foto

Portofoons voor buitensporters

Portofoons, of walkietalkies zoals ze ook wel genoemd worden, zijn handzame radiozenders die je gemakkelijk in het topvak van je rugzak of in je broekzak kunt stoppen. Maar waarom zou je zo’n ding met je meenemen? En welke?

Waarom een portofoon?

Het grote voordeel van een portofoon is dat je altijd gemakkelijk in contact kunt komen met de andere mensen van de groep. Zo voorkom je dat je moet schreeuwen om de aandacht te krijgen als de kopgroep een afslag heeft gemist, maar kun je in geval van nood ook direct exact vertellen wat er aan de hand is zonder eerst te moeten wachten tot de groep weer bij elkaar is. Zelf gebruik ik portofoons vaak als het tempo binnen de groep niet gelijk is of als de route niet altijd even duidelijk gemarkeerd is. In het eerste geval hoeft de kopgroep namelijk niet steeds te wachten en krijgen de tragere lopers niet het idee dat ze bij moeten blijven om vooral maar niet verkeerd te lopen, in het tweede geval kun je op die manier als groep ‘uitwaaieren’ om een markering te zoeken als deze niet op het eerste gezicht te vinden is. Zodra iemand een markering heeft gevonden hoeft deze vervolgens niet z’n longen uit de keel schreeuwen om dat kenbaar te maken, maar kan hij/zij het gewoon rustig melden aan de rest. Op die manier verstoor je de natuur niet én heb je ook meer kans om onderweg nog wat wild tegen te komen.

Motorola TLKR-T5 portofoon

De TLKR-T5 is naar mijn idee op dit moment de meest ideale portofoon voor buitensporters. De radiozender is zo vormgegeven dat hij gemakkelijk aan je rugzak of klimgordel kan worden bevestigd met een carabiner. Het bereik van maximaal 3 kilometer is meer dan voldoende voor de meeste buitensporten en door de babyfoon/monitor-functie is hij onder andere ook ideaal voor momenten dat je je handen niet vrij hebt, bijvoorbeeld tijdens het klimmen. Inclusief batterijen weegt de TLKR-T5 nog geen 150 gram en is hij dus nauwelijks een extra last tijdens je tochten. Er is overigens ook een goedkopere (en lichtere) versie van deze portofoon, de Motorola TLKR-T3. Deze heeft uiteraard ook minder functies.
Motorola TLKR-T5 op Portofoonwinkel.nl

Kenwood TK3201 portofoon

Een uitgebreidere portofoon is de TK3201 van Kenwood. Het voordeel van deze portofoon is dat hij heel robuust is: een gietaluminium frame zorgt ervoor dat deze portofoon zelfs aan militaire eisen voldoet en het dan ook onder alle omstandigheden doet. Het Ni-MH batterijpack zorgt ervoor dat de portofoon maar liefst 24 uur continu gebruikt kan worden, waardoor hij dus uitermate geschikt is voor tochten waarbij je de accu niet vaak kunt laden. Een bijkomend voordeel van de TK3201 van Kenwood is het feit dat je deze kunt uitbreiden met bijvoorbeeld een headset of ‘oortje’. Je kunt de portofoon zelf gewoon in je jas steken, maar toch direct gebruiken door op een knopje te drukken op de microfoon die je aan je jaskraag kunt bevestigen. Daardoor is de TK3201 van Kenwood ook uitermate geschikt voor bijvoorbeeld wildfotografie, waarbij je met elkaar in contact wilt blijven zonder hardop met elkaar te hoeven praten. De Kenwood TK3201 weegt inclusief accu 360 gram.
Kenwood TK3201 op Portofoonwinkel.nl

Icom F25SR portofoon

Een soortgelijke portofoon als de genoemde Kenwood TK3201 is de F25SR van Icom. Deze kleine robuuste portofoon wordt geleverd inclusief een snellader, waardoor de Liithium Ion accu (2000Mah) al na 3 uur volledig opgeladen is. Bovendien zorgt een PowerSave functie ervoor dat de accu vervolgens extra lang meegaat. Het bereik van de Icom F25SR portofoon is in het gunstigste geval maar liefst 3 kilometer. Over het algemeen zul je echter veel dichter bij je tochtgenoten zijn en ben je dus vrijwel altijd zeer goed te verstaan. Inclusief accu weegt de Icom F25SR portofoon 300 gram en is daarmee dus een stukje zwaarder dan de eerder genoemde ontvanger van Motorola, maar nog altijd 60 gram lichter dan de Kenwood TK3201 portofoon. En natuurlijk is er ook voor de Icom portofoon een groot aantal accessoires beschikbaar, waaronder headsets en keelmicrofoon. Belangrijk voor mensen die een portofoon zoeken voor wintertochten is het gegeven dat de Icom F25SR perfect blijft werken tot een temperatuur van maar liefst 25 graden Celsius onder nul!
Icom F25SR op Portofoonwinkel.nl

Portofoonwinkel.nl

De bovenstaande portofoons werden uitgekozen uit het assortiment van Portofoonwinkel.nl. Deze online shop heeft een zeer ruim assortiment portofoons van de meest gerenommeerde merken, zoals Kenwood, Motorola, Icom en Cobra. Mede op basis van het advies van de mensen van portofoonwinkel.nl kon een keuze worden gemaakt uit het grote aanbod, om zo te komen tot een selectie van portofoons die geschikt zijn voor buitensporters. De genoemde portofoons zijn dan ook allemaal verkrijgbaar via portofoonwinkel.nl, zowel apart als ook in voordelige combinatiepakketten van meerdere portofoons of portofoons met de nodige accessoires.
Voor info: 030-6691227 / info@portofoonwinkel.nl / www.portofoonwinkel.nl

Links

Portofoonwinkel.nl
Outdoor-bundels
Walkietalkie of Portofoon?
Icom
Kenwood
Motorola
Portofoon.startpagina.nl
Hi-Tech Hiking: wandel-gadgets

Dit thema-artikel kwam mede tot stand dankzij advies van Portofoonwinkel.nl


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }