Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Hilleberg Nallo 3GT

Ingezonden door: Harold Zijderveld
Gepubliceerd op: 30-12-2006, 05:19

Hilleberg Nallo 3GT

De Nallo 3GT is een tunneltent. De toevoeging GT staat voor de extra, derde, boogstok die de tent een ruime voortent geeft. Er bestaat ook een Nallo 3, die twee stokken heeft en dus lichter is, maar minder ruim. De naam suggereert dat het een driepersoons tent is. Ik gebruik hem als ruime tweepersoons en dat lijkt me wat realistischer. Met drie lig je behoorlijk intiem in deze tent, maar in noodgevallen is het wel mogelijk. De voortent is erg ruim. Er kunnen met gemak twee grote rugzakken liggen zonder dat je gekke toeren uit hoeft te halen om de binnentent in te komen.

Het buitendoek van is van Kerlon 1200. Dit is een siliconen gecoate, ripstop nylon met een zeer hoge treksterkte. Over waterkolommen weet ik niet zo veel, maar de tent heeft zeer zware, regenachtige nachten doorstaan in Schotland en de Alpen en nooit een druppel water doorgelaten. De tent heeft alleen een grondzeil onder de binnentent. Er is een vrij hoge kuiprand, waardoor er zeer weinig kans is dat er water in de binnentent komt. Het materiaal van de binnentent is van nylon en behandeld zodat ‘ie waterafstotend is. Als er condensdruppels op vallen, rollen die er af.
De ‘deur’ bestaat uit twee delen. Er is er een van hetzelfde waterafstotende nylon is gemaakt als de binnentent. Als het echter warm is, kun je ook voor kiezen deze weg te ritsen. Dan blijft er een soort hordeur over, waarvan de mazen fijn genoeg zijn om iedere mug buiten te laten.

De buitentent wordt het eerst opgezet. Dit gaat heel eenvoudig. Je duwt de stokken door de stoksleuven, prikt de haringen in de grond en klaar. De middelste stok is langer en makkelijk te herkennen aan een rode markering, die past bij de rode markering aan het begin van de stoksleuf. Als het rustig weer is, zijn vijf haringen genoeg om de tent te laten staan. In totaal is hij met 17 haringen stormbestendig te af te spannen. Mits de grond niet te hard en rotsig is om je haringen er in te duwen, kan de tent binnen vijf minuten staan. Je zet eerst de buitentent op, waarna je de binnentent er in hangt met een soort houtje-touwtjessysteem. Makkelijker is het om de binnentent er gewoon in te laten. Dit doe ik eigenlijk altijd, tenzij de buitentent echt heel nat is en de binnentent nog niet. Doordat je de binnentent zo makkelijk los kunt halen is er ook vrij eenvoudig een grotere voortent te creëren om in te leven als het wat slechter weer is.

De tent is, zoals gezegd, absoluut waterdicht. Ook kan hij fiks wat wind hebben. Als het mogelijk is kun je hem het beste ‘met de kont in de wind’ zetten, maar ook met harde zijwind blijft hij gemakkelijk overeind. Span dan wel alle, of in ieder geval meer scheerlijnen, want als de wind onder de tent komt gaat hij behoorlijk klapperen. Daarvan heb je uiteraard meer last met zijwind, dan met wind van achteren. Ik heb de tent nog niet goed kunnen testen met sneeuw. Ik vermoed dat je bij zware sneeuwval regelmatig de sneeuw van je tent af zult moeten kloppen, omdat een groot stuk doek het zonder ondersteuning van stokken moet stellen. Dat zal dan gaan doorzakken.

Het zwakke punt van deze tent is ventilatie. Eigenlijk is er maar een ventilatieopening, boven de deur. Deze is niet zo heel groot. Ik zet altijd de achterkant van de buitentent omhoog met een steen of stok. Dat helpt iets, maar niet veel. Dit probleem is onderkend en de laatste jaren heeft de tent wat veranderingen ondergaan. Er is de mogelijkheid om een grote ventilatieopening aan de achterkant te maken en de opening boven de deur is vervangen door een groot soort ventilatietoeter aan de voorkant.
Ook rekt nylon als het nat wordt. Dat houdt dus in dat je de tent ’s nachts (condens) en als het regent strakker af moet spannen om te voorkomen dat de binnentent de buitentent raakt. Dit gaat echter heel makkelijk met aantrekbandjes voor aan de tent. Daarna niet vergeten de spanning er overdag weer wat af te halen, anders komt er te veel spanning op de naden te staan, waardoor die uit elkaar getrokken kunnen worden.

Bij de tent kunnen eventueel losse accessoires gekocht worden. Uiteraard een los grondzeil. Dit is met hetzelfde houtje-touwtjessysteem aan de buitentent vast te maken. Meestal laat ik ook deze er aan zitten als ik op vakantie ben, waardoor je hele tent in vijf minuten staat, zonder dat je tijd kwijt bent aan het inhangen van je binnentent en vastmaken van je grondzeil. Ook zijn er losse voetjes verkrijgbaar, waarmee je de binnentent zonder buitentent op kunt zetten. Hiermee heb ik echter geen ervaring.

Samenvattend heeft deze tent erg veel voordelen. Hij is zeer snel en eenvoudig op te zetten en aan te passen in verschillende weersomstandigheden. Daarbij zet je eerst de buitentent op, wat ik een groot voordeel vind in slecht weer. Hij is gemaakt van de beste materialen als zeer sterk ripstop nylon, YKK-ritsen en aluminium DAC-stokken. De fabricage vindt plaats in Estland, dus zonder kinderarbeid, maar met volwassen, opgeleide ‘tentmakers’. Iedere tent, binnen- en buitentent, wordt gemaakt door één persoon, die hem ook opzet om te controleren of alles klopt. Je weet dus zeker dat je een perfecte, kwalitatief hoogwaardige tent hebt. Overigens naait de tentmaker in binnen- en buitentent een label, zodat altijd te traceren is wie eventuele fouten gemaakt heeft. Verder is over alles zeer goed nagedacht en heeft de tent handige details, zoals bijvoorbeeld het veel toegepaste houtje-touwtjessysteem en ‘pole-tensioners’. Die laatste zijn bandjes aan het eind van de stoksleuven. Je duwt de stok zonder moeite in z’n voetje en spant hem daarna af door de ‘pole-tensioners’ aan te trekken. Al deze details zijn zeer eenvoudig te ‘bedienen’. Je moet dus meerdere handelingen verrichten voor je tent echt perfect staat, maar al die handelingen zijn erg eenvoudig. Daarnaast is de tent ook relatief licht voor de hoeveelheid ruimte die je hebt. Inclusief rotsharingen, reparatie-stokdeel en -hulsje en extra grondzeil weegt hij 3,3 kilo.

De nadelen zijn de behoorlijk slechte ventilatie. Dit zou bij de nieuwere modellen dus verbeterd moeten zijn. Daarnaast is de prijs vrij hoog, € 669. Bovendien is de tent bewerkelijk. Ook zou ik hem niet kopen als je van plan bent vaak te gaan winterkamperen.

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.hilleberg.se/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Harold Zijderveld: