Home » Materialen » Materiaal-besprekingen

Nitecore HC60 hoofdlamp

Ingezonden door: Bas Evers
Gepubliceerd op: 26-11-2020, 13:45

Nitecore HC60 hoofdlamp

In deze donkere dagen komt je hoofdlamp zeker vaker van pas dan je zou verwachten. Na jaren (vanaf 2014) naar tevredenheid een HL50 van Fenix te hebben gebruikt heb ik nu alweer sinds het vorige donkere seizoen de HC60 in gebruik. Spoiler, topding maar zwaar.

Waarom een nieuwe hoofdlamp?

Net als de HM50R die mijn vrouw in gebruik heeft is de HL50 een erg compacte maar krachtige hoofdlamp. Maar deze lamp werkt standaard op of een AA batterij (met adapter) of een CR123A lithium batterij. Daar mee heeft de lamp 3 standen en moet je batterijen wisselen ed. Nu heb ik in deze lamp nu weer een jaar of 2 a 3 een oplaadbare 16340 batterij zitten die je direct op een USB micro stekker kunt aansluiten, werkt prima. Maar je moet de accu regelmatig laden en daarvoor moet de lamp uiteen. En als verdere nadeel is de output van deze batterij hoger dan een CR123A, dus heb je maar 2 standen over, een van veel licht (ik gok rond de 180 Lm) en de burst mode van tegen de 400Lm. En als aller grootste nadeel heeft deze hoofdlamp een erg grote aan/uit knop. Deze is nietuitschakelbaar en soms krijg je daarmee ineens na een tijdje rondstappen een heel erg warme broekzak... is de lamp blijkbaar aangegaan.

De Nitecore HC60 heeft deze tekortkomingen opgelost. De hoofdlamp wordt geleverd met een 3400mah 18650 batterij. Deze is ook direct in de lamp zelf te laden via een afgedekte poort en de knop zit aan de voorkant verstopt. En deze hoofdlamp heeft standaard de optie om band over het hoofd er bij te steken, maar dat is ook wel nodig met het extra gewicht.

Gebruiksgemak

Deze hoofdlamp wordt geleverd met een 3400 mah batterij, voor het eerste gebruik moet hier het plastiekje even van afgehaald worden. Vervolgens schroef je aan de zijkant de afsluitdop eraf zodat de stekker van de meegeleverde usb kabel aangesloten kan worden op de hoofdlamp en een losse lader (die heb je zelf zeker al). Voor de foto heb ik er een witte ingestoken. Vervolgens zal de aan/uit knop blauw gaan knipperen ten teken dat deze aan het laden is. Als de batterij vol is brand de led stationair. Om te checken hoeveel volt de batterij bevat draai je de afsluit deksel van het batterij compartiment een aantal slagen los en weer vast. Na een seconde zal de blauwe led in een aantal knipperstanden laten zien hoeveel volt erin de cel zit. Eerst de hele volts in 1 tot 4 flitsen, dan even een pauze en dan in 10 tallen de millivolts. Een volle accu bevat dan dus 4 volle flitsen en 2 erna voor 4,2Volt. Als de accu vol is dan kun je de lamp inschakelen door het knopje kort in te drukken. Deze onthoud de laatst gekozen stand zolang de batterij deksel niet is los geweest.

Standen (op één 18650-accu van 3400mAh)

  • Ultralow (1 ANSI lumen, 680 u)
  • Low (38 ANSI lumen, 25 u)
  • Mid (210 ANSI lumen, 7 u 15 min)
  • High (420 ANSI lumen, 2 u 30 min)
  • Turbo (1000 ANSI lumen, 1 u)

In vergelijking met de HM50R zijn dit vergelijkbare waardes, maar deze lamp schijnt een stuk verder. De 1000 lumens zijn echt heel erg fel voor een hoofdlamp van dit formaat. Maar wat deze lamp voor mij oplost, door de extra hoofdband zit deze hoofdlamp een stuk prettiger ondanks dat deze lamp bijna het dubbele weegt tov de HL50 (81 gram vs 158gram op de keukenweegschaal). En doordat de lamp ineens aangesloten kan worden op een stroombron geen geklooi met een losse lamp en batterij meer. En verder mijn grootste ergernis, deze lamp kun je als niet gedocumenteerde feature wel uitschakelen door de batterijdeksel een kwartslag los te draaien... Gaat de lamp niet spontaan aan in de rug of broekzak.

Conclusie

De HL50 was/is een fijne hoofdlamp maar met wat tegenvallers op lange termijn die deze Nitecore HC60 helemaal heeft opgelost. Fijn zittende hoofdlamp met heel veel meer features dan de oude, eerste 3 standen zijn de meest gebruikte, opladen in de lamp zelf is super. Gewicht is wel merkbaar maar niet onoverkomelijk, en met de eneorm lange bandjes past deze ook perfect op een helm. En door het los draaien van de batterij deksel nooit meer perongelijk aan. Let er wel op dat ie dan in de zwakste stand gaat branden bij inschakelen. En de kunststof montageplaat voor de body draagt deze best aangenaam tov de metalen van de HL50.

Pluspunten

  • Extra bandje
  • Heel veel lichtstanden
  • Opladen in de body zelf (!!)
  • 'lockout' dus nooit onbedoeld aan

Minpunten

  • Zwaar
  • Door de 18650-accu groot

Meer foto's bij deze materiaalbespreking

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...

Meer informatie?

Voor meer informatie: https://www.nitecore.com/

Andere recente materiaal-besprekingen met betrekking tot dit merk:

Andere recente materiaal-besprekingen van dezelfde productgroep:

Andere recente materiaal-besprekingen van Bas Evers: