foto

Groene maand september (I)

Ook dit jaar staat de septembermaand in het teken van de natuur. September is immers al sinds enkele jaren de groene maand. Dit jaar koos het IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie voor het thema ‘Veranderend Landschap’.

Veranderend Landschap
Het thema dat dit jaar centraal staat is het veranderende landschap om ons heen. Onder het mom van vooruitgang veranderen we steeds weer onze omgeving en de natuur/het landschap verandert daardoor mee. De vraag is echter of dat alles een vernietiging is van onze lievelings plekjes en noodzakelijk voor vooruitgang of is gewoon een verandering die uiteindelijk de natuur weer ten goede komt. Middels een enorme hoeveelheid activiteiten kunnen mensen in het hele land het veranderende landschap bekijken en meemaken. Op de website (www.groenemaand.nl) staat het complete overzicht van activiteiten in een kalender bijeen. Hieronder enkele van de activiteiten in de eerste helft van de maand.

Feestelijke opening op zondag 4 september
Hoewel de officiële opening al op 1 september plaatsvindt op kasteel Groeneveld in Baarn, zal de maand voor het grote publiek pas op 4 september worden geopend op 7 plaatsen verspreid door het land. In en vanuit de Stayokay hostels van Bunnik, Domburg, Gorssel, Heeg, Heemskerk, Nijverdal en Valkenswaard kunnen jong en oud die dag deelnemen aan wandelingen, fietstochten en andere activiteiten. Zo zullen IVN-Natuurgidsen je meenemen op een ontdekkignstocht rond het schitterende hostel in Bunnik, samen met de burgemeester van Bunnik. In Domburg eenzelfde wandeling, maar later op de dag ook een reis terug in de Middeleeuwen (kasteel Westhove). Vanuit het Stayokay hostel in Gorssel wordt elk half en heel uur een korte, maar zeer bijzondere wandeling georganiseerd waarbij je alle zintuigen zult gebruiken om de natuur te ‘proeven’. En zo zijn er ook bij de andere genoemde hostels speciale activiteiten om de groene maand officieel in te luiden voor het grote publiek.

521 activiteiten
De bovenstaande activiteiten vormen slechts het begin. Middels de handige zoekfunctie in de activiteitenkalender van de site van de Groene Maand kan worden gezocht naar activiteiten in de buurt of op een bepaalde datum. Vul je geen criterium in, dan krijg je maar liefst 521 resultaten voorgeschoteld (stand op 1 september). Keus genoeg dus om iets leuks te vinden. Zo kun je bijvoorbeeld in de nacht van 9-10 september in Nijkerk mee met de IVN-gids om nachtvlinders te gaan bekijken. Een unieke kans, want middels lokstoffen zijn de verschillende soorten al ‘uitgenodigd’ op zich langs de route op te houden. Een dag later geeft IVN Hoogeveen in Nieuw Balinge (Drenthe) een paddestoelencursus voor beginners en is het de hele dag Friese Molendag bij de noorderburen. Op zondag 11 september kunnen kinderen meedoen aan ‘Joepie, kriebelbeestjes!’, een excursie waarbij gezocht wordt naar spinnen, bodemdiertjes en slakken.

Naast ‘doe-activiteiten’ ook serieuze materie
Veel van de activiteiten van de Groene Maand zijn zogenaamde doe-activiteiten waarbij de deelnemers mee kunnen wandelen, fietsen of spelen. Er zijn echter ook enkele meer serieuze activiteiten waarbij op een serieuzere manier wordt gekeken naar het veranderende landschap in Nederland en daarbuiten. Op dinsdag 6 september kun je een lezing bijwonen in Amersfoort over ‘Geschiedenis van het Landschap’, waarbij de veranderingen van het landschap in en om Amersfoort centraal staan. Ook vindt er op woensdag 13 september een lezing plaats met als onderwerp ‘Opgewarmd Nederland’. Iets dat natuurlijk prima aansluit bij het thema ‘Veranderend Landschap’.

Deelnemende organisaties en bedrijven
Juist door de grootse aanpak van de Groene Maand kan een organisatie als de IVN dit natuurlijk niet alleen organiseren. Zo staan de deuren van de 30 Stayokay hostels in Nederland gedurende de maand open voor tentoonstellingen en als startpunt voor fietstochten en wandelingen. Maar ook natuurorganisaties als Stichting Natuur en Milieu, de Nationale Parken, het Wereld Natuurfonds en Staatsbosbeheer dragen hun steentje bij. Bladen als Grasduinen, Kampioen (ANWB), Op Pad en ToerActief besteden aandacht aan de Groene Maand om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen er vanaf weten en weten hoe ze aan activiteiten kunnen deelnemen.

Link:
Groene Maand (officiële site)
Stayokay (hostels)
Nationaalpark.nl
Staatsbosbeheer
Grasduinen
Groene Maand 2004 (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }