Home » Thema-artikelen » Andorra » De natuurparken van Andorra: Sorteny, Madriu-Perafita-Claror en Comapedrosa

De natuurparken van Andorra: Sorteny, Madriu-Perafita-Claror en Comapedrosa

Andorra is 100% puur natuur, maar enkele delen van dit kleine land zijn zo speciaal dat ze zich beschermd natuurgebied mogen noemen. Zo is de Madriu-Perafita-Claror vallei bijvoorbeeld al in 2004 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Meest westelijke en ook hoogste natuurpark is dat van de Comapedrosa piek, die met 2942 meter het letterlijke hoogtepunt van Andorra vormt. Jongste aanvulling is het natuurpark van de Sorteny vallei, genaamd naar de rivier welke dwars door het park loopt.

De natuurparken van Andorra

Natuurpark van de Sorteny vallei

De Sorteny-vallei is gelegen in Ordino, dat in oktober 2020 door UNESCO werd uitgeroepen tot biosfeer reservaat en kreeg daarmee de beschermde status die het al jarenlang verdiende. In dit betrekkelijke kleine natuurpark met een oppervlakte van ruim 1000 hectare leeft een dusdanig gevarieerde combinatie van flora en fauna dat je er haast niet uitgekeken raakt. Denk hierbij niet alleen aan gemzen, reeën, marmotten, marters en wilde zwijnen, maar ook aan ruim 700 verschillende zaadplanten (fanerogamen), waarvan er 50 enkel in de Pyreneeën voorkomen. Geen wonder dus dat een eigen botanische tuin onderdeel is van het natuurpark.

Het natuurpark wordt eigenlijk gevormd door de oevers en vallei van de Sorteny-rivier. Op een hoogte van 2082 meter ontstaat deze rivier door het samenkomen van de Serrera en Cebollera, welke elk hun oorsprong nog hoger in de bergen hebben.

Rondom de Serrera werd er in de 17 en 18e eeuw nog veel gedaan aan mijnbouw, dankzij de aanwezigheid van veel ijzer- en kopermineralen in de grond. Vandaag de dag is het gebied vooral populair voor liefhebbers van de natuur en zijn er veel verschillende wandelroutes die zowel in de zomer als de winter zijn te volgen. Een bezoek aan de botanische tuin mag niet ontbreken als je meer wilt weten over de regionale flora van dit deel van de Pyreneeën.

De natuurparken van Andorra

Madriu-Perafita-Claror vallei

Met een oppervlakte van ruim 4200 hectares beslaat de Madriu-Perafita-Claror vallei maar liefst 10% van heel Andorra. Deze vallei in het zuidoosten van het land werd in 2004 verklaard tot UNESCO werelderfgoed en is daarmee een beschermd natuurgebied. Dat neemt niet weg dat dankzij de vele hikingroutes en meerdere berghutten het gebied door velen wordt bezocht voor korte of meerdaagse uitstapjes.

Bekende GR-routes als de GR7 en de GR11 lopen door de vallei en over diens hogen toppen en bieden de mogelijkheid om het gebied letterlijk stap voor stap te verkennen. Een andere aantrekkelijke route is de zogenaamde Coronallacs-route, welke in 5 dag-etappes en over een afstand van ongeveer 90 kilometer verschillende berghutten aandoet. Onderweg kun je genieten van de zeer gevarieerde flora en fauna die de vallei te bieden heet, waaronder enkelen die inmiddels als zeer zeldzaam te boek staan.

De natuurparken van Andorra

De meest populaire manier om de vallei te bereiken is via de weg naar Engolasters. Dit plaatsje is ook naamgever aan het op een na grootste waterbassin van het land. Over een afstand van 12 kilometer en een hoogteverschil van bijna 2000 meter biedt de vallei schitterende mogelijkheden voor beginnende en meer geoefende bergwandelaars. Zij die de hoogte in willen kunnen bijvoorbeeld kiezen voor de Pic de la Portelleta, welke met 2905 meter ook de hoogste piek van het gebied is.

De natuurparken van Andorra

Natuurpark Comapedrosa

Pic del Comapedrosa is met diens 2942 meter niet alleen de hoogste piek van Andorra, maar tevens naamgever en blikvanger van dit natuurpark. Het park ligt in het westen van het land en herbergt de niet alleen de Comapedrosa, mar ook enkele van de andere hoogste pieken van het land. Dat in combinatie met vele donkerblauwe bergmeren en spectaculaire watervallen maken het tot een populaire bestemming voor bergwandelaars.

Het is namelijk niet elke dag dat je tijdens een tocht oog in oog kunt komen te staan met een langs vliegende steenarend of de verrassend grote en daardoor zeer imposante de lammergier. Je ogen worden in dit natuurpark sowieso continu verwend, want er zijn vele uitzichtpunten om het panorama in je op te nemen. Zoals bijvoorbeeld La Roca de la Sabina, een uitzichtpunt op een hoogte van bijna 1900 meter aan de voet van het Arinsal ski-resort.

Wil je het park écht goed leren kennen, kies er dan voor om met het hele gezin het Comapedrosa Interpretatiecentrum in het centrum van Arinsal te bezoeken. Hier kun je op een interactieve manier meer te weten komen over het park door "Salva la Serenalla" te spelen, een interpretatie route die je spelenderwijs en letterlijk stap voor stap van alles leert over de Comapedrosa en de lokale flora en fauna.

Meer informatie kun je vinden op visitandorra.com en de sociale netwerken @andorraworld.

De natuurparken van Andorra