foto

Nordic Walking: de hype ontgroeid?

Nordic Walking lijkt dit jaar pas echt goed door te breken als nieuwe outdoorsport in Nederland. Is het de hype ontgroeid en nu een volwaardige buitensport geworden?

Nordic Walking in Nederland
In Nederland werd Nordic Walking, net als in veel andere landen, als eerste onder die naam opgepikt door de importeur van Exel wandelstokken. Dat is niet vreemd, want in Finland werd en wordt er door Exel enorm veel geld en energie gestoken in de promotie van deze ‘nieuwe’ sport. Al snel werd er een eigen site geopend voor de sport (Nordicwalking.nl) en ging men onder de vlag van 'Nordic Walking Nederland' instructeurs opleiden om les te geven in deze tak van sport. Inmiddels is er ook een Stichting Nordic Walking Nederland (SNWN) opgericht om een en ander nog beter te bewaken en te begeleiden. Maar daar wringt wellicht ook de schoen: de stichting zegt zelf dat zij er is 'teneinde kwaliteit van het INWA Nordic Walking te bevorderen en te bewaken'. De INWA is de Internationale Nordic Walking organisatie, opgezet en ondersteund door datzelfde Exel.

De commercie rond Nordic Walking
Het feit dat Exel Nordic Walking een warm hart toedraagt is niet vreemd: hoe meer mensen aan Nordic Walking gaan doen, des te meer mensen hebben ook de Nordic Walking stokken nodig, het liefst die van Exel. En daarbij komen dan natuurlijk de 'speciale' Nordic Walking schoenen, kleding en andere accessoires. Kortom: de commercie rond Nordic Walking draait op volle toeren, want er is veel geld te verdienen aan deze sport en diens beoefenaars. Hoewel begrijpelijk dat Exel als merk zich hier extra voor inzet, is het wellicht vreemd te noemen dat men dit onder het mom van een stichting doet en hiermee een bepaald keurmerk wil geven aan de instructeurs die lesgeven. Nagenoeg alle instructeurs lijken namelijk op dezelfde wijze les te geven, de ene heeft echter een voorkeur voor Leki-stokken, de ander voor Exel-stokken en weer een ander kiest voor Swix of Komperdell. Inmiddels zijn er dan ook meerdere organisaties en meerdere 'keurmerken' voor instructeurs.

Het belang van de sport
Juist door die vele keurmerken kan het gebeuren dat veel beginnende Nordic Walkers zich geen raad weten en door de bekende bomen het bos niet meer vinden. Is nu een instructeur die merk A gebruikt beter dan de instructeur die merk B gebruikt? Waarschijnlijk niet, zolang diezelfde instructeur maar weet wat hij doet en hoe hij les moet geven (en dus zelf op een correcte wijze is opgeleid!). Of dat dan onder de vlag van het ene merk of het andere merk gebeurt zal voor veel beoefenaars niet interessant zijn. En eigenlijk is dat ook in het belang van de sport: de commercie zou eigenlijk op de tweede plaats moeten komen, de kwaliteit op de eerste plaats. Dat de meeste mensen namelijk gewoon plezier aan de sport beleven is duidelijk, dat ze er ook baat bij hebben is mooi meegenomen, maar dat ze vervolgens te horen krijgen van hun instructeur dat de stokken van merk A echt niet kunnen en ze beter merk B kunnen kopen is vaak onzin helaas. De meeste A-merken maken namelijk stuk voor stuk stokken van goede kwaliteit en dus is het bestaan van aparte keurmerken voor instructeurs op basis van merk waarschijnlijk niet in het belang van de sport.

Een weerwoord
Inmiddels is er ook al hier en daar een weerwoord tegen de sport te horen. Zo uitte Noes Lautier (Op Pad) onlangs nog fikse kritiek op de sport an sich en de commercie er omheen. Niet alleen zouden de stokken voor veel mensen geen enkele positieve uitwerking hebben, maar ook zou het aanschaffen van speciale schoenen voor Nordic Walking grote onzin zijn. Ook blijkt dat de sport tegenstanders heeft onder de natuurliefhebbers die menen dat de gaten die de stokken in de grond prikken erg schadelijk zijn voor de natuur. In die zin wordt Nordic Walking al vergeleken met mountainbiken dat wat dat betreft ook erg veel kritiek te verduren heeft gehad en nog steeds krijgt. Tot slot zijn er mensen die menen dat het 'moeten' volgen van lessen geldklopperij is en eigenlijk helemaal niet nodig. Volgens hen is het niet zo moeilijk om de techniek zelf aan te leren en deze gaandeweg te perfectioneren op eigen houtje. Dit alles uiteraard tot grote onvrede van de organisaties en instructeurs.

Is er een toekomst voor Nordic Walking?
Als je dit zo doorleest kun je je afvragen of de sport wel een lang leven is beschoren. Is er wel een toekomst voor Nordic Walking? Ik denk het wel, juist omdat deze sport net als vele anderen een ontwikkeling doormaakt. De commercie zal moeten gaan inzien dat niet iedereen van plan is om te slikken dat ze speciale schoenen, sokken of ondergoed nodig hebben om te kunnen Nordic Walken, net als dat de overkoepelende organisaties de handen in een zullen moeten slaan om het plezier voor de vele beoefenaars niet te bederven. En net als dat mountainbikers hebben moeten leren omgaan met de mogelijkheid dat ze schade toebrengen aan de natuur, zo wordt ook nu al aandacht besteed aan mogelijke schade (en het voorkomen daarvan) door Nordic Walking bij het instructielessen. De toekomst zal moeten uitwijzen of de Nordic Walkers daardoor niet het plezier in hun sport zullen verliezen, maar gezien het enthousiasme van velen lijkt me dat geen probleem. Want hoewel de sport zich wellicht nog steeds in een soort ‘hype-fase’ bevindt is inmiddels duidelijk dat er zeker vraag naar is onder sportend Nederland.

Link:
Nordic Walking (Exel)
Stichting Nordic Walking Nederland (SNWN)
Nordic Walking (Leki)
Nordicwalkingforum.nl
Nordicwalking.startpagina.nl
Nordic Walking thema-artikel (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }