Home » Verzorging » Verzorging van de voeten

Verzorging van de voeten

Verzorging van je voeten is van levensbelang voor het kunnen genieten een hike. Het zijn immers de dragers van je lichaam en rugzak en moeten dus goed worden verzorgd.

Het verzorgen van je voeten bestaat uit vijf fases:

  1. Bijknippen van de teenagels
  2. Het wassen van je voeten
  3. Goed afdrogen
  4. Poederen van je voeten
  5. Masseren van je voeten

Naast deze zaken zijn natuurlijke goede schoenen en sokken van groot belang.

Bijknippen van de teennagels

Nagels knippen

De nagels van je teen moet je goed bijhouden. Als ze te lang zijn kunnen ze gaan vergroeien of ingroeien met alle gevolgen van dien. Daarnaast kan een scherpe rand van een nagel in de teen ernaast gaan snijden wat vervolgens weer een ontsteking met zich mee kan brengen. Tenslotte slijten je wandelsokken sneller als de nagels te lang zijn. Houd daarom je nagels kort en rond zonder dat er scherpe scherpe randen of hoeken overblijven.

Het wassen van je voeten

Na een hike moet je altijd je voeten goed wassen. Naast het feit dat het verkwikkend werkt, is het ook goed om allerlei bacterieën die zich tussen je tenen hebben genesteld weg te wassen. Vergeet ook zeker niet om onder je teennagels goed schoon te maken.

Wassen

Goed afdrogen

Afdrogen

Heb je eenmaal je voeten goed gewassen, dan moet je ze net zo goed weer afdrogen. Vooral tussen je tenen moet je alles goed drogen om te voorkomen dat er vocht achterblijft. Hierdoor krijgen bacterieën en schimmels minder kans om zich daar te nestelen.

Poederen van je voeten

Droge voeten kun je het beste ook nog even inpoederen of insmeren. Dit voorkomt en verwijdert voetschimmels. Mocht je al last hebben van voetschimmel, gebruik dan speciale anti-voetschimmel zalf welke je bij de drogist of apotheek kunt kopen.

Poederen

Masseren van je voeten

Masseren

Zijn je voeten erg vermoeid na een lange hike, neem dan even de tijd om ze te masseren. Masseren verbetert de bloedsomloop en zorgt dat jeuk verdwijnt (door een betere doorstroming). Pak je voet met twee handen vast en maak draaiende bewegingen met je duimen in de bal van je voeten en over je tenen. Vergeet ook niet om de hak goed te masseren om te voorkomen dat je er later last van krijgt.