foto

Het moderne probleem: stroom onderweg

Waar men vroeger een route zo plande dat er op gezette tijden voedsel en water kon worden ingeslagen, daar worden nu routes steeds vaker zo gepland dat zo nu en dan de accu's en batterijen van alle meegenomen 'gadgets' kunnen worden opgeladen. Er zijn echter ook mobiele oplossingen voor onderweg.

Mobie Swing
Een product dat al wat langer op de Nederlandse markt is komt ook van Nederlandse bodem: de Mobie Swing. De Mobie Swing is een mobiele oplader voor de GSM. Deze lader is zeer geschikt voor reizigers, backpackers, trekkers en voor op de camping. Dit doordat je voortaan altijd en overal bereikbaar bent en niet meer afhankelijk bent van stroom. Door twee a drie minuten te 'swingen' krijg je tot 8 min. beltijd, genoeg om je laatste gesprek af te handelen. Ook kan je bellen en tegelijkertijd je accu opladen zodat je zelf bepaalt hoelang je belt. Doordat de Mobie Swing geleverd wordt met connectors van Nokia, Siemens, Ericcson en Motorola is het geschikt voor een zeer brede markt van mobiele bellers. Voor noodgevallen of juist om even nog naar het thuisfront te bellen is deze swingende oplader dus bijzonder handig.

Rubytec No Battery Flash Light
Rubytec kennen de meeste mensen wel van de outdoorhanddoeken. Sinds kort brengt Rubytec echter ook handige accessoires op de markt en één van de eerste daarvan is de No Battery Flash Light. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een zaklamp zonder batterijen. Door even aan de handel te draaien heb je voldoende stroom om ruim 20 minuten de lamp te kunnen gebruiken. De lamp zelf is uitgevoerd met 5 LEDs, welke naar keuze allemaal of slechts enkelen tegelijk worden gebruikt. De No Battery Flash Light wordt geleverd inclusief GSM-adapters, waardoor hij tevens geschikt is om de GSM in het veld op te laden.

iSun van ICP Solar Technologies
ICP ICP Solar Technologies is al jaren bekend als fabrikant van hoogwaardige zonnepanelen. Ook voor buitensporters is het zonnepaneel binnen bereik gekomen met bijvoorbeeld de 'iSun'. Deze compacte oplader bestaat uit een uitklapbaar zonnepaneel (twee delen) dat stroom opwekt voor bijvoorbeeld de GSM of GPS. Maar vergis je niet in de hoeveelheid zonlicht die een zonnepaneel nodig heeft om voldoende stroom op te wekken. Daarom wordt de iSun dan ook vooral aanbevolen aan mensen die bijvoorbeeld af en toe een dag op de camping verblijven. Dan kun je de iSun namelijk volledig open leggen en naar de zon richten. Doe dit echter alleen op een mooie dag, want de iSun is niet volledig waterdicht!

Coleman Exponent Flex
In samenwerking met het eerder genoemde ICP Solar introduceerde Coleman nog niet zo lang geleden de Coleman Exponent Flex: een uitrolbaar zonnepaneel dat gewoon op de rugzak kan worden gebonden. Door het flexibele materiaal krijgt de de Flex altijd wel een deel direct zonlicht tijdens het lopen en is hij dan ook vrij snel in het opladen van kleine elektronische apparaten. Zo is na een volle wandeldag bijvoorbeeld je telefoon of GPS volledig opgeladen, zonder dat je daarvoor aan een handel hoeft te draaien of in de zon moet blijven zitten.

Mobie Sun
De makers van de Mobie Swing komen overigens vanaf 1 juni op de markt met hun eigen zonnepaneel: de Mobie Sun. Het grote verschil tussen deze en de andere opladers is het gewicht: de Mobie Sun weegt slechts 80 gram. En toch kan hij een keur aan mobiele telefoons (oa Nokia, Siemens, Samsung en Sony-Ericsson) opladen. Door crystalinne zonnecellen laadt hij de mobiele telefoon op. In twee tot drie uur kan hij de verschillende mobiele telefoons volledig opladen. Ook laadt hij 2*AA baterijen op zodat je een accu hebt voor als het donker wordt.

Andere oplossingen voor stroom onderweg
Wil wel (veel) elektronische apparaten meenemen tijdens je wandelen, maar niet het geld investeren in één van de bovengenoemde laders, dan kun je natuurlijk altijd nog je route zo plannen dat je op z'n tijd een dorpje binnenwandelt of op een camping overnacht. Voor de korte termijn kun je nog denken aan het meenemen van voldoende batterijen of gewoon het thuislaten van je GSM en MP3-speler. Maar het lijkt er op dat de opkomst van de elektronische hulpmiddelen in de buitensport niet meer te stoppen is, dus wellicht dat het nu aan de fabrikanten is om hun producten zo te ontwerpen dat ze minder energie vergen.

Links
Mobie Swing
Rubytec No Battery Flash Light
ICP Solar Technologies
Solio (onder andere voor iPod)
Zonne-energie.startpagina.nl
Solarhiker.nl
Hi-Tech Hiking: wandel-gadgets


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }