foto

Lichtgewicht wandelen en kamperen

Niet nieuw, maar wel steeds meer in is het lichtgewicht wandelen en kamperen. Een trend die is ingezet door enerzijds de veranderende denkwijze over wandelen/kamperen (het kan ook leuk zijn zonder af te zien) en anderzijds door de verkrijgbaarheid van lichtere materialen.

Leuk hoeft niet zwaar te zijn
Zware schoenen, een zware rugzak, niet al te warm en een stevige klim tijdens het wandelen om flink af te zien. Voor vele was (en is nog steeds) dit de manier waarop werd aangekeken tegen actief wandelen in de bergen of kamperen. Je moest immers af zien om te kunnen genieten, want anders is het niet ‘echt’. Sommigen gingen zelfs zover om het dan ook survival te noemen, alsof het daadwerkelijke ‘survivalen’ meer te maken heeft met een complete kampeeruitrusting op de rug dan het improviseren met het weinige waar je de beschikking over krijgt. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer mensen die kiezen voor minder gewicht: lichtere rugzak, lichtere of kleinere tent, minder kleren en weinig overbodige zaken. De denkwijze is dan vaak: hoe minder gewicht, des te minder vermoeid en dus des te meer mogelijkheid om te genieten. Je hoeft immers geen bakken zweet te laten om hoog op een top uit te komen of persé hele zware bergschoenen aan te trekken als je een zeer goed begaanbaar pad boven de 2000 meter bewandeld. Zwaar en leuk (of beter: écht) worden dus losgekoppeld van elkaar.

Zwaar hoeft niet luxer te zijn
Een andere reden om niet aan lichtgewicht wandelen of kamperen te beginnen is het niet willen missen van de luxe die je hebt van alles bij je te hebben. Mensen die dit zeggen gaan er van uit dat lichtgewicht per definitie betekent dat je veel dingen niet meer meeneemt. En hoewel ze daar deels ook wel gelijk in hebben (je neemt immers geen overbodige zaken meer mee), geldt juist voor lichtgewicht dat je ook veel creatiever met je spullen omgaat en dus veel zaken op eens multifunctioneel gaat gebruiken. Simpele voorbeelden zijn het thuislaten van borden (omdat je ook prima rechtstreeks uit de pan kunt eten) of het gebruiken van een minder lange slaapmat, omdat je je rugzak onder je voeten legt en daar dus geen slaapmat nodig hebt. Het is dus niet zo zeer een gemis aan luxe, maar meer een andere manier van denken en daardoor improviseren. Ook ga je veel selectiever om bij het inpakken: zaken die je op andere tochten niet gebruikt blijkt te hebben, die ben je al veel sneller geneigd om dan voortaan maar thuis te laten. Dat heeft niet zo zeer te maken met het hebben van minder luxe tijdens het wandelen of kamperen, maar meer met efficiënter inpakken.

Zwaar hoeft niet veiliger te zijn
Weer een andere tegenwerping van de ‘zware’ wandelaars/kampeerders is dat het veiliger is om ‘zwaar’ te gaan, want je neemt immers veel zaken mee ‘voor het geval dat’. Denk hierbij aan extra warme kleding of een extra paar handschoenen of extra eten. Als je immers noodgedwongen een bivak moet inrichten op de flanken van een berg, dn kun je toch maar beter extra (warme) kleding voor de nacht of extra voedsel bij je hebben. De vraag die dan echter al snel rijst is waaróm je het noodbivak moet inrichten? Is dat wellicht omdat de tocht langer is dan verwacht je dus niet de hut kon bereiken voor het ondergaan van de zon? Kwam het omdat je veel langzamer hebt gelopen dan je eigenlijk gepland had? In beide gevallen zal de lichtgewicht kampeerder met een grijns vertellen dat hij of zij dat probleem dus überhaupt niet had gehad: met minder gewicht ben je immers minder snel vermoeid en kun je ook langer en sneller lopen. De lichtgewicht wandelaar zou dus bij het ondergaan van de zon al lang in de hut zitten, aan de maaltijd die de waard voor hem of haar heeft bereid. Maak hierbij overigens niet de fout om te denken dat je dus het beste zonder materiaal op pad kunt gaan (immers het lichtste), want je kunt ook om geheel andere redenen een noodbivak moet inrichten. Is de reden bijvoorbeeld een verzwikte enkel of erger, dan voel je je als grammenjager behoorlijk hulpeloos als je bij het besparen op gewicht ook je EHBO-set hebt thuisgelaten.

Wat is dan het beste? Licht en basic of zwaar en compleet?
Dat is een vraag die je voor jezelf zult moeten beantwoorden. Sommige bergwandelaars vinden het heerlijk om flink te zweten, kortere afstanden af te leggen per dag maar vervolgens bij de tent wel alle luxe hebben van een complete maaltijd met meerdere gangen en een dik boek om te lezen. Anderen kiezen voor veel minder gewicht en dus minder zweten (of zwaardere routes) en het genot van meer bewegingsvrijheid en minder vermoeidheid aan het eind van de dag. Zij hebben het grammenjagen verheven tot een echte sport, die zelfs zo ver gaat tot het afzagen van de tandenborstel en het tweezijdig dragen van ondergoed om maar minder mee te hoeven nemen. Zelf beweeg ik me een beetje tussen beide groepen door: de ene keer een zware rugzak met wat meer en zwaardere uitrusting, de andere keer een lichte rugzak met wat minder, maar functionelere uitrusting. Belangrijkste voor mij blijft immers dat ik er zelf van kan genieten. Voor jou ook?

Links
Backpacking Lightweight
Backpackinglight.com
Centerwalk.com
Hike-light.co.uk
Ray Jardine
Ultralightbackpacker.com
Ultralight-hiking.com
Weight Watching


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 18-05-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }