foto

Onderhouds tips

vorige pagina | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | volgende pagina

Roest verwijderen van een mes
Een gewoon opinelmes is zeer degelijk, maar het roest wel zeer snel. Schuur de roest eraf met een fijn stukje schuurpapier, het zal hierdoor ook vlijmscherp worden. Blaas het stof weg en dan goed inwrijven met een stukje kaarsvet. Dan nog even goed schrobben met een droog doekje en je mes is weer glad en roestvrij. Ideaal voor als je je mes een tijd niet meer gaat gebruiken.
Ingezonden per email

Vlekken op katoenen tent
Vogelpoep: verse vogelpoep meteen verwijderen. De rest met lauw water. Vetvlekken: Eerst deppen met wc-papier. De rest verwijderen met terpetine. Nabehandelen met alkalivrije zeep. Daarna weer impregneren. Harsvlekken: Eerst afschrapen en daarna met alcohol of terpetine behandelen. Daarna weer waterdicht maken. Schimmel: is een probleem! Als je op tijd bent de tent flink spoelen met water met een scheut azijn. Daarna schoonspoelen met water, op laten drogen en weer impregneren.
Ingezonden per email

Onderhoud schoenen
Vuil en modder en zweet maken het leer hard zodat het niet goed kan ademen. Koop een blikje zadelzeep bij een paardensportzaak en gebruik een sponsje om het leer schoon te maken. Hierdoor blijft het leer mooi en ademen en stapelt zich er geen vuil op vuil op. Daarna kun je het leer weer invetten.
Ingezonden per email

Slijpsteen vlak maken
Als je een tijd met je slijpsteen doet wordt die vanzelf hol door het slijpen. Dat maakt het uiteraard erg moeilijk om je mes met een constante hoek over de steen te halen. Je kan je slijpsteen heel simpel weer vlak maken met een glasplaat. Maak de glasplaat nat en beweeg je slijpsteen met draaiende bewegingen over de plaat. Na een tijdje ontstaat er een smurrie van slijpsteenslijpsel, niet wegvegen, het helpt alleen maar mee om je steen sneller vlak te maken. Hoewel het verbazingwekkend snel gaat, is het raadzaam om je steen regelmatig vlak te maken. Het kost je minder steen, minder werk en je slijpt er alleen maar netter door als je hem mooi vlak houdt.
Ingezonden per email

Opbergen van je spullen
Om je spullen compact en droog op te bergen gebruik ik binnen zakken van de GFT bak. In zo'n papierzak van fors formaat stop ik mijn tent(je), slaapzak e.d. lekker luchtig en los in. Het papier is vochtregulerend en zorgt voor een perfect klimaatje in de zak.
Ingezonden per email

Aluminium pannetjes schoonmaken
Het schoonmaken van alunimium pannetje gaat heel goed met sodawater. Doe een beetje soda in het pannetje, vul aan met water tot ca. 0,5 cm onder de rand. Breng het sodawater aan de kook en roer regelmatig. 5 minuten laten doorkoken, afgieten, pannetje afkoelen en afwassen op de gebruikelijk manier. De pannetjes worden als nieuw(!)
Ingezonden per email

Titanium pannetjes eerst uitkoken
Nieuwe titanium pannetje(s)aangeschaft? Vul elk (koeke)pannetje met water ca. 0,5 cm onder de rand met daarin een scheutje soda. Breng het geheel aan de kook en laat ca. 5 minuten doorkoken. Daarna afwassen op de gebruikelijke manier. Hierdoor worden alle reststoffen van tijdens de produktie uit het (de) pannetje(s) goed verwijderd. Deze resten zijn metaal(titanium)resten en gebruikte oliesoorten tijdens het stansen.
Ingezonden per email

Krimpkous
Als je kunststof hulsje van je veter niet meer functioneerd. Gebruik krimpkousjes (van dat rubber wat krimpt door warmte). Deze kosten bijna niets (bij elke doe-het-zelf winkel te krijgen) en wegen het zelfde...bijna niets. Even boven een aansteker houden en je veter is weer zo goed als nieuw.
Ingezonden per email

Neem altijd duck-tape mee
Duck tape is ongelofelijk veelzijdig. Gebruik het bij scheurtjes in je tentzeil, regenhoes of kleding. Ook niet vergeten bij kanovaren. Het plakt namelijk ook over natte oppervlakten, dus je kano of waterdichte zak is ook goed te repareren. Daarnaast is het natuurlijk makkelijk af te scheuren en ontzettend sterk.
Ingezonden per email

Sokken drogen
Als je natte sokken heb is het handig om deze tijdens de hike in je nek te leggen en ze drogen daardoor vele malen sneller. Is niet fris maar wel droge sokken!
Ingezonden per email


vorige pagina | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | volgende pagina

Tips zoeken
Daar er inmiddels al meer dan 500 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 19-11-2019

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]