Zon, warm... zwarte kleding of lichte kleding?


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Zwart maakt het alleen maar warmer dus als je het niet warmer wil: licht ;)


Nee hoor, zoals Rob al schreef lopen ze in die contreien met zwarte burka's en ook elders waar het warm is. De reden is simpel. Zwart laat minder UV door dan wit, zwart straalt sneller opgevangen warmte uit dan wit. Maar inderdaad het warmt ook wel lekker snel op. Daarom is ventilatie zo belangrijk en werkt zwarte kleding alleen optimaal als er veel ventilatie in spel is, vandaar die burkas, die zijn wijd.

Dus goede UV protectie en goed ventilerend. Die jurken zijn zo gek nog niet in die contreien
 
Zelfs de mannen dragen daar [Arabisch schiereiland en omgeving] een soort van jurken, toch?


En lopen hand in hand,
en zoenen elkaar ... jagg ... lijken wel haumaus :D

Maar nu even serieus. Als je je inspant maakt het volgens mij weinig uit ; warm heb je het toch. Ook korte mauwen en pijpen maakt weinig uit, behalve dan dat je sneller verbrandt.

Ik denk dat dingen als in schaduw blijven en niet op de heetste uren inspannen, meer en een betere, oplossing bieden dan de kleur van je kleding. Maar ja, het moet wel mogelijk zijn om in de schaduw te blijven en in te spannen in de koelere uren.
 
Tja, deze discussie komt zo af en toe weer eens voorbij, en dezelfde misvattingen worden dan weer opgeschreven.
Zwarte materialen geven in principe NIET sneller warmte af dan witte materialen. Voor warmtestraling wordt de snelheid waarmee warmte wordt opgenomen of afgestaan bepaald door of het oppervlakte glimmend is of dof. Glimmende materialen laten weinig warmtestraling door (denk aan reddingsdekens) en doffe materialen laten veel warmtestraling door. Witte en zwarte stof zijn beide dof en zullen dus qua doorlaten van warmtestraling niet veel voor elkaar onderdoen. Echter, witte stof weerkaatst wel het meeste licht terwijl zwarte stof het meeste licht absorbeert. De energie van het geabsorbeerde licht wordt warmte, waardoor het in zwarte kleding dus echt wel warmer wordt. Dat is dus niet door directe opname van warmte, maar door absorberen van licht dat wordt omgezet in warmte.
Het feit dat ze in het midden-oosten in sommige landen veel zwart dragen heeft weinig met warmte van doen, dat is religieus en/of cultureel. Ik heb eens een documentaire gezien over Iran waaruit ik begreep dat men daar zoveel zwart draagt als teken van rouw voor de dood van Mohammed (maar verbeter me als ik het fout heb). Daar zit dus verder geen praktische comfort reden achter en we kunnen dus niet zeggen dat zwarte kleding beter is dan lichte kleding "omdat men dat in het m-o ook draagt".

M.i. zou natuurkundig gezien het beste zijn als we allemaal in een glimmende reddingsdeken zouden rondlopen (vergeet de zonnebril niet :) ), een goede tweede is dan lichte kleding...

Groetzels,
Dennis
 
Met Dennis in deze.

Ik doelde dan ook op de herenklederdracht in die landen: die is nl vnl wit, heel luchtig en licht van gewicht.
Waarom ze de vrouwen dan weer in donkere kledij van dikkere, stuggere stof de straat op laten gaan waarin het duidelijk warmer is weet ik niet, maar ze doen daar wel meer waar ik het niet zo mee eens ben.
 
Tja, ik weet wel dat mijn witte poolhonden zich geen bal aantrekken van hoge temperaturen. Zelfs hoger dan 40 graden. Komt dat door de kleur van de vacht? Wit reflecteert. Of omdat de witte haren hol zijn en dus beter isoleren? Of beide? Ik weet, uit ervaring, dat een bruine Mechelse herder veel eerder last heeft van de warmte dan mijn honden. En dan weer: is dat de kleur van de vacht, al of niet holle haren, een betere warmte- cq koelhuishouding van het lichaam? En de warmte- cq koelhuishouding van een hond is anders dan die van een mens. Honden transpireren niet. En ja, witte of lichte kleding zal geverfde vezels hebben en dus geen holle vezels.

Gerard
 
http://indianapublicmedia.org/amomentofscience/packing-for-the-desert/

En vergelijkbaar:
http://mythbustersresults.com/episode38
SPINOFF: A black car heats up faster than an identical white car. (From Pilot 2)

confirmed

A fan wrote in and asked a follow up question: "Does the color of a car affect the way it heats up?". The MythBusters used two identical cars, one black the other white and left them both out in the summer heat with thermometers in both. By mid-afternoon the black car had heated up to a temperature of 135 °F while the white car topped off at 126 °F, almost 10 degrees cooler.

Volgens mij werd uiteindelijk de temperatuur gelijk in de twee auto's.

We hebben het hier al eerder over gehad, volgens mij was de conclusie toen dat zwarte kleding beter zou werken als het waait. Ik kan die discussie niet meer vinden...

grtz
Henk
 
Na een lange vermoeiende tocht door de Ardennen vorige week, geheel gekleed in stemmig zwart, kan ik hier aan toevoegen dat rondwandelende TEKEN op zwarte kleding geheel niet te traceren zijn!

misschien moet er een topic opgestart worden over praktische kleuren, voor als men zich wel eens in de natuur begeeft.

Spanjaarden bijvoorbeeld zie ik meestal in het rood rondlopen.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan