foto

De trots van Catalonië: Pedraforca

Elke Catalaan die kan lopen is er al een keer geweest: de van verre al herkenbare Pedraforca in het 'Parc Natural del Cadí - Moixeró' in noord-oost Spanje.

De Pedraforca
De Pedraforca dankt zijn naam aan de karakteristieke vorm van de berg zelf: twee hoge toppen met een zadel in het midden. Volgens veel Catalanen is het de mooiste berg van de (pre)Pyreneeën. Zeker is in elk geval dat de hoogste van de twee toppen, de Pollegó Superior, met zijn 2498 meter hoogte een graag gekozen bestemming is voor bergwandelaars zonder hoogtevrees. En die komen niet alleen om van het schitterende uitzicht te genieten. De Pedraforca en diens directe omgeving (Parc Natural del Cadí - Moixeró) staat namelijk bol van de interessante fauna. Je kunt er uiteraard veel berggeiten vinden, maar enorme gieren cirkelen soms ook boven je hoofd rond en nog niet zo lang geleden zijn er opnieuw wolven gespot in de directe omgeving van de berg!

De route
De standaard route naar de hoogste top van de Pedraforca begint bij de refugio Lluís Estasen, welke te vinden is aan de noordoost kan van de berg op een hoogte van 1668 meter. Van daaruit loopt een pad door de bossen langzaam omhoog via de noordflank van de berg naar de Collada del Verdet. Het laatste stuk door het Canal del Verdet begint al steiler te worden, een mooie voorbereiding op wat komen gaat: de klim naar de Cim Nord. De Cim Nord is een subtop (2428m), welke al klauterend wordt bereikt. Het klauteren kost niet al te veel moeite, hoewel na de Cim Nord op sommige stukken het wat open is. Je gaat dan over en langs de graat naar de uiteindelijke top: de Pollegó Superior (2498m). Ben je eenmaal boven, dan begint het leukste stuk van de klim: de afdaling van L'Enforcadura over de Tartera de Pedraforca. Dit is een afdaling langs een enorme puinhelling, waarbij je een hoogteverschil van zo'n 500 meter moet overbruggen. Beneden aangekomen volgt er een pad door de bossen terug naar de refugio.

Cavalls del Vent
Mensen die eenmaal zijn verslingerd aan het natuurpark rond de Pedraforca kunnen deelnemen aan een uitgezette route langs de refugio's van het park. De zogenaamde Cavalls del Vent (paarden van de wind) is een route die loopt langs alle refugio's. Je kunt je ervoor inschrijven zodat je middels een stempelkaart kunt bijhouden welke refugio je al gehad hebt. Mensen die de tocht binnen 24 uur afleggen worden opgenomen in de 'hall of fame', maar uiteraard kun je ook deelnemen om gewoon te genieten: je krijgt zelfs nog een speciale Buff als je de route gedurende één seizoen weet te voltooien.

Ook voor klimmers
De Pedraforca is niet alleen voor bergwandelaars interessant. Juist voor klimmers is het een paradijs. De refugio Lluís Estasen dankt zijn naam aan één van de belangrijkste (en eerste) Catalaanse klimmers. Estasen was de eerste die de top van de Pedraforca beklom via de noordkant en inmiddels zijn er meer dan 50 klimroutes van verschillende gradaties te vinden op de berg. Waar wandelaars de berg via een omtrekkende beweging de berg uit het oosten benaderen, daar kiezen veel klimmers voor de directe aanpak: vanuit het noord/noordoosten rechtstreeks de Pollegó Superior of de Pollegó Inferioir (2436m) en de Fals Pollegó Inferior (2407m) beklimmen. En niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Ijsklimmen en het beklimmen van de top via ijs en sneeuw wordt er dan veelvuldig gedaan door hen die niet kouwelijk zijn aangelegd.

Bereikbaarheid
De Pedraforca ligt in het natuurpark Cadí-Moixeró. Dit park is eenvoudig te bereiken vanuit Barcelona via de C-16 richting Berga. Even vóór Guardiola de Berguedà is er een afslag naar Saldes/Gosol. Bij Gosol kun je gewoon de bordjes volgen, de berg zelf kun je niet missen. Vanuit het noorden kom je via de Tunnel del Cadí, vanaf Puigcerda.

Links:
Summitpost.org: Pedraforca
Cadí - Moixeró Nature Park
Camping Pedraforca
Oficina d'informació del Massís del Pedraforca
Cavalls del Vent
Refugi Lluís Estasen
Refugi El Roget
Wandelroute naar top Pedraforca
Foto-album Pedraforca


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 10-11-2018

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]