foto

Geotagging van foto's

Door de opkomst van de digitale camera maken mensen steeds meer foto's tijdens hun tochten. Een bijkomend probleem is echter dat ze na een paar dagen al niet meer weten waar een foto exact is gemaakt en wat er dus op de foto te zien is. Een oplossing is het ‘geotaggen’ van je foto's.

Wat is geotagging van foto's?

Geotagging is het aan je foto verbinden van de geografische locatie waar de foto is gemaakt. Je hangt er dus als het ware een label (tag) aan met de coördinaten (vandaar het woord geo). Toen men vroeger foto's maakte, hield men vaak alle gegevens met betrekking tot een foto zelf bij in een schriftje of blocnote: op welke dag is de foto gemaakt, hoe laat, met welke instellingen en waar. Dankzij de technologische vooruitgang worden bijna al deze gegevens echter automatisch opgeslagen in de bestanden van je foto's middels zogenaamde EXIF-gegevens (Exchangeable Image File Format). Hierin worden al deze gegevens opgeslagen, behalve de plaats waar de foto is gemaakt. Er zijn slechts een paar camera’s op dit moment die wél de coördinaten opslaan als EXIF-gegevens bij de foto, maar over het algemeen zijn deze camera’s of te duur of zijn de gemaakte foto's van te lage kwaliteit.

Waarom geotaggen van foto's?

Het meest logische antwoord op deze vraag is natuurlijk zodat je weet waar de foto gemaakt is, maar er zijn veel meer redenen om te verzinnen. Stel bijvoorbeeld dat je verschillende keren binnen eenzelfde gebied bent wezen wandelen en nu op zoek bent naar de foto's van die ene waterval die je op de verschillende tochten hebt gemaakt. Dankzij de geografische gegevens kun je dan zoeken op alle foto's die gemaakt zijn in de omgeving van de waterval. Of stel dat je een track (broodkruimelspoor) heb opgeslagen met je GPS-ontvanger tijdens een lange tocht. Dankzij geotagging kun je nu precies zien welke foto's waar op de route zijn gemaakt, zodat je dus gemakkelijker een foto-verslag kunt maken van je tocht. Daarnaast zijn er tegenwoordig verschillende websites om foto's te delen (denk aan Flickr.com), waar men de foto's tevens kan voorzien van een geotag. Als je vervolgens meer wilt weten over een bepaald gebied of land, kun je gemakkelijk alle foto's bekijken die in die omgeving gemaakt zijn. Een ideale manier om je vakantie dus nog beter voor te bereiden.

Geotaggen middels (online) kaarten , waypoints of tracks

Als je gaat geotaggen zonder GPS-ontvanger, zul je er al snel achterkomen dat het een behoorlijk arbeidsintensieve taak is. Van elke foto moet je namelijk op een (online) kaart kijken wat je positie was op het moment dat je de foto hebt gemaakt. Zonder aantekeningen tijdens je tocht en het fotograferen wordt het zelfs helemaal een puzzelwerk. Vandaar dat het al makkelijk kan dankzij een GPS waar je waypoints in kunt opslaan. Telkens als je een foto maakt tijdens je tocht, sla je tevens een waypoint op. Thuisgekomen kun je dan dankzij handige software elke foto aan een waypoint koppelen, zodat je exact kunt zien waar je foto is gemaakt. Is je dat ook nog te veel werk, dan kun je voor de gemakkelijkste manier kiezen: het opslaan van de track en deze koppelen aan je foto's. Voorwaarde daarbij is wel dat de klok in je camera nagenoeg gelijk loopt met die van de GPS-ontvanger. Omdat je digitale camera namelijk bij elke foto opslaat wanneer (datum en tijd) deze is gemaakt, kan je later elke foto automatisch zonder problemen op de track plaatsen. Elk punt van je track wordt namelijk ook opgeslagen met datum en tijd en dus kan een handig software-programma zonder problemen kijken op welk punt in je track een bepaalde foto is gemaakt en zo de exacte positie van de foto opslaan.

Wat heb je nodig om je foto's te geotaggen?

Uit het bovenstaande zal duidelijk zijn dat het geotaggen een stuk eenvoudiger gaat als je over een GPS-ontvanger beschikt. In principe voldoet bijna elke GPS-ontvanger, zolang je deze maar aan een PC kunt koppelen om de waypoints of tracks te downloaden. Hou daarbij wel rekening met het feit dat veel oudere GPS-ontvangers in het bos of in diepe kloven nog wel eens het satellietsignaal willen verliezen en daardoor je positie dus niet echt nauwkeurig bepaald kan worden. Daarnaast is het goed om over software te beschikken dat het geotaggen voor je doet. Er zijn verschillende programma’s in omloop, onder andere RoboGEO, Google Earth (gratis) en Garmin Mapsource. Daarnaast kun je online ook foto's taggen op bijvoorbeeld LOCR, Panoramio, Flickr en Trip Tracker Sports Mate (TTSM). Uiteraard heb je ook een digitale camera nodig die EXIF-gegevens opslaat bij je foto's, maar dat is tegenwoordig bij bijna alle digitale camera’s het geval.

De PhotoTrackr DPL700 van GiSTEQ

Nieuw in Nederland is de kleine PhotoTrackr DPL700 van GiSTEC, een kleine GPS-ontvanger die speciaal is ontwikkeld voor geotagging van foto's. Deze GPS-ontvanger hang je met een carabiner aan je rugzak of broekriem en laat je gedurende de dag(en) gewoon je route loggen. Eenmaal weer achter de PC sla je de foto's op in een folder en laat je de bijgeleverde software van GiSTEQ de track downloaden van de PhotoTrackr. Vervolgens koppelt de software zelf de foto's aan een positie en kun je deze ook direct online bekijken op Google Maps. Daarbij zie je vervolgens de gelopen track, maar op de juiste posities je foto's. Een prima manier dus om te laten zien aan anderen waar de foto's zijn gemaakt. De PhotoTrackr werkt overigens op één enkele AA-batterij en heeft voldoende om enkele weken(!) aan track-data op te slaan. Ook lange week(end)-tochten vormen dus geen probleem.

Links

PhotoTrackr DPL700 (Digitrading.nl)
Locr.com
Panoramio.com
Trip Tracker SportsMate
Flickr
POI66.com
RoboGEO
Jelbert Geotagger
GPS-software.startpagina.nl
Buitensport-fotografie (Hiking-site.nl)

Dit thema-artikel kwam mede tot stand dankzij advies van GiSTEQ Distributeur DigiTrading.nl


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 05-10-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }