foto

Live Trip Tracking – of GPS blogging

Wandelaars, kampeerders, fietsers, zeilers en camperaars hebben één ding gemeen: ze houden van de natuur en gebruiken “kaart & kompas”, al dan niet in combinatie met een GPS-ontvanger. Na de trip thuis te zijn aangekomen zijn sommigen benieuwd naar de exacte route en de meesten zijn in staat een GPX uit hun GPS te halen om die in Google Earth te slepen. Maar ja, dat is achteraf…

Personal Trackers

Een ‘live’ variant hierop vormen de zogenaamde Personal Trackers. Personal Trackers zijn apparaatjes die je actuele positie real-time kunnen melden, doordat ze verbonden zijn via GSM (SMS) of GPRS. De apparaatjes hebben een GPS aan boord, die periodiek kan worden uitgelezen, of op commando (toetsdruk). Deze GPS-positie wordt ter plaatse meteen verzonden naar een server ergens op het internet. Deze server zet deze gemelde waypoints op een rijtje en verschaft iedereen dus per direct inzage (al dan niet achter een wachtwoord) in je verblijfplaats.

SMS of GPRS

Een recente voor de hand liggende vinding is het hebben van een Personal Tracking applicatie op de telefoon (Symbian, en Pocket-PC). Alle moderne PDA’s en dergelijke hebben naast een telefoon ook een GPS ingebouwd . Die twee componenten vormen het hart van de Tracker. Je hebt een aanraakscherm met een GPS positie, een meldknop in beeld en dat is het dan. Zeer eenvoudig en overzichtelijk. Hierop zijn dan weer luxere variaties die Google Maps aan boord hebben om zelf ook te zien waar je precies zit (kost je GPRS-tikken), logfaciliteiten om naast je gemelde waypoints ook de exacte route te hebben, en een verscheidenheid aan keuzes zoals continu melden, alleen via SMS of alleen via GPRS. GPRS lijkt duur maar is tientallenmalen goedkoper dan SMS in het buitenland. Een melding per SMS kost tot 50 cent en een GPRS melding is enkele honderden bytes, wat op enkele centen uitkomt. Dan kun je bijna elke minuut wel loggen…

Tracker-websites

Er zijn nog niet erg veel websites die dit fenomeen ondersteunen, wat frappant is, omdat het aantal Personal Trackers al ver boven de 100 uitkomt. Alle fabrikanten hebben hun eigen formaat bericht, wachtwoorden, websites etc. Vaak – let hier goed op – worden abonnementskosten gerekend om de positie af te beelden. In elk geval geldt dit: je hebt een website nodig waar de melding terecht komt. Enkele Trackers sturen redelijk leesbare meldingen naar mobieltjes, maar dan moet je dat weer overtypen in Google Maps of Google Earth.

POI66.com

Kees Wesselius van POI66 is sinds 2002 bezig om vanuit de hobbysfeer (belangeloos) een meldsite op te zetten voor reizigers die graag het thuisfront op de hoogte houden. Naast het ondersteunen van nagenoeg elke Tracker die nu op de markt is heb je ook downloadfuncties om andermans routes te downloaden voor je GPS, je navigatieapparatuur, of Google Earth. Je krijg een gastenboek en emailnotificatie erbij zodat familie en vrienden een email krijgen als je je weer gemeld hebt. De mogelijkheid thuis of onderweg foto’s en YouTube filmpjes toe te voegen maakt het nog leuker.

Links

POI66.com
Santiago de Compostela (Tracking-voorbeeld)
Trackr!
Trip Tracker SPORTSMATE
GPSed.com
Mologogo
GpsGate.com
i-gotU GPS USB ReisTrack Recorder en PhotoTagger
Geotagging van foto's

Dit artikel kwam tot stand dankzij Kees Wesselius van POI66.com


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }