Barefoot Schoenen


Registreer en meld je aan om geen Google-advertenties te zien op het prikbord!
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Ik zal hier nog mijn bevindingen plaatsen. Donderdag en vrijdag twee dagen over het Bargerveen gelopen. Een ideale test om op Teva's te lopen. Op het veen liep dit ideaal. Het laatste stukje over asfalt naar de camping voelde ik al pijn opkomen. En ondanks het switchen naar hardloopschoenen in de avond (nog even over asfalt naar het restaurant) kreeg ik veel pijn in mijn heupen.
De volgende dag was dit helaas niet weggetrokken. Nu twee dagen later lijkt het wel beter te gaan, maar ik heb de benen nog niet echt belast.

Conclusie: ik zal het rustiger opbouwen en ook het boek lezen wat hier aanbevolen wordt.
 
Hier een interessant artikel wat de moeite waard is om te lezen.

https://www.amstelfysio.nl/blog/hardlopen/hoe-het-komt-dat-ik-hardloop-zonder-schoenen/

even een persoonlijke ervaring, mijn training voor de vierdaagse die ik op Teva sandalen wil gaan lopen , was in het begin ook onwennig met een duidelijk andere bewegingsvorm.
Toch erg comfortable op alle ondergronden zand , bosgrond en grasland(blijf een hiker).
Ben positief wil het ook met de rugzak eens een weekend de Teva's dragen .
 
Ik ben om. Ben begonnen met de dagelijkse wandelingen met mijn hond in het bos blootvoets te doen. Voor de zekerheid slippers of mijn skinners mee mocht ik pijn krijgen of de ondergrond voor nu nog te pijnlijk.
De omslag voor mij was toen ik laatst mijn neefje op blote voeten zag rondrennen en ik lekker de hele dag samen met hem blootvoets heb rond lopen rennen. Wat een heerlijk gevoel. Ik had al in artikels gelezen dat mensen beweren dat het ook een soort 'back to your youth/roots' is en ik nam dat maar aan als het 'hippie randje' die er aan barefoot lopen hangt, maar het voelde zowaar echt als een kleine bevrijding.
Ben benieuwd hoe het op lange termijn gaat zijn en of het de moeite waard is om te blijven doen. Zou gaaf zijn als ik over een jaar mijn lange tochten op blote voeten kan hehe..
 
Maar bedenk dat met het vele lopen op blote voeten ook je voeten weer aan de schoenen moeten wennen.
Sandalen is een 'vrije' vorm van blote voeten lopen. Omdat er geen steun is alleen de zool, moet je voet anders gaan reageren bij het lopen. Zoals Joop aangaf, de vierdaagse met de sandalen te willen gaan lopen, geeft aan dat niet alleen wilskracht nodig is en dat ook je voeten er tegen moeten kunnen.
Ik heb zelf ook vaker in de sneeuw op sandalen gelopen, gek maar waar, maar met wollen sokken aan. Ik dacht dat het oncomfortabel was, maar kreeg alleen koude voeten van lang stilstaan.
Mijn enige slechte ervaring met sandalen was bij erg warm weer een wandeltocht van Monschau naar Eupen en terug door bos en berg. Dat leverde grote blaren op onder de voorvoet. Maar een bikkel loopt gewoon door en eigenlijk daarna zelden blaren gehad.

Misschien is het vele lopen op sandalen de oorzaak dat ik een bredere voorvoet en hoge wreef heb gekregen. Gelukkig zijn er nu veel meer schoenen keuzes.
 
Haha de maekbare mensch. Toch mooi dat je nu meer keuze van schoenen hebt.

Voor mij is het voor nu gewoon een interessant experiment. Ik blijf overdag sowieso op 'gewone' schoenen lopen gezien ik voor mijn werk(ambulant woonbegeleider van ex daklozen) vaak in niet al frisse woningen kom.
Ben vooral benieuwd of ik er op de langere termijn baat bij heb dat mijn voeten hierdoor sterker worden en wat dat betekend voor mijn lange afstand hikes. In het mom van veiligheid blijf ik die wel gewoon op schoenen met demping doen. Lijkt me onverstandig om risico op voet letsel te lopen(pun intended) tijdens solo tochten in the middle of nowhere.
 
Ben geen wetenschapper , de vaste voetstand van een hak en de opgesloten voet in een schoen is nooit goed.
Mijn kennis van paarden is redelijk , een hoef moet kunnen bewegen , daardoor krijgt het hoeforganisme ook een pompende werking , welke in enige schoen voor mensen wordt beperkt, na een week op sandalen zit elke schoen strak . voet/beenstand veranderd , je lichaam komt in een andere houding , lekker afwisselen , wordt je alleen beter van. Warmte ontwikkeling in de schoen is denk de grootste oorzaak van blaren .
 
Mijn hondjes lopen altijd op blote poren en zijn inderdaad goed geaard


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Daarom is ook zo prettig om met regen op je blote voeten in het bos te lopen. Vocht geleid nog meer dus meer aarding. Het is dan ook lekker rustig in het bos en een lekker fris gevoel aan je voeten.
 
Thanks Hyz! Interessante video.

Ik heb vanmiddag in Arnhem, Barefoot & more, deze schoenen gekocht voor dagelijks gebruik.
Leuke winkel waar ze de tijd nemen om 1001 vragen te beantwoorden.

https://www.bol.com/nl/p/merrell-va...wPIaTYcht_3RuEspQFRoCApkQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Jep, vrouwenschoenen, ik ben volledig in touch met mijn vrouwelijke kant dankzij mijn poezelige smalle voetjes.

Het op blote voeten lopen in het bos is echt fantastisch, wat een genot. Wel confronterend dat een kwartiertje tot dusver de max is en dan moeten mijn Skinners weer aan. Langzaam opbouwen en mijn zenuwen laten wennen aan de overload van sensaties.
 
Oh wat weer een boel berichten! Ik was lekker weg aan het wandelen...
Bedankt voor het artikel Joop, echt cool dat hij 100% barefoot gaat. Ik ben druk aan het lezen in het Barefoot boek.

Wat ik nog lastig vind is: hoe maak je de transitie? Begin je een wandeltocht op minimalistische schoenen en doe je die eerst na 1 km uit, dan na 2 km uit, en zo steeds langer aan? Of blijf je wandelingen eerst op Meindl's blijven doen en zoveel mogelijk op blote voeten daarbuiten?

By the way op wandelvakantie was ik 1 ochtend gedwongen om op blote voeten te lopen vanwege zeiknatte schoenen. Dit beviel mij totaal niet, zo pijnlijk aan de voetzolen!
 
Geen idee of mijn aanpak een geode transitie is, maar het lijkt voor mij goed te werken.
Ik loop nu een week of 5 de hele dag door op barefoot schoenen. Na een kleine week begon ik al te merken dat ik anders ging lopen, meer rechtop en met een plattere voetplaatsing ipv landen op mijn hak. Ik kan me voorstellen dat dit al een groot verschik gaat maken als ik hike doordat mijn knieen zo minder harde klappen te verduren krijgen. Ook loop ik geconcentreerder en bewuster.
De lange wandeling in het bos die ik een stuk of 5 keer per week met mijn hond maak doe ik blootvoets. Dit was de eerste week nog behoorlijk pijnlijk en na een kwartiertje gingen die schoenen of Skinners weer aan. Ondertussen loop ik 1,5 uur op blote voeten zonder echte problemen of pijn.(dat enkele steentje in je hak daargelaten....) Meestal begint het gevoeliger te worden na een uur, maar kan ik nog even doorzetten. Het is bizar hoe snel je voeten wennen aan verschillende ondergronden en hoe fascinerend het is om de verschillen in ondergrond en temperatuur niet alleen te voelen, maar je ook bewuster maken van je wandeling en je omgeving. Voor mij maakt het wandelen simpelweg nog leuker dan het al was.
De volgende stap zou zijn om eens te proberen hoe het is om barefoot te hiken. Ik ga in ieder geval overstappen op Altra trailrunners of iets anders met zero drop voor de lange solo hikes en ik ben erg benieuwd hoe barefoot werkt met zware bepakking.
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Na jaren met veel genoegen op 'blotevoetenschoenen' van Feelmax (Kuuva) en Merrell (Vapor glove en Trail glove) te hebben gelopen, heb ik recentelijk Joe Nimble Wander Toes aangeschaft. Hemelse schoenen! Vroeger droeg ik traditionele bergschoenen van Meindl. Diverse modellen, allemaal zwaar en stug. Dat leverde voetproblemen als hielspoor en peesplaatontsteking op, die door de overstap op 'blotevoetenschoenen' in vrij korte tijd volledig verleden tijd werden. De Joe Nimble outdoorschoenen hebben wat dikkere zolen (6 mm), waardoor scherpe stenen je niet direct doen trekkebenen en je toch een goed grondgevoel hebt. Ze zijn soepel, bieden veel ruimte aan de tenen, zitten (mij) als gegoten, zien eruit als 'gewone' schoenen en lopen heerlijk. Kortom: tevreden en blij!
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan