Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Wechsel Pioneer tent

Ingezonden door: Huib van der Wal
Gepubliceerd op: 05-03-2024, 00:49

Wechsel Pioneer tent

In Coronatijd ging ik weer meer kamperen. Voor mij was dat 'luxe kamperen' maar voor veel mensen is dat nog steeds te eenvoudig. De uitrusting moet kunnen passen in een rugzak zodat deze mee kan op mijn vouwfiets of lopend vanaf het station.

Ik ontdekte dat ik hier eigenlijk niet de goede uitrusting voor had. Zowel mijn oude Trangia als mijn oude tent waren te groot en te zwaar. De tent die ik zocht was nergens verkrijgbaar. Tijdens mijn zoektocht kwam ik wel een andere, voor mij onbekende tent tegen: de Wechsel Pioneer. Deze tent is licht en ruim en geschikt voor lange mensen.

Met een binnentent lengte van 235 cm en een binnentent hoogte van 105 cm passen veel lange mensen hier in. Maar het bijzondere van deze tent zit in het ontwerp. Het is een tweepersoons tweeboogs tunnel met de beide ingangen aan de zijkant. Hierdoor ontstaat een vierkantig ontwerp met twee hele ruime vestibules en grote deuren. Deze vestibules zijn 55 cm diep maar lopen redelijk steil omhoog. Daardoor hebben de vestibules veel volume en zou je met regen droog in je binnentent moeten kunnen komen (heb ik nog niet hoeven doen). Mijn vouwfiets past ook in de vestibule. Op de hoeken is er ook veel ruimte, met veel hoogte. Hier zet ik altijd mijn rugzak. Maar je zou er ook je natte jas kunnen uithangen of fietstassen stapelen. Er zijn vier van deze hoeken dus je kunt veel er veel in kwijt.

Op de hoeken zitten ook vier ventilatieopeningen. De binnentent heeft ook grote gaaspanelen. De Pioneer heeft veel afspanpunten (16) en wordt met veel haringen geleverd. Wechsel noemt de tent windvast. Ik heb dit nog niet getest maar de tent heeft natuurlijk een groot oppervlak en hoogte. Ik schreef dit review liggende in mijn Pioneer op mijn telefoon met windkracht 3 vol op de tent en niet alle scheerlijnen uitgespannen en dat ging prima.

De tent heeft voor mij ook een aantal minpunten:

  • De ventilatie openingen in buitentent zouden voor mij iets groter mogen.
  • De stof is zwaar gesiliconiseerd en dat leverde bij de deur problemen op. Als je de deur oprolt zet je deze vast met een toggle die je niet kunt aantrekken. De deur kwam door de gladde stof en de grote lus vaak uit zichzelf los. Ik heb tanka's over de toggles geschoven. Dit ging niet heel gemakkelijk maar uiteindelijk zonder schade en het werkt goed. Sindsdien komt de deur niet meer uit zichzelf los nadat ik de tanka heb aangetrokken (zie foto).
  • De ingangen van de stoksleuven zijn zwart op zwart. Ik zat er steeds naar te zoeken. Ik had strips van lichtgrijs reparatiemateriaal op de ingangen geplakt. Door de zwaar gesiliconiseerde stof gingen deze los. Over deze strips had ik weer strips geplakt van een reparatiemateriaal voor gesiliconiseerd tentdoek. Ook deze plakken niet perfect maar het werkt nu wel. Ik vind de stoksleufingangen nu direct.
  • Doordat de binnentent deuren aan de zijkant zitten en niet aan de kopse kant zijn ze iets lager dan gebruikelijk.
  • Door de brede kopse kanten is de Pioneer soms iets lastiger in één keer goed op te zetten. Ook heb ik de tent wel eens als een soort ruit opgezet.

Volgens de fabrikant weegt de Pioneer 2,1 kg. Die van mij was iets zwaarder en inclusief vier zwaardere haringen voor de hoekpunten kom ik uit op bijna 2,23 kg.

Voor wie is de Pioneer geschikt?

Het is natuurlijk geen ultralight tent maar hij is licht genoeg om mee te wandelen. Vooral als je met z'n tweeën bent. Het is vooral ook een hele goede tent voor fietsers en kanoërs, vanwege de binnenruimte. En natuurlijk voor eenvoudig kamperen op tentvriendelijke (natuur)kampeerterreinen.

Op de foto's zie ook tentvlaggetjes. Dit is een extra accessoire waarmee je de scheerlijnen kan oprollen en vastzetten. Geen losse scheerlijnen scheelt mij altijd een heel gedoe bij het in- of uitpakken van de tent.

Pluspunten

  • Zeer ruime en hoge binnentent
  • Grote vestibule
  • Veel afspanpunten

Minpunten

  • Ventilatieopeningen zijn vrij klein
  • (te) glad oppervlak door silicone coating
  • Stoksleufingangen lastig te vinden bij slecht licht

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.wechsel-tents.com/

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Huib van der Wal: