foto

4 bijzondere hoofdlampen

De tijd dat hoofdlampen lomp en onhandig op je hoofd zaten hebben we al lang achter ons gelaten. De nieuwste hoofdlampen zijn niet alleen krachtiger en compacter, maar zijn vaak ook nog eens uitgerust met een heuse chip. In dit artikel 4 bijzondere nieuwe hoofdlampen.

Petzl Myo XP
De Petzl Myo XP is uitgerust met een LED die op verschillende manieren gebruikt kan worden. Zo zijn er drie lichtstanden met betrekking tot sterkte (maximum, optimum, economy) en is deze lamp ook uitgerust met een zogenaamde Boost-mode: 20 seconden lang extra veel licht. Dat vreet natuurlijk batterijen, maar soms is het wel handig om heel even net iets meer licht te hebben. Een batterij-indicator geeft aan als de batterijen bijna leeg zijn (zowel 70% als 90%) en de 3AA batterijen zitten opgeborgen in een waterdichte box achterop het hoofd. Naast gefocus licht kan ook de 'wide angle' lens gebruikt worden voor een meer difuus licht voor dichtbij. De Petzl Myo XP heeft een bereik van zo'n 45 meter en weegt (inclusief batterijen) 175 gram.

Silva L1
De L1 van Silva is op dit moment de meest krachtige LED hoofdlamp die er op de markt is. De futuristisch uitziende L1 heeft dan ook een bereik van zo'n 100 meter, dankzij 'Ultra Bright Luxeon 3W LED' en de lens waar hij achter zit opgeborgen. Natuurlijk is ook de L1 waterdicht, maar daarnaast is hij ook te gebruiken in extreem koude omstandigheden. Een extra externe batterijhouder kan namelijk in de jaszak of broekzak worden bewaard om de batterijen te beschermen tegen de kou. Er zijn vier lichtstanden: Power Save, Bright, Ultra Bright en Blinking alert (knipperstand) en als de batterijen bijna op zijn gaat hij automatisch over op de Power Save stand. De L1 wordt gevoed met 4AA batterijen en heeft een gewicht van 226 gram (inclusief batterijen).

Black Diamond Vectra IQ
De Vectra IQ van Black Diamond is een remake van de oude bekende Vectra. Het nieuwe aan deze Vectra IQ zit 'm niet alleen in de naam, maar vooral in de chip met 'geheugen' die nu is ingebouwd in de lamp. Deze onthoudt namelijk de laatst gebruikte lichtstand. Er kan gekozen worden uit het gebruik van de 4 Superbright LEDs of de gewone Xenon lamp. Wordt de lamp uitgeschakeld in een bepaalde mode, dan wordt met deze zelfde mode opgestart als de lamp weer wordt aangezet. Dat spaart tijd en batterijen. De status van diezelfde batterijen wordt overigens in de gaten gehouden met een heuse statusmeter die middels kleuren (groen, oranje, rood) aangeeft in hoeverre de batterijen nog meegaan. Handig is ook de 'Find Me-LED', het knipperen van de status-LED als de lamp uitstaat. Op die manier kun je de lamp altijd in het donker of in je rugzak snel vinden. De Black Diamond Vectra IQ werkt op 4AA batterijen en weegt (inclusief batterijen) 195 gram.

Primus PrimeLite Adventure
Ook het Zweedse Primus heeft zich inmiddels op het pad van de hoofdlampen begeven. De nieuwe serie PrimeLite lampen bestaat uit vier verschillende modellen, waarvan de Adventure de op één na uitgebreidste is. Bijzonder aan deze hoofdlamp is het feit dat hij tevens is uitgevoerd met rode LEDs. Hierdoor behoud je dus je nachtzicht en kun je toch even snel op bijvoorbeeld de kaart lezen. Daarnaast zijn er aan weerszijden van de Luxeon lamp 2 witte LEDs geplaatst. Op die manier kun je kiezen uit 5 standen (rood, wit zwak, wit sterk, luxeon lamp en knipperstand). Met de Luxeon lamp bereiken de lichtstralen van de Adventure een afstand van zo'n 55 meter. De 3AA batterijen zitten opgeborgen in een batterijhouder achterop het hoofd en in totaal weegt de PrimLite Adventure (inclusief de batterijen) 220 gram.

Het kiezen van de juiste hoofdlamp
er zijn inmiddels zo veel verschillende hoofdlampen op de markt dat het niet makkelijk is om de juiste uit te zoeken. Een goede vinden is niet zo moeilijk, omdat tegenwoordig bijna alle hoofdlampen van goede kwaliteit zijn. Het gaat er om een lamp te vinden die past bij hetgeen waar jij 'm voor wilt gebruiken. Zo hebben klimmers hele andere wensen dan wandelaars en zijn sommige lampen lastig te bedienen met handschoenen aan of passen ze niet over een fiets- of klimhelm. Allemaal zaken waar je aan moet denken als je in de winkel staat. Daarnaast is ook comfort erg belangrijk. Sommige mensen zweren bij een lamp die ook een derde strap midden over het hoofd heeft, terwijl anderen dat juist als zeer irritant ervaren. Daarom is het van belang om een lamp gewoon uit te proberen in de winkel: zet 'm op je hoofd, kijk 's alle kanten op en loop desnoods even rond. Onderschat dat comfort niet, want er kan een nacht komen dat je meerdere uren met de lamp op je hoofd moet lopen en dan wil niet steeds weer opnieuw de straps aantrekken of de lamp in de juiste positie willen zetten.

Links
Black Diamond
Petzl
Primus
Silva
Backpackgeartest.org (Lighting)
Hiking-site.nl materiaal-ervaringen (lampen)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }