Draagframe

Geachte forumgangers,

Heeft iemand ideeën en/of tips om een draagframe te fabriceren?
(of is het redelijk geprijst aan te schaffen? zo,n Bergans draagframe is wel erg geprijst) Ik heb een oude 60 liter rugzak waarvan ik zit te denken de draagzak weg te snijden maar de schouderbanden is in dusdanige staat dat ik die geheel moet vervangen..

Eisen/idee:

Ik heb laatst een boodschappenkarretje aangeschaft, dit omdat ik met een rugzak lopen op stations en steden toch verkeken hebt op het voordeel van wieltjes...

Ik heb dit puur voor festivals aangeschaft, tevens met een 20 euro tent, 10 euro spirtsbrander incl. pannenset.. :D

Nu wil ik mijn karretje alleen nog op mijn rug dragen, wielen zijn verweiderbaar en dan houd ik een stalen frame tegen mijn rug over.

Ik moet zelf nog aanhang/ mogelijkheden bevestigen, maar hier kom ik wel uit.. (alleen draagsysteem aan kar wil ik weten, het frame van het karretje moet ik daarna aanpassen aan het draagsysteem)
Echter, schouder en heup banden en iets zodat het metaal op enige afstand van mijn rug wordt gehouden, (door heupband ofstand??? en tevens ventilatie?)

Het hoeft geen gram meer of minder te wegen maar puur lekker dragen!
Nu ben ik nogal smal en een goede heupband is wel relaxt.

Hopelijk is dit duidelijk omschreven, en nee het is geen bushgraft vraag maar meer luxe kamperen

Ala, tot schrijvens,

Amigo
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bij kringloopwinkels zie je vaak nog oude rugzakken hangen met een buitenframe. Volgens mij is dat precies wat je zoekt.

grtz
Henk
 
Het andeel van het frame van het karretje is dat het recht is. Frames voor rugzakken zijn gebogen, zodat de dwarsbuizen niet op je wervels kunnen duwen. Het is namelijk erg oncomfortabel (en vooral ook pijnlijk) om die buizen in je rug te voelen.
Ik zou kijken of je geen tweedehands frame of rugzak kunt vinden, waar je zelf een nieuwe zak op zet.

Saskia
 
Zoiets probeer ik namelijk zelf te maken, heb zo,n tas in weekend vorm, en vandaar een boodschappen karretje, omdat die wielen hiervan van groter formaat zijn en makkelijk over kassei-weggetjes te slepen is..

Het betreft kort afstanden en mss kan ik beter spanbanden van voering voorzien. Tassen met wielletjes kwa skate formaat zijn uitgesloten omdat ie niet goed werken in mijn opinie.. mijn kar is ook kwa steekwagentje te gebruiken zodat ik een zware last kan vervoeren, kratten etc..

Ik zit met namen met een schouderband (en/of) heupband die ik wil momteren zodat ik trappen e.d. makkelijk kan passeren.. bestrating rol ik liever verder.

De link die je aangaf is wel het idee waar ik naartoe wil.. alleen met mijn karretje :(

Zou van het weekend foto's maken zodat het visueel is.
 
OKé je wil dus lekker kunnen rollen. Dat zou op zich nog best wel mogelijk te maken zijn als je begint met een frame van een oude rugzak en daar op een of andere manier wieltjes en trekstang aan fabriekt. Dan is de basis in ieder geval erg goed draagbaar (wellicht beter dan die travelpacks vanwege het gevormde frame en met frames kan je sowieso potentieel meer tillen).

Een weer andere benadering is wellicht deze link die ik je ter inspiratie aanbied: https://www.radicaldesign.nl/nl/producten/wandelkarren/wheelie-iii/wheelie-iii.
Het belangrijkste idee van de draagbaarheid van deze kar is dat het frame niet in de buurt van je rug komt door de vorm van de tas... Of deze tas van dezelfde producent, het is een fietskar maar ook te gebruiken om mee te lopen door de wielen verder naar achetren/onderen te verplaatsen: https://www.radicaldesign.nl/nl/producten/fietskarren/cyclone-iii/cyclone-iii
 
Laatst bewerkt:
Dank voor je inspiratie, ik ga eens stoeien met een oude rugzak, heb wel wat vragen gekregen erdoor:

Een rugzak hangt op twee banden toch? (twee op 1 schouderband) 1 is er voor het gewicht te dragen en de bovenste om de helling te bepalen(?).. dit moet ten allertijden?

Op de foto,s zie ik dat de frame vrij diep ten opzichte van de tas is, dit zal wel voor het draagcomfort gelden, zit er een afstand of wat is deze van je rug voor de ventilatie,?
Onder aan je rug minder afstand en bovenaan je rug meer afstand?
of gaat het met de holling van je rug mee, zeg maar als die dagrugzakjes met zo,n gaasje voorgevormd tegen je rug..

Alvast bedankt.
 
De holling in het frame is met name om het frame van je rug af te houden. Alu buizen in je rug is alles behalve fijn. een rugzak draag je met name met de heupband, daar gaat al het gewicht op rusten. De onderkant van het frame moet daarom ook heel goed steunen op die heupband.

De schouderbanden 2 stuks zijn ervoor om de rugzak recht te houden c.q. ervoor te zorgen dat deze niet geheel achteroverkanteld en stabiel op je lichaam blijft hangen bij het lopen. Je kan er ook gewicht mee dragen om even je heupen te ontlasten. Dan trek je ze gewoon strak genoeg aan totdat je voelt dat het gewicht van je heupen afgaat.

Verder hebben de schouderbanden beide nog zogenaamde verstelbare loadlifters. Dit zijn bandjes die van het bovenstepunt van een frame lopen naar het punt boven op de schouders aan een schouderband. dit bandje dient onder een hoek te lopen van plus minus 30 graden tot plus minus 45 graden. met deze loadlifters zorg je ervoor dat de zak goed dicht bij je rugblijft met inschtneming van de afstandsbanden op het frame 9onderin en bovenin. deze afstandhoudbanden zorgen ervoor dat het frame niet tegen je rug aan wordt getrokken.
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan