 dagen).
   
 12. wat is de route die je in gedachten had? een lijstje van hutten is genoeg voor mij, heb er al behoorlijk wat rondgestruind en kan mss wat extra feedback geven over de delen waar je wat liever minder in je rugzak zou willen hebben om eventueel de looprichting aan te passen (ik denk dan bijvoorbeeld aan de behoorlijk stijle afdaling van glittertind naar spiterstulen, of de klim van gjendesheim naar memerubu via bukkelægret)

  persoonlijk zou ik eerder gps en/of batterijen thuislaten dan liner of kussentje, een goede nachtrust is wat mij betreft belangrijker dan het verzamelen van data die al door velen verzameld is... afgelopen week verschillende nachten van 3-4C, gegeven dat je als vrouw vaak wat kouder slaapt zou ik bij een 0C slaapzak die ~200gr van een liner wel overwegen. Voor mij geldt voor het kussentje hetzelfde, maar dat is meer persoonlijk, ik slaap zo veel beter met een exped opblaaskussen dan een buff met kleding dat het me wel wat extra gewicht waard is, maar dit kun je eenvoudig thuis uitproberen :)

  Mirjam's binnentent thuislaten optie is het overwegen waard, Jotenheimen staat niet speciaal bekend om de muggen omdat je redelijk op hoogte blijft. Als je met wat beleid je tent opzet en mss voor het slapen nog even wat muggen je tent uit helpt is geen binnen-tent meenemen te overwegen (zeker als je tent goed aansluit op de grond)
   
  Laatst bewerkt: 17 jul 2017
 13. Als je een zuinige GPS hebt kan je op 1 set penlights 4 tot 5 dagen tracken. Etrex lukt dat wel. Wel niet in de kaartmodus zetten dan ben je namelijk na 3 dagen al klaar met een setje.

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 14. Huh, ik heb het nooit over de binnentent gehad ;-).... Zou ik nl. niet zo gauw doen.
  Ik zou anders eens sowieso een paar maaltijden in de hut gebruiken als die gelegenheid er is. Scheelt je toch gewicht. Oke, kost wel geld, maar je bent op vakantie en zo lang je het niet iedere dag doet zijn de kosten ook te overzien.

  Mirja
   
 15. oops, mix up van mijn kant, avondsterre / schoenveter... deeply ashamed :)

  hmm... nu nog wat extra tekens om de edit toe te laten - want niemand wil blijkbaar typefouten verbeteren volgens tapatalk...
   
 16. en nog een foutje: van gjendebu naar memrubu...
   
 17. Ik kom aan eten op 734gr./dag (zo'n 2900 kcal), heb ik echt nodig anders vliegen de kilo's er af en dat kan mijn lichaam gewoon niet hebben. Dus voor 14 dagen loop ik met zo'n 10kg. aan eten rond, maar ik compenseer dat dan wel weer met een base weight van net geen 7kg. :)

  Andrew Skurka heeft een aantal home-made maaltijden op z'n website, http://andrewskurka.com/section/how-to/food-nutrition/meal-recipes/. Weegt weinig en is compact (ook niet onbelangrijk: hoe compacter je rugzak, hoe dichter het gewicht bij je wervelkolom, hoe rechter je loopt). De polenta en rice & beans zijn mijn favorieten. Die laatste hoef je met 8-minuten rijst&bonen van Lassie maar 1-2 minuten te koken (spaar je dus gasblikjes uit), dan zet je je pannetje in een zelfgemaakte 'pot cozy' (een soort theemuts) 15-20 minuten om te garen, of in je slaapzak maar dan liefst met een niet-synthetisch kledingstuk eromheen.

  Gewichtsbesparing begint bij de 'big three': rugzak, slaapzak & -mat, tent! Zie bv. https://sectionhiker.com/lighten-up-your-backpack-the-big-three/
   
 18. Ik neem altijd meer dan genoeg eten mee. Na afloop van bijna alle tochten hou ik altijd voedsel over. Maar beter te veel dan te weinig. Dat laatste heb ik wel eens meegemaakt met als gevolg een hongerklop. Nee, dat niet weer. Het is overigens ook heel persoonlijk. Mijn metabolisme gaat op een tocht echt te keer. Terwijl tocht genoten dat soms veel minder hebben. En na elke dag is je rugzak weer lichter.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
   
 19. M-M

  M-M

  @Avondsterre tent kan helaas niet zonder binnentent opgezet worden. Binnentent heb ik nodig om de stokken in te prikken in de hoeken. Met alleen het grondzeiltje (ook oogjes in de hoeken) blijft dat op de een of andere manier niet goed staan.

  Ik ben inderdaad aan het kijken naar de beste verhouding tussen gewicht en voedingswaarde bij zo'n beetje alles wat ik aan eten meeneem :).

  @babelfish Heb een Garmin gpsmap 64. Die redt het max 2 dagen. Maar ik ga niet tracken heb ik al besloten. Is niet belangrijk (al vind ik het stiekem toch wel jammer haha).

  @ schoenveter, ik neem eten mee voor max. 8 dagen (en niks te veel) en als ik dan langer onderweg ben of meer nodig heb onderweg eet ik in de hutten :). Die luxe heb ik nu dus moet ik bij een eerste langere solo tocht daar misschien ook een beetje gebruik van maken.

  @leonmoonen , leuk een kenner! Mijn planning:

  Dag 1 (halve dag) Gjendesheim - oostkant Bessvatnet of Russvatnet.
  Dag 2 door naar Glitterheim
  Dag 3 Glitterheim - Spiterstulen. Bij mooi weer en voldoende energie via Glittertinden, maar waarschijnlijk de eenvoudige weg via Veslglupen.
  Dag 4 Bij mooi weer en voldoende energie Galdhoppigen vanaf Spiterstulen. Anders misschien een rustdag. Zwaarste bagage blijft dan achter in de tent want ik overnacht daar twee keer.
  Dag 5 Spiterstulen - Leirvassbu
  Dag 6 Leirvassbu - Olavsbu
  Dag 7 Olavsbu - Gjendebu
  Dag 8 boot naar Memurubu en Besseggen

  Eventueel kan ik i.p.v. de boot op dag 8 de tocht een dag verlengen en dan vanaf Gjendebu naar Memurubu lopen op dag 8 en op dag 9 Besseggen. Ik houd dan evengoed nog een dag over die ik kan gebruiken om uit te rusten na de tocht of halverwege bij bijvoorbeeld slecht weer.

  In eerste instantie wild ik op dag 2 eigenlijk al Beseggen doen (en dan vanaf Memurubu naar Glitterheim), maar dat betekent dat ik met nog volle bepakking de, waarschijnlijk, zwaarste etappe loop. Dus beter bewaar ik die voor het laatste. En dan hoop ik dat ik dan mooi weer heb.
   
 20. hyz

  hyz

  Een stukje dezelfde route als ik ooit gelopen heb: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1999041

  Beseggen wordt volgens mij voornamelijk richting het westen gelopen. Dus andersom kom je veel meer mensen tegen. Zo zwaar is de route niet, alleen bij Gjende en het stuk tussen de twee meren zit er een flinke afdaling/klim. Tussen de twee meren is deze zeer technisch. Als je die afdaalt alsof het een trap is wordt deze een stuk eenvoudiger ;) Ik heb mijn handen eigenlijk niet gebruikt daar (behalve voor foto's maken).

  De klim naar Galdhøpiggen is ook aardig technisch, maar verder vooral véél hoogtemeters. Ik vond het een hele mooie klim.
   

Deel Deze Pagina