Zoektocht: lichtgewicht paleisje voor weinig


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
Met vier wandelstokken zou je ook twee tentjes moeten kunnen opzetten misschien. Maar dan ga je waarschijnlijk toch ver over het gestelde maximum gewicht heen? Verder geen verstand van tenten. Zo'n tarp erbij lijkt me wel handig als het niet erg waait, voor extra beschutting, tegen zon of tegen regen. En dan zou je wandelstokken kunnen gebruiken om die op te zetten. Niet veel hoogte met standaard wandelstokken maar wel een groot oppervlak mogelijk. Kost weinig. En als je Ali wilt vermijden vanwege levertijden, invoerrechten, schepen die vast kunnen komen te zitten in het Suezkanaal, is misschien dit nog een mogelijkheid https://www.decathlon.nl/p/vrijstaa...-voor-3-seizoenen-trek-900-grijs/_/R-p-301558
De andere trekkerstentjes op de trekkerstenten pagina van Decathlon zijn geloof ik allemaal zwaarder, dus de 139 Euro versie valt af vanwege gewicht helaas. De tent die Marla noemde is misschien lichter maar lijkt er verder wel op?
Als je bij regen eerst de buitentent wilt opzetten heb je het compatibele grondzeil, 270 g, nog nodig. Waarom snap ik niet precies, geen verstand van tenten zei ik al :)

Eigenlijk, in het ideale geval en als het budget geen rol zou spelen zou je dan nog een stoeltje mee moeten kunnen nemen voor allebei waar je onder de tarp nog zou kunnen zitten. Misschien dat ik ooit nog eens zo iets koop: Sea to Summit Air chair en die combineer ik dan bijvoorbeeld met een Lowland isolatiemat van de tarpshop. https://www.tarpshop.nl/nl/product/lowland-pioneer-insulated-sleeping-pad/ Maar ja dan ben je weer 130 Euro verder alleen voor één stoel en een isolatiemat.
Dank ook voor het meedenken! 2 tenten is idd geen optie. Die zou ik dan allebei moeten dragen en daar schieten we niets mee op. Idee is dus idd kleine 2p tent + tarpje als het kan en nodig is.
Decathlon heb ik ook naar zitten kijken, maar die tent is alweer 2 kg... En stoeltjes, die bewaar ik voor ooit als junior meer kan dragen of fietsvakantie. Die kleine stukjes comfort zijn heerlijk na een dag afzien, maar ik nu ga ik heel verstandig voor minimaal afzien.

Als budget geen rol zou spelen, dan wist ik het ook wel!
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Willen jullie meedenken? Met Benenwagen junior ben ik afgelopen week op pad geweest. Nu heb ik aardig moeten investeren in nieuwe spulletjes: backpacks, quilts, matje, gaskokertje en dacht ik mijn oude trouwe tentje nog wel te kunnen gebruiken. Nu kan junior (11 jaar, 4,5 of was echt al veel voor hem!) niet zoveel dragen, dus komt het kookgerei en de tent bij mij terecht.

Voor mijn eerste wandelvakantie, kocht ik ooit de Coleman epsilon 3p. Fantastisch tunneltentje. Buitenkant zet je eerst op en met 2 personen is er genoeg plek om binnen onze rommel te leggen. Kookspulletjes in het voorportaal. Ook fijn: je zet eerst de buitentent op , dus natte binnentent hoeft niet, en hij kan flink wat wind aan. Waterkolom buitentent: 4000mm. Er is zelden een spatie water doorheen gekomen, tot vorige week. De seamtape begint los te laten, en hoewel dat te repareren is, weegt het ding 3,014 kg (incl. Alles).

We hadden veel regen en stonden gelukkig op de camping met voldoende schuilplekken. Voor het Queyras-project in augustus is het tijd voor een nieuwe tent en helaas is het budget heel klein.

Een paar losse denkflodders:
  • -we hebben wandelstokken, dus waarom niet ook gebruiken voor de tent? Bijvoorbeeld de 3f ul Gear lanshan 2 pro ? (Al lopen de prijzen nu wel erg op op Ali.. met footprint en 4-seizoenenversie zit je al aan 200 euro)
  • Ik zou heel graag een plekje willen om met junior droog te kunnen zitten tijdens regenbuien. Dit kan ofwel door een tent mee te nemen die groot genoeg is, zoals deze Helsport Rondane superlight camp voor 2, of een aparte lichtgewicht tarp (kan ik ook zelf maken). Naturehike heeft een kopie hiervan: de opalus. Weegt helaas meer dan 2kg.
  • Wij zijn niet heel lang (ik 1m73, junior nog kleiner), maar ik zou het wel fijn vinden om bagage in de binnentent te kunnen kwakken.
  • We kunnen heel slecht tegen beestjes e.d., dus een tent die echt bugproof is, is een must
  • Ook nog een idee: een goedkoop binnententje bestellen die te gebruiken is met wandelstokken en dan zelf een DCF buitentent maken. Qua kosten kom ik dan denk ik alsnog op 400 euro. En ik kan prima naaien, maar met dyneema een buitentent in elkaar knallen is nieuw. En eigenlijk kan ik zoveel geld moeilijk missen.
  • Queyras: we komen op stukken met veel wind, en het kan 's nachts koud zijn. Heeft het zin om voor een 4-seizoenenbinnentent vd Lanshan te kiezen (de 3-seizoenenversie is open gaas, de winter versie dichtere stof)?
  • Qua vorm zal de klassieke scouting/tarp-vorm minder handig zijn met wind.. en een koepel-/tunnel beter. Klopt dit?
  • Gewicht: ik wil eigenlijk niet boven de 1,5 of uitkomen voor het hele setje excl. Wandelstokken. Ideaal zou een soort Lanshan 2 pro zijn met een extra stuk ervoor waar we droog kunnen zitten/koken/spullen kunnen stallen.

Ik heb natuurlijk al veel naar andere tentjes gekeken , zoals de bekende cloud-up, maar dan zit je weer met stokken die je weer extra aan gewicht hebt. Er is veel moois wat ofwel heel duur is, of waar ik qua gewicht weinig mee opschiet.
Wie heeft er nog (betaalbare) ideeën?
Hi Benenwagen, je noemde de lanshan pro en als ik het goed las twijfel over 3 of 4 seizoenen versie, mogelijk vanwege kou (?).

Ik kan het verkeerd hebben, maar volgens mij is de Lanshan Pro altijd enkeldaks, dus geen binnentent. De 4 seizoenen versie heeft kennelijk (geen uitgebreid onderzoek naar gedaan) 'dichte' (nylon?) deuren, i.p.v. mesh. Ik zie daar zelf niet zo snel de meerwaarde van, kan me zelfs voorstellen dat mesh deur te verkiezen is ivm de condensatie van de buitentent waar je mee te maken krijgt (want geen binnentent).

Klopt het dat je graag een binnentent wil? Dan zou je denk ik niet naar de Pro maar de 'gewone' lanshan kunnen kijken. Hoewel je mogelijk best toe kan in de zomer in de bergen met de pro, afhankelijk natuurlijk van je mat, zak en kleding. Ik zie mooie plaatjes op Aliexpress van de Pro onder een bak sneeuw... ;-). Leuk plan trouwens met je 11 jarige, hoop dat ook ooit eens te doen (nu nog in draagzak...).
 
Hi Benenwagen, je noemde de lanshan pro en als ik het goed las twijfel over 3 of 4 seizoenen versie, mogelijk vanwege kou (?).

Ik kan het verkeerd hebben, maar volgens mij is de Lanshan Pro altijd enkeldaks, dus geen binnentent. De 4 seizoenen versie heeft kennelijk (geen uitgebreid onderzoek naar gedaan) 'dichte' (nylon?) deuren, i.p.v. mesh. Ik zie daar zelf niet zo snel de meerwaarde van, kan me zelfs voorstellen dat mesh deur te verkiezen is ivm de condensatie van de buitentent waar je mee te maken krijgt (want geen binnentent).

Klopt het dat je graag een binnentent wil? Dan zou je denk ik niet naar de Pro maar de 'gewone' lanshan kunnen kijken. Hoewel je mogelijk best toe kan in de zomer in de bergen met de pro, afhankelijk natuurlijk van je mat, zak en kleding. Ik zie mooie plaatjes op Aliexpress van de Pro onder een bak sneeuw... ;-). Leuk plan trouwens met je 11 jarige, hoop dat ook ooit eens te doen (nu nog in draagzak...).
Een enkeldaks tent betekent condensatie, sowieso. Het enige wat daartegen helpt is ventileren. Hoe meer je de tent dicht bouwt, hoe minder ventilatie. Ik zou daarom nooit een Lanshan 2 pro in 4-sezoenen-uitvoering nemen. Zie de Lanshan 2 pro eerder als een geavanceerde tarp met een grondzeil en bescherming tegen muggen en andere hinderlijke insecten. Voor het geringe gewicht lever je wat in aan comfort. Mij bevalt hij prima in alle jaargetijden.
 
Ik heb nog een groene Lanshan 2 pro 3 seizoenen liggen. 1 nacht gebruikt. Mag weg voor € 125.
Ik stuur je een bericht!

@ChrisT : de pro is er in 3- en 4 seizoenen versie. Inderdaad enkeldaks, maar het verschil zit hem in de wanden met de 'deuren': de 3 seizoenen versie is dat van onder naar boven van mesh, bij de 4-seizoenen van nylon m.u.v. de bovenste 30 cm.

In deze video opgenomen in de Kalakaki (sorry, het duurde even voor het kwartje viel bij mij 🤣 ) kun de nylonstof zien (vanaf 0:45)
Ik twijfel nog enorm, vooral over de lengte i.c.m. schuine wanden en enkellaars. Vrees dat ik met een natte donszak eindig.
 
Laatst bewerkt:
@Benenwagen: precies, dat is dan idd het verschil. Ik zou de 4 seizoens dus niet aanbevelen ivm condens. Ik dacht dat je twijfelde over 4 seizoensversie vanwege twijfels of 3 seizoens het wel houdt qua binnenklimaat in koude nachten in de bergen, maar dan gaan dichte binnendeuren in een enkellaags tent weinig verschil maken vermoed ik (maar ervaring heb ik niet met die versie, alleen met Pro 1 mesh variant). Een hele binnentent zal mogelijk wel wat graden schelen en je slaapzak beschermen tegen een natte wand van de buitentent, dan kom je dus bij de gewone Lanshan uit. Volgens mij is daarvan een nieuwe variant uit die wat langer is (de pro was al wat ruimer omdat een binnentent wat van je binnenruimte afsnoept). Een tent met inner is wel weer zwaarder natuurlijk. Dus je zal wat moeten toegeven op één van de eisen.

Ik heb slechts 2 nachten in 2-4 graden in een Lanshan Pro 1 doorgebracht, dus niet genoeg voor een echte aanbeveling, maar voor het budget en het gewicht was ik geheel niet ontevreden. Ik had het wel te koud eerste nacht, maar daar geef ik mijn slaapzak de schuld van. Hoe meer wind door je tent, hoe minder condens. Nam op windstille nacht in ochtend even binnenkant af met microvezeldoekje voordat ik met hoofd/slaapzak ging bewegen. Het is een budgettent, maar gezien de prijzen van de alternatieven... Hij moet ook handmatig geseamsealed worden. Ik had hiervoor een (B-merk) Terra Nova Laser, de Pro is door zijn constructie hoger en voelt voor mij daarom ruimer, vooral met recht op zitten. Het is wel echt iets anders is dan die tent die je had. Een tweedehands Pro 2 om uit te proberen of je het voldoende comfort vindt is misschien best handig. Ik zag op MP ook iemand een Tarptent verhuren. Die heb je dan voor de prijs van een tweedehands Pro 2 een week :).

Oja, qua lengte, ik ben 183, 173 moet zeker lukken in de Pro. Zie ook deze tool (met dank aan eerdere post op HS) http://fitmytent.com/index.html waar je je lengte kan invullen.

Succes, ik herken de twijfels ;)!
 
@Benenwagen: precies, dat is dan idd het verschil. Ik zou de 4 seizoens dus niet aanbevelen ivm condens. Ik dacht dat je twijfelde over 4 seizoensversie vanwege twijfels of 3 seizoens het wel houdt qua binnenklimaat in koude nachten in de bergen, maar dan gaan dichte binnendeuren in een enkellaags tent weinig verschil maken vermoed ik (maar ervaring heb ik niet met die versie, alleen met Pro 1 mesh variant). Een hele binnentent zal mogelijk wel wat graden schelen en je slaapzak beschermen tegen een natte wand van de buitentent, dan kom je dus bij de gewone Lanshan uit. Volgens mij is daarvan een nieuwe variant uit die wat langer is (de pro was al wat ruimer omdat een binnentent wat van je binnenruimte afsnoept). Een tent met inner is wel weer zwaarder natuurlijk. Dus je zal wat moeten toegeven op één van de eisen.
Die langere versie is er alleen voor 1p. Anders zou dat ideaal zijn inderdaad.
Ik heb slechts 2 nachten in 2-4 graden in een Lanshan Pro 1 doorgebracht, dus niet genoeg voor een echte aanbeveling, maar voor het budget en het gewicht was ik geheel niet ontevreden. Ik had het wel te koud eerste nacht, maar daar geef ik mijn slaapzak de schuld van. Hoe meer wind door je tent, hoe minder condens. Nam op windstille nacht in ochtend even binnenkant af met microvezeldoekje voordat ik met hoofd/slaapzak ging bewegen. Het is een budgettent, maar gezien de prijzen van de alternatieven... Hij moet ook handmatig geseamsealed worden. Ik had hiervoor een (B-merk) Terra Nova Laser, de Pro is door zijn constructie hoger en voelt voor mij daarom ruimer, vooral met recht op zitten. Het is wel echt iets anders is dan die tent die je had. Een tweedehands Pro 2 om uit te proberen of je het voldoende comfort vindt is misschien best handig. Ik zag op MP ook iemand een Tarptent verhuren. Die heb je dan voor de prijs van een tweedehands Pro 2 een week :).

Oja, qua lengte, ik ben 183, 173 moet zeker lukken in de Pro. Zie ook deze tool (met dank aan eerdere post op HS) http://fitmytent.com/index.html waar je je lengte kan invullen.
Wat een leuke tool zeg! Probleem met de Chinese tentjes is dat de maten op Ali soms wat rooskleuriger zijn (of hun centimeters zijn korter, volgt u hem nog?), maar toch geeft het een heel goed idee van de ruimte.
Succes, ik herken de twijfels ;)!
Merci!

En *insert trommelgeroffel* er is dankzij dit forum een 3-seizoens Lanshan 2 pro onderweg! Ik overweeg om deze binnen dan misschien deels te bedekken met wat 10d nylon, evt. Zo, dat ik het ook naar beneden kan halen als het warm is.

O, en ik ben ook wijzer geworden n.a.v. jullie reacties! Ik ga deze zomer met Lanshan op pad,en dan intussen sparen voor een droompaleis. Ik weet nu nog beter waar ik op moet letten.
 
De Dan Durston Xmid zou misschien ook wat zijn. Zeer veel.lovende reviews en de laatste batch dit voorjaar was binnen no time uitverkocht. Er schijnen er op korte termijn nog 200 aan te komen, daavoor kun je je aanmelden op de site. Kosten inclusief importheffing en btw waren vorig jaar ca 400 euro.
 
De Dan Durston Xmid zou misschien ook wat zijn. Zeer veel.lovende reviews en de laatste batch dit voorjaar was binnen no time uitverkocht. Er schijnen er op korte termijn nog 200 aan te komen, daavoor kun je je aanmelden op de site. Kosten inclusief importheffing en btw waren vorig jaar ca 400 euro.
ik had me inderdaad al aangemeld, maar meer uit interesse. Ik heb zo'n idee dat het weer hard zal gaan en ben er niet zo zeker van dat ik hem op tijd zou krijgen. Ik kijk eerst even de kat uit de boom, ga op stap met de Lanshan en dan zien we wel weer verder!
 
De Dan Durston Xmid zou misschien ook wat zijn. Zeer veel.lovende reviews en de laatste batch dit voorjaar was binnen no time uitverkocht. Er schijnen er op korte termijn nog 200 aan te komen, daavoor kun je je aanmelden op de site. Kosten inclusief importheffing en btw waren vorig jaar ca 400 euro.
Mooi vorm voor veel binnenruimte. Maar met wind wil je niet in dit ding liggen. 4 afspanpunten is veel te weinig, en het doek loopt heel steil op.
 
Mooi vorm voor veel binnenruimte. Maar met wind wil je niet in dit ding liggen. 4 afspanpunten is veel te weinig, en het doek loopt heel steil op.
Dat zal voor de Lanshan 2 (pro) niet anders zijn denk ik? Wat zou beter werken? (Met het oog op mijn toekomstige droomtent). Het gaat om meer dan alleen het aantal afspanpunten toch. Qua vorm kom ik nu op tipi of koepel/geodetisch. Maar dat laatste geeft je weer het extra gewicht van tentstokken. Tipi-vorm zou je met wandelstok prima kunnen doen. Dus. doe mij deze dan maar: Sarek Mid :love:
 
Mooi vorm voor veel binnenruimte. Maar met wind wil je niet in dit ding liggen. 4 afspanpunten is veel te weinig, en het doek loopt heel steil op.
Er zijn vier extra afspanpunten aan de zoom plus twee vanaf de stokpunten. Volgens allerlei reviews en gebruikerservaringen issie behoorlijk stormvast. Hier een discussie met de ontwerper over de windbestendigheid: https://drop.com/buy/drop-dan-durston-x-mid-1p-tent/talk/2290194. Heb de Xmid trouwens zelf niet dus kan niet uit ervaring spreken. Vind het wel een erg gaaf ontwerp.
 
Op de foto's van de Lanshan tel ik zeker zo'n 8 punten waar scheerlijnen aan bevestigd worden aan de twee zijwanden, en dan de voor- en achterkant nog. Dus het aantal zit wel goed. HYZ zal er ook wel wat over willen zeggen. Alleen, bij echt slecht weer, boven de boomgrens in de zomer zou ik toch echt iets steviger tentdoek willen hebben? Ik denk dat het tentdoek, van elke lichtgewicht tent, dan de beperkende factor wordt, vermits de haringen en scheerlijnen het wel houden. Maar dat zou je aan een expert moeten vragen; iemand die daar echt geweest is. Ook zou ik boven de boomgrens andere haringen overwegen, zeker als het een beetje rotsachtig wordt?. Voor type Alpenweide kan je nog wel iets met de bijgeleverde haringen, maar ik heb dus de haringen van de gewone Lanshan gezien en dat vond ik nogal iele dingetjes... (Van de gewone Lanshan zijn ze 15 cm in lengte van de punt tot waar de scheerlijn aan bevestigd wordt, doorsnee ca. 1 cm) Mooi gemaakt rood geanodiseerd aluminium dacht ik, maar ik zou dan, voor een echte storm, minstens twee haringen voor een enkele scheerlijn willen hebben zoals Hilleberg aanbeveelt. (Ik heb ooit eens een link naar video van Hilleberg gepost, over tent opzetten in storm) Dus dan heb je een extra setje nodig met goede haringen die voor dat gebied beter geschikt zijn. Maar ik filosofeer een beetje, misschien is het voor 99% van de keren dat je daar zit echt niet nodig om alle haringen in de grond dubbel uit te voeren...vraag het liever aan de bereisde bergreizigers hier :)
 
Vooral de opmerking van @Anna. was voor mij het hoogtepunt van dat topic.
Jullie zijn allemaal eng! :rolleyes:

Zelf deze week weer een totaal onnodige aanvulling van mijn juwelenkist binnengekregen:

IMG_20210518_205309.jpg
Marla
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan