Home » Tips en Tricks » Tips over kleding

Tips over kleding

Tips zoeken
Daar er inmiddels al bijna 900 tips en tricks zijn ingezonden is het wel zo makkelijk om in het overzicht te kunnen zoeken. Uiteraard kun je daar de nevenstaande onderverdeling voor gebruiken, maar je kunt ook zoeken op trefwoord:

vorige pagina | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | volgende pagina

Ondergoed (niet) besparen
Ik las iets over oud ondergoed opsparen voor de trektocht. Dat is geen goed idee. Juist in een berghut e.d zien andere mensen je in je ondergoed en er is ook niks vervelender dan ondergoed met gaten en elastiekloze gevallen. Goed zittend ondergoed is essencieel. Wassen met een gewoon stukje zeep werkt uitstekend.
Ingezonden per email

Schoenen reinigen
Ik lees zeer veel tips over het reinigen van schoenen. Bedankt hiervoor want ik gebruik mijn Meindels ook al weer een hele poos. Als je ze aan de binnenkant eens echt goed wil schoonmaken kun je eens denken aan 'sportwash'. Een klein beetje samen met lauw water geeft een prima effect. Alle zouten en ander vuil lost hier perfect in op en het tast het leer niet aan. Het gebruik van kranten om ze te drogen is uiteraard uit den boze…
Ingezonden per email

Strikken van schoenen
Hoe komt het toch dat ze na verloop van tijd toch losser gaan zitten? Je kunt er twee dingen tegelijk aan doen: Rijg allereerst de veters om en om gekruist door opeenvolgende gaatjes zodat de veter bovenin het gaatje gaat en er onder uit komt. De veter zet zichzelf vast. Bovenaangekomen kun je in plaats van de veters een keer om elkaar te draaien ze twee keer om elkaar draaien. De strik kun je dan maken zonder dat de veters weer uit elkaar schuiven.
Ingezonden per email

Besparen op de was
Door het jaar heen oud ondergoed opsparen. Na gebruik tijdens (kortere)hikings gooi je het gewoon weg. Voordeel geen (of minder) was.
Ingezonden per email

Drogen van lederen schoenen
Lederen schoenen drogen traag. Om dit te versnellen, de binnenzool eruithalen en vervolgens rechtop in de schacht zetten hierdoor ontstaat een schoorsteeneffect in de schoen waardoor het vocht sneller uit de schoen trekt. (nl. bij een hoge luchtvochtigheid kan niets drogen.)
Ingezonden per email

Ondergoed
Spaar het hele jaar door ondergoed,Als het niet meer bruikbaar is neem je het mee op vakantie.als het vuil is gooi je het weg in de container.
Ingezonden per email

Opnieuw Goretex schoenen
Ik las een tip over gore-tex schoenen; Na intensief gebruik even volgooien met lauw warm water om de poriën te openen, prima tip MAAR; GEEN oude kranten in de schoenen. De inkt komt in het micro poreuze membraam en zal het ademend vermogen niet ten goede komen. Bovendien is het belangrijk de schoenen NIET bij de verwarming te drogen.
Ingezonden per email

Poncho
Een poncho voor de regen heeft een aantal voordelen. Je kunt hem als picknicklaken gebruiken, in de voortent als tentzeil, onderweg als super ventilerende regenkleding en in noodgevallen als schuilplaats. Natuurlijk is je tent nog beter maar om het ergste noodweer te laten passeren.... En natuurlijk weegt hij zo weinig mogelijk, en je hoeft nooit je jas te wisselen, hou gewoon je katoenen jas aan. Natuurlijk blijft je rugzak ook droog.
Ingezonden per email

Goedkope stofvangers
Omdat ik de veters van mijn kistjes nooit tot boven aan vastmaak (te star en te warm) vallen er altijd steentjes, stokjes en sprietjes in m'n schoenen. Gamashen zijn geen comfortabele oplossing, maar een stukje verbandkous wel. De bovenkant van een oude sok werkt ook, maar ventileert minder goed. Ik neem een stuk van ong. 20 cm van de verbandkous en trek dat om m'n enkels voordat ik m'n schoenen aan doe. Daarna gaat de ondekant over m'n schoen, vastgehaakt aan het haakje van de 'tong'. Werkt perfect, ademt goed en kost een habbekrats.
Ingezonden per email

Goretex schoenen
Schoenen met een Goretex binnenlaag verliezen na intensief gebruik hun vochttransporterende functie. De Goretexlaag slibt dicht door vuil en vet. Bovendien beginnen je schoenen minder fris te ruiken. Giet de schoenen vol met handwarm water en laat ze een half uurtje weken. Giet ze leeg en prop ze vol met kranten, vernieuw de kranten net zolang tot de schoenen droog aanvoelen. Behandel het leer goed na. Bijvoorbeeld met een voedend poetsmiddel. Bijkomend voordeel van het volgieten van de schoenen is dat je snel de zwakke plekken in het leer ontdekt. Op zwakke plekken wordt het leer donker/vochtig. Geef deze plekken bij het poetsen extra aandacht.
Ingezonden per email


vorige pagina | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | volgende pagina

Zelf tips inzenden
Uiteraard geldt voor dit overzicht dat ieders inbreng van harte welkom is. Stuur dus ook jouw tips en tricks op, als je denkt dat andere hikers daar plezier van zouden kunnen hebben.

Je naam:

Je emailadres:

Voor welke categorie is tip:

Titel van je tip:

Geef hier je tip: