Home » Routes en Bestemmingen » Routes » CataloniĆ« » Capafonts

Langs de grotten rond Capafonts (10 km / 4 uur)

de ligging van deze route in Catalonië

Lengte van de route:
De lengte bedraagt iets minder dan 10 kilometer (ongeveer 4 uur inclusief enkele pauzes).

Kenmerken van deze route:
Deze route voert je rond een vallei vol met grote en kleine grotten. De uitzichten zijn vaak schitterend en de grotten leuk om te doorzoeken. Zeker de 'Cova de la Grallera' en de 'Cova de grèvol' zijn de moeite waard, de laatste zelfs als overnachtingsplek. Het laatste stuk van de route vraagt behoorlijk wat van je enkels en knieën. Wandelstokken kunnen hierbij dus goed van pas komen.

Start- en eindpunt:
Hoewel het eigenlijke startpunt van route net buiten het dorpje Capafonts' ligt, is het aan te raden om de auto te parkeren in de dorpskern waypoint.

De enorme 'Cova dela Grallera' is al van veraf te zienUitrusting:
Naast de gewone hiking-uitrusting kun je voor deze trip maar beter wandelstokken meenemen. Daarnaast is een zaklamp handig als je de verschillende grotten van dichtbij wilt bekijken en kunnen klim-liefhebbers er zelfs aandenken om hun klim-uitrusting mee te nemen om hier en daar een beetje te klimmen.

Benodigde kaart:
De plaatselijke VVV kan je helpen aan 'La Capçalera del riu Brugent. Iterari de natura autoguiat'. Maar daarnaast kan de 'Mapa excursionista Muntanyes de Prades' (1:30.000) van ICC je ook helpen bij het vinden van de weg.

Routebeschrijving:
Zoals gezegd begint de route net buiten het dorp. In een haarspeldbocht even buiten Capafonts vind je een wegwijzer waypoint die het pad naar 'Font de la Llúdriga' aangeeft. Deze bron is ons eerste doel, terwijl we over een makkelijk begaanbaar zandweggetje lopen. Je blijft dit hoofdpad volgen tot aan de bron zelf waypoint. Hier kun je eventueel water inslaan voor de rest van je tocht, mocht je een waterfilter bij je hebben.

Uitzicht over de vallei vanaf 'Pont de Goi'Het volgende doel van de route is de reusachtige 'Cova de la Grallera', een grot die makkelijk dienst kan doen als auditorium. Om er te komen loop je eerst een paar passen terug. Je bent namelijk zojuist aan de rechterkant van de weg (nu dus links) een klein steil paadje waypoint voorbij gelopen. Nu wordt het echter klimmen geblazen en zul je er flink aan moeten trekken tot de grot. Je passeert hierbij overigens een wegwijzer waypoint waar we later naar terug zullen keren. Nu passeer je de wegwijzer echter en hou je daarbij links aan en volg je het paadje tot aan de rivierbedding (welke vaak droog staat). Je volgt deze rivierbedding omhoog tot aan de 'Cova de la Grallera' waypoint, een prima plek om een pauze te houden en (voor de klimmers) hier en daar een beetje te klimmen. Voor het laatste stuk zul je jezelf door een kleine opening in de rosten moeten murwen. Maar daardoor is de grootsheid van de grot des te overweldigender. Een stukje verderop in de route is er nog een schitterend punt om te rusten, mocht je dus nog niet moe zijn, dan kun je na het bezoeken van de grot direct verder.

Kijkend vanuit de 'Cova de Grèvol'We gaan nu namelijk naar een soort stenen brug, gemaakt door de natuur zelf. Hiertoe lopen we vanaf de 'Cova de la Grallera' terug naar de laatste wegwijzer waypoint, alwaar we vervolgens rechtsaf slaan. Terwijl we dit smalle paadje langs de berg volgen komen we steeds hoger en hebben we hier en daar voldoende zicht om alvast de grotten aan de andere kant van de vallei te bewonderen. Later op de route kun je die grotten van dichtbij bekijken.

Het pad gaat op een bepaald moment over in een smaller paadje naar beneden. Op hetzelfde moment zie je echter (goed zoeken!) een kronkelend stijgend paadje aan de rechterkant van het pad waypoint. Dit paadje wordt tevens met een houten bordje (Pont de Goi) een grote witte pijl aangegeven. Deze witte pijlen heb je al vaker op de route gezien en nu zullen we deze voor een tijdje gaan volgen. De pijlen brengen je bij de 'Pont de Goi' waypoint, een door de natuur uitgehouwen stenen brug. Een prima plek om te pauzeren van de klim en te genieten van het uitzicht. Je gaat hiertoe eerst onder de brug door om vervolgens linksaf de bocht om te gaan, de brug op.

De route wordt op sommige plaatsen aangegeven met markeringspaaltjesVanaf de brug wordt de route even wat makkelijker om te lopen (weinig stijgen of dalen) en ook makkelijker te volgen. De route wordt immers aangegeven met grote witte pijlen welke haast niet zijn te missen. Je zult zien dat de witte pijlen je bij verschillende kruisingen links-af laten slaan. Je passeert hierbij onder andere de 'Font Nova' waypoint, gezien de rommel die er hier en daar ligt een picknick plek voor velen. Een paar honderd meter na de 'Font Nova' zullen we de route van de witte pijlen achter ons laten. Dit gebeurt op het moment dat je een witte pijl op een boom ziet getekend, terwijl op dezelfde boom waypoint ook een houten bord naar links wijst (La Foradada). Het pad dat je nu gaat volgen (linksaf dus) is geschikt voor 4x4-auto's en de kans bestaat dan ook dat je er eentje tegenkomt. Na een paar honder meter ontwaar je aan de linkerkant van het pad een klein huisje waypoint. Waarschijnlijk het tijdelijk onderkomen van een boswachter of beheerder. Net na het huisje houdt het brede pad op en volg je het kronkelende smalle paadje dat je terug brengt richting Capafonts. De route wordt nu aangegeven met een soort GR-markering, maar dan in de kleuren paars/wit.

Zicht op Capafonts door de 'Roca Foradada'De wit/paarse route is zowel voor klimmers als avonturiers een lust. Je passeert middels dit paadje immers verschillende grotten en uitzichtpunten. De eerste in de reeks is tevens de diepste grot, de 'Cova de Grèvol' waypoint. Een zaklamp is in deze grot zeker aan te raden om vervolgens op ontdekkingstocht te gaan. Een klein stukje verder passeer je vervolgens 'Font de la Pixera' waypoint, zeker na een regenbui een prima plek om opnieuw water in te slaan. Vanaf deze waterbron blijft de route een tijdje opzelfde hoogte totaan een schitterend uitzichtpunt waypoint. Wellicht een prima plek om je laatste pauze in te lassen? Het pad begint nu langzaam te dalen en uiteindelijk, nadat je ook nog door de 'Roca Foradada' waypoint, een gat in de wand van de berg, bent gewandeld gaat het pad pas echt stevig daling inzetten. Een korte, maar voor de enkels en knieën behoorlijk zware, afdaling. Beneden aangekomen op de asfaltweg waypoint ga je naar links en volg je de weg totdat je weer terugbent bij het beginpunt van deze route.

printversie

Van deze route zijn tevens de GPS-waypoints beschikbaar.

Elk waypoint wordt in tekst aangegeven met een waypoint.
Hier kun je alle waypoints downloaden. Je kunt het bestand rechtstreeks inlezen in OziExplorer en Waypoint+