foto

Wandelen in het Beierse Woud

In het Zuid-Oosten van Duitsland ligt het enorme Beierse Woud. Dit uitgestrekte gebied staat bekend vanwege de gigantische hoeveelheid wandelpaden en schitterende bergen. In het Nationale Park wordt er alles aan gedaan om de bezoeker te laten genieten van de schitterende natuur. Dit gebeurt middels goed bewijzerde wandel- en fietspaden, interessante informatiecentra en natuurlijk de mogelijkheid om te genieten van de Beierse keuken.

Meer dan 200 kilometer aan wandelpaden

In totaal is er meer dan 200 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden in het Beierse Woud uitgezet. De routes variëren van gemoedelijke tochtjes van slechts een uurtje tot meerdaagse tochten die veel meer vergen van de wandelaar. Naast gewone wandelroutes die door de schitterende natuur leiden zijn er ook thematische routes uitgezet die iets laten zien van de historie van de regio. Zo is er de ‘Goldene Steig’ die de Middeleeuwse zoutroutes volgt en de ‘Gläserne Steig’ die oude glashutten aandoet. De streek stond en staat immers bekend om het prachtige glaswerk dat er vandaan komt.

Die Glasstraße

Glas en glasblazen neemt een centrale rol in in het gebied rond het Beierse Woud. Het is dan ook niet verwonderlijke dat er veel wandel- en fietsroutes zijn die een band hebben met het glasambacht. Zo zijn er de Pfahlwanderweg, de Glasschleiferweg, de Glashüttenwanderweg en de al genoemde wandelroute langs de Gläsernen Steig. Deze routes variëren in lengte van 22 tot 78 kilometer en laten de wandelaar kennismaken met glasblazen, de grondstoffen van glas en de hutten waar oude glasblazers in vroeger dagen hun werk deden, maar ook tegenwoordig op sommige plekken nog steeds doen. Liefhebbers die de smaak te pakken hebben kunnen uiteraard ook de auto nemen en één van de vele glasmusea of glasgalerieën in de streek bezoeken. Velen zijn verbonden middels de Glasstraße (glasstraat/glasroute), een route die speciaal is uitgezet om het glasambacht onder de aandacht te brengen.

De hoogste berg: Große Arber

Met haar 1456 meter hoogste is de Große Arber de hoogste berg van het Beierse Woud. In de zomer kun je hier als wandelaar genieten van wandelpaden langs schitterende watervallen en bergmeren, maar ook uitkijken over het grensgebied van Duitsland, Oostenrijk en Tjechië. De Große Arber komt tot boven de boomgrens, maar mensen die minder goed ter been zijn kunnen ook met een gondelbaan tot net onder de top komen. Op die manier is de berg ook voor kleine kinderen een ideale bestemming: je kunt immers ofwel naar de top wandelen en dan met de gondelbaan terug naar beneden of juist vroeg in de ochtend direct met de gondelbaan naar boven en vervolgens na het genieten van een schitterend uitzicht langzaam naar beneden wandelen.

Wandelen met GPS

Via de informatieve website over het ‘Bayerische Wald (www.bayerischer-wald.info) is een groot aantal routes voor de GPS te downloaden. Deze zijn gerangschikt naar soort (onder andere wandelingen, sneeuwschoentochten, mountainbiketours en Nordic Walking routes) en kunnen gratis worden gedownload via de site. Van elke route is er een uitgebreide PDF-beschrijving voor handen en kan de route ook online worden bekeken middels Google Maps.

Flusswanderweg

De Flusswanderweg is een wandeling, naar keus bergop of bergaf tussen Bayerisch Eisenstein en Zwiesel, langs de rivier de Regen. Daar komt je onderweg langs Ludwigstal met een zeer groot "dieren vrijloopgebied" d.w.z. hier hebben o.m. een wolvenroedel en een groep Europese lynxen hun territorium. De wandelpaden voor de bezoekers, die daar gratis welkom zijn, zijn dan ook zo aangelegd dat de dieren er geen last van hebben. Dit gebied is dus niet alleen erg mooi om door heen te wandelen, maar tevens erg leerzaam voor de wandelaar. Informatie over het losloopgebied is na te vragen via Haus zur Wildnis.

Hutten om te overnachten

Binnen het Beierse Woud zijn er een groot aantal berghutten beschikbaar voor wandelaars en mountain bikers om te overnachten. De hoogstgelegen hut is de Zwieseler Hütte op een hoogte van 1443 op de Große Arber. Deze hut biedt plaats aan zo’n 35 personen en is speciaal bedoeld voor groepen. Daarnaast zijn er ook veel hutten die van alle gemakken zijn voorzien, inclusief restaurant en terras. Zeker in de zomer kan het vrij druk zijn in de hutten en is reserveren zeker noodzakelijk.

Nederlandstalige accommodatie: Zum fliegenden Holländer

In het schitterende dorpje Rabenstein is het pension ‘Zum fliegenden Holländer’ te vinden van John en Carolina Stevens. Samen zorgen zij er voor dat je als gast je helemaal thuis voelt en het je aan niets ontbreekt. Wandelaars kunnen met hun vragen over de streek terecht bij de gastheer- en vrouw en worden na een lange dag wandelen opgevangen met een heerlijke maaltijd uit eigen keuken. Mocht je zin hebben, dan kun je zelfs je eigen avondeten proberen te vangen in de nabijgelegen forellenvijver. In de zomer kun je als gast direct vanaf het pension op pad via één van de vele wandelroutes die in de directe omgeving van Rabenstein zijn uitgezet, terwijl je in de winter op nog geen 200 meter van het pension al de lange latten kunt onderbinden om een langlaufroute te volgen. Onlangs nog werd het pension van John en Carolina door de gemeente Zwiesel onderscheiden met de Glaskristall-oorkonde als ‘Aktiv-betrieb’.

Links

De Bayerische Wald info-site
Naturpark Bayerischer Wald
Nationalpark Bayerischer Wald
Nationalparkregion Bayerischer Wald
Die Glasstraße
Grose Arber
Zwiesel
Bayerwald Ticket
Pension Zum fliegenden Holländer
Wandelen in winters Beieren (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 27-03-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }