foto

Cadeautip: buitensport-boeken

Met de feestdagen in het verschiet is het voor sommigen lastig om een verlanglijstje samen te stellen. In dit artikel stel ik vijf verschillende boeken voor die voor elke buitensporter leuk zijn om te krijgen.

Wat & Hoe Trekking (Gunter Schramm)
Dit zeer compacte boekje stipt zo'n beetje alle punten van trekking aan. VariŽrend van de voorbereiding en het inpakken tot de benodigde uitrusting, oriŽntatie en eventuele problemen onderweg. Door zijn kleine formaat past hij gemakkelijk in je broekzak en kun je 'm dus tijdens je trekkings gewoon meenemen. Er staan vrij veel zwart/wit foto's en tekeningen in om de zaken te verduidelijken en een enorme hoeveelheid lijstjes om zaken snel na te kunnen lopen. Voor de beginnende hiker is dit een prima geschenk ter oriŽntatie, maar ook de gevorderde buitensporter zal er zeker nut in zien en er enkele handige tips en tricks uit kunnen halen.

Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat (Robert Steenmeijer)
Gaat je voorkeur vooral uit naar klimmen (of bergwandelen), dan mag deze kleine gids eigenlijk niet ontbreken in je rugzak of boekenkast. Deze vernieuwde uitgave van het bekende boek van Steenmeijer is even compleet (zo niet completer), mar dus op zakformaat. Bovendien is het boekje voorzien van een plastic, weerbestendige, kaft en kun je 'm zonder problemen meenemen op je tochten. Steenmeijer beschrijft in dit boekje nagenoeg alle voorkomende technieken die je kunt toepassen bij de bergsport. Daarbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van duidelijke, kleurgecodeerde tekeningen. Voor de beginnende bergsporter een goed begin om de theorie te lezen, voor de meer gevorderde klimmer een prima naslagwerkje.

Korte bergwandelvakanties (samenstelling Paul Maes)
Dit boek beschrijft 12 meerdaagse bergtochten in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Schotland. Stuk voor stuk dus bestemming die je snel kunt bereiken vanuit Nederland en BelgiŽ en waar je je prima kunt vermaken voor een korte meerdaagse tocht. Het boek beperkt zich niet alleen tot het adviseren van enkele routes, maar geeft tevens een behoorlijke hoeveelheid extra informatie. Op die manier weet je dus precies wat je kunt verwachten. Bovendien biedt de extra informatie dť manier om bijvoorbeeld snel uit te zoeken of er openbaar vervoer is of waar je eventueel kunt overnachten. Prettige bijkomstigheid is overigens dat er ook minder voor de hand liggende wandelgebieden werden geselecteerd en je dus al bladerend op nieuwe ideeŽn komt. Goede kaarten en een flink aantal kleurenfoto's maken het geheel tot een leuk cadeau om te krijgen voor elke wandelaar.

Het SAS handboek (John Lofty Wiseman)
Deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken op een verlanglijstje. Zeker niet nu er een geheel hernieuwde uitgave is met nog meer informatie, wijsheden en survivaltips. Het spectrum dat Wiseman bestrijkt met zijn boek is verbluffend: nagenoeg alles wat je zou moeten willen weten wordt besproken. Van eetbare planten tot het zoeken van onderdak en van het maken van eigen gereedschap en wapens tot het klaarmaken van gevangen buit. Deze hernieuwde editie is tevens voorzien van een plastic kaft om het boek te beschermen tegen weer en wind, dus je kunt 'm in je rugzak meenemen om nog even door te bladeren als het ťcht nodig is. Voor velen gaat dit boek veel te ver voor wat betreft het jagen op konijnen en maken van vallen, maar voor even zo velen is het een bron van vermaak en inspiratie voor hun komende tochten.

Don't forget the Duct Tape (Kristin Hostetter)
Dit is zo'n boekje waar je toevallig tegenaan moet lopen (of op gewezen moet worden via artikelen als deze die je nu leest). De cover ziet er niet uitnodigend uit en de titel is eigenlijk ook niet veelzeggendÖ totdat je de ondertitel ook leest: 'Tips and Tricks for Repairing Outdoor Gear'. Kortom: een kleine gids die je de meest uiteenlopende (en vaak verrassende) tips en tricks geeft om in het veld op een creatieve manier je buitensportuitrusting te repareren. Dit boek moet je gewoon gelezen hebben als buitensporter, want er komt een dag dat je er gebruik van zult maken! De belangrijkste tip blijkt dan ook gewoon verwerkt te zijn in de titel van het boek zelf. Je zult er namelijk verbaasd van staan wat je wel niet allemaal met een stukje Duct tape kunt doen. VariŽrend van het tijdelijk reparen van een gat in je tentdoek of jas tot het opnieuw bruikbaar maken van een kapotte drinkfles of schouderband. Dit is hťt cadeau dat elke buitensporter in z'n schoen wil vinden als de Sint is langsgekomenÖ

Link:
Reisboekhandel.nl
Recensie Wat & Hoe Trekking
Recensie Touwtechnieken voor de bergsport op rugzakformaat
Recensie Korte bergwandelvakanties
Recensie Het SAS handboek
Andere boekrecensies


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }