foto

Wandelen voor een goed doel

Steeds vaker trekken mensen er voor korte of lange tijd op uit om een goed doel te steunen tijdens het wandelen. Soms in de vorm van een korte sponsorloop, maar in andere gevallen ook als complete expeditie.

Baikal Belukha Expeditie
Twan van Bakel houdt wel van een wandelingetje. Zo maakte hij eerder reeds een solotocht van 1000 kilometer in het hoge Lapland en was hij vervolgens veertien maanden onderweg voor een heuse wereldreis. Met zijn volgende tocht wil hij meer dan alleen wandelen. Zijn Baikal Belukha Expeditie, die samen met vriendin Monique van den Broek zal worden ondernomen, voert hem van Lake Baikal naar Mount Belukha: een tocht van meer dan 2000 kilometer. Twan en Monique willen met hun tocht het Wereld Natuur Fonds steunen en zullen onderweg dan ook verschillende project-sites van het WNF zelf bezoeken. Ook zullen zij onderweg een poging doen om de drie hoogste toppen van de republieken te beklimmen, respectievelijk Munku Sardyk (3491m), Mongun Taiga (3976m) en Belukha (4506m). De tocht gaat van start in mei en het tweetal zal al wandelend, mountainbikend en raftend onderweg zijn tot in september. Hun avonturen en voortgang zijn te volgen op hun website.

AnimalWalk
Veel minder avontuurlijk, maar daardoor voor velen ook veel beter binnen bereik zijn de zogenaamde AnimalsWalks. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden is er hier een link met dieren: de Stichting Assistentiehond Nederland. Ten behoeve van deze stichting worden verspreid over Nederland wandeltochten georganiseerd voor mensen met (of zonder) honden. Deelnemers betalen een kleine bijdrage aan inschrijfgeld, dat dan weer ten goede komt van de Stichting Assistentiehond Nederland. De wandeltochten zelf worden georganiseerd door vrijwilligers van AnimalWalk, onder begeleiding van Prins Petfoods. Leuk om te weten: de derde editie van AnimalWalk vindt plaats op 16 mei (Tweede Pinksterdag) en gaat van start in Noordwijk aan Zee. Inschrijven kan via de site.

Nationale Bloesem Wandeltocht (Rode Kruis)
De Bloesem Wandeltocht is de op één na grootste eendaagse wandeltocht van Nederland. Van heinde en verre komen mensen om te genieten van de pracht van de Betuwe in bloei. En tegelijkertijd steunen zij daarmee het Rode Kruis, want de opbrengst van deze tocht komt geheel ten goede van datzelfde Rode Kruis. Het bijzondere aan deze tocht is dat er enorm veel aan gedaan wordt om het de wandelaars naar hun zin te maken. Onderweg zijn er op meerdere plaatsen muziekkorpsen die spelen en kun je (uiteraard) even uitpuffen door een drankje ergens op het terras te nemen. Bovendien worden er die dag enkele speciale bruggen gelegd over de Linge, het riviertje dat het decor vormt gedurende een groot deel van de tocht. Startpunt is de Fruitveiling vlakbij NS station Geldermalsen. De tocht vindt dit jaar (2005) overigens plaats op zaterdag 16 april.

De-ice: de Everest op met astma
Dat een goed doel soms ook in je zelf kan zitten en niet zozeer afhankelijk is van een groot geldbedrag zullen de deelnemers van De-ice aantonen: in september vertrekt een groep van 30 mensen richting Nepal om daar de North Col van de Mount Everest te beklimmen. Tot zover wellicht 'niets' bijzonders, ware het niet dat alle deelnemers één ding gemeen hebben: ze hebben allemaal astma. Onder leiding van expeditieleider René Bos, zelf de eerste Nederlander op de top van Everest, zullen zij letterlijk aantonen 'waar een wil is, is een weg'. Met hun expeditie willen zij andere mensen met astma inspireren en motiveren en tegelijkertijd ook medisch onderzoek verrichten. Waar andere sponsorlopen, tochten of expedities dus vooral kijken naar het zoveel mogelijk geld binnenhalen voor een financiële injectie van een goed doel, pakt De-ice het geheel anders aan: het doen op zich is het doel en niet zozeer de financiële resultaten van de actie. In september zal het team vertrekken naar Nepal, maar nu al zijn hun voorbereidingen zeer uitgebreid te volgen op de website.

Zelf wandelen voor een goed doel?
Met de bovenstaande voorbeelden wil ik duidelijk maken dat je eigenlijk alle kanten op kunt als je iets wilt doen voor een goed doel. Van gewoon een middagje wandelen met de hond (AnimalWalk) of het maken van een stevige dagtocht (Bloesem Wandeltocht) tot een extreem lange tocht (Baikal Belukha Expeditie) of een extreem hoge tocht (De-ice): elke manier zal vaak door de goede doelen met open armen worden ontvangen. Denk daarbij ook niet altijd in het groot, gewoon een kleine actie die honderd of tweehonderd Euro oplevert is net zo welkom. Bij veel goede doelen geldt immers gelukkig nog dat alle kleine beetjes helpen. En weet je niet welk goed doel je moet steunen, dan zijn er meerdere websites die je kunnen helpen met het vinden van een organisatie die in jouw lijn van denken werkt.

Links
Baikal Belukha Expeditie
AnimalWalk
Nationale Bloesem Wandeltocht
De-ice (Everest 2005)
Allegoededoelen.nl
Ikloopvoorunicef.nl
Steun van Hiking-site.nl


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }