foto

Een rugzak kopen

Naast je schoenen is de rugzak waarschijnlijk één van de belangrijkste onderdelen van je wandeluitrusting. Reden te meer om de tijd te nemen als je op zoek gaat naar een nieuwe rugzak.

Waarvoor ga je de rugzak gebruiken?
Voordat je überhaupt de markt op kunt gaan om een geschikte rugzak te vinden moet je eerst bij jezelf te raden gaan waar je de rugzak voor wilt gebruiken. Een dagrugzak voor het wandelen van de Belgische GR-routes is namelijk vaak niet geschikt voor meerdaagse tochten in de Franse Alpen. Anderzijds zijn er weer verschillende soorten dagrugzakken en verschillende soorten rugzakken voor meerdaagse tochten. Zo zijn er speciale rugzakken die eigenlijk niet meer bieden dan ruimte voor je hydration-system en een paar energybars. Die zijn prima voor de snelle tochten, maar als je regen verwacht wil je toch ook graag je regenjack in de rugzak kunnen opbergen. Hetzelfde geldt voor de grotere rugzakken voor meerdaagse tochten: ga je van hut naar hut, dan hoef je in principe geen tent mee te nemen en heb je dus minder ruimte nodig. Bedenk daarom altijd eerst waar je de rugzak voor wilt gebruiken zodat je weet in welk segment je moet zoeken.

De verschillende draagsystemen
Omdat je gedurende de dag het gewicht van de rugzak op je heupen (en soms schouders) draagt is het raadzaam om een rugzak te kiezen met een draagsysteem dat comfortabel aanvoelt. Dat kun je alleen proberen door de rugzak daadwerkelijk met gewicht er in uit te testen. In elke goede buitensportwinkel hebben ze voldoende mogelijkheden om je rugzak te vullen met een gewicht zodat je op je gemak door de winkel kunt wandelen om een gevoel te krijgen bij de rugzak. Tegenwoordig zijn er behoorlijk veel verschillende soorten draagsystemen: met een geheel gesloten rugpand, een mesh-rugpand, een rugpand met slechts enkele drukpunten, etc. En dan zijn er ook nog verschillen inwendige en uitwendige frames, hoewel deze laatste soort steeds minder vaak voorkomt. Weet je dat je veel zweet, neem dan een rugzak met een draagsysteem dat de luchtcirculatie zo min mogelijk hindert, bijvoorbeeld met slechts enkele drukpunten of mesh.

Hoe pas je een rugzak?
Bij het passen van een nieuwe rugzak moet je altijd serieus te werk gaan. Veel mensen denken dat een rugzak ongeveer goed moet zitten en dan verder wel lekker zal dragen, maar in de praktijk zul je zien dat er altijd maar een paar rugzakken in de winkel zijn die écht goed zitten. Zorg allereerst dat je een rugzak hebt waarvan het rugpand de juiste lengte heeft. Bij sommige rugzakken zijn de beschikbare maten slechts beperkt, terwijl andere merken (Lowe Alpine bijvoorbeeld) werken met een systeem waarbij het rugpand erg nauwkeurig kan worden aangepast aan de lengte van de rug. Plaats de heupgordels op de heupen (niet in de taille!) en kijk of de schouderbanden vervolgens op de schouders rusten. Is dat niet het geval, dan moeten ze ofwel naar beneden wordt afgesteld, ofwel je hebt een lange rugzak uitgekozen. Trek vervolgens de 'loadlifters' (de gespen die op je schouders uitkomen) een beetje aan, zodat de rugzak iets naar voren buigt en zo goed tegen je rug komt te hangen. Vervolgens kun je ook de zijgespen (stabilisatiebandjes) van je heupgordel nog een beetje aansjorren om het zwaartepunt goed midden (laag) op de rug te krijgen. Loop nu met je rugzak een beetje door de winkel en bedenk daarbij dat je best een beetje mag draaien met je rug om te zien hoe de rugzak reageert. Zit hij niet te slap? Blijft de heupgordel goed zitten? Schuren de schouderbanden niet in je nek (borstbandje aangetrokken?)? Denk nooit dat een kleine irritatie nu in de winkel een kwestie van even wennen is. In de regel wordt die kleine irritatie een regelrechte kwelling als je met meerdere kilo's in je rugzak een halve dag hebt gelopen!

Innovatief of juist niet?
Zeker in de laatste paar jaar hebben de ontwikkelingen op het gebied van rugzakken zich razendsnel opgevolgd. Was het eerst nog heel innovatief als een rugzak een beetje versteld kon worden: nu kan nagenoeg elke rugzak worden versteld op meerdere plaatsen. Ook zijn er (gelukkig) steeds meer vrouwen modellen, waarbij rekening wordt gehouden met de lichaamsbouw van de vrouw. Maar ook zijn er vrij spectaculaire ontwikkelingen? Wat te denken van een heupgordel die je in een oven moet opwarmen m 'm vervolgens precies aan jouw heupbotten aan te kunnen passen (Osprey)? Of een rugzak die met een inventief systeem volledig meedraait met je heupen en zo het zwaartepunt steeds op de juiste plaats houdt (Berghaus Bioflex)? Of bijvoorbeeld een rugzak die op slechts enkele plaatsen tegen je rug leunt om zo de luchtcirculatie zo min mogelijk te verhinderen (Pure Air van Lowe Alpine)? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen, maar je moet je altijd afvragen of die noviteit ook aan jou besteed is. Er zijn immers nog legio mensen die nu steeds dezelfde rugzak dragen als 10 jaar geleden en daar nog steeds meer dan tevreden over zijn. Wil je dus een 'nieuwe' rugzak, kijk dan ook eens op tweedehands sites. Je zult verbaasd staan over de kwaliteit van sommige 'klassieke' modellen van meer dan 5 jaar geleden...

De levensduur van je rugzak vergroten
Heb je eenmaal een rugzak gekocht wees er dan zuinig op. Je kunt de rugzak na een tocht altijd met een zachte borstel afborstelen, bij voorkeur zonder gebruik te maken van hardnekkige schoonmaakmiddelen. Besteedt daarbij overigens extra aandacht aan de ritsen, want die zijn vaak het meest kwetsbaar. Bedenk ook dat een natte rugzak zo snel mogelijk gedroogd moet worden. Doe dit bij voorkeur niet in de zon of op de verwarming, maar gewoon door 'm een tijdje in de huiskamer te leggen. Op die manier kan hij goed drogen zonder direct uit te drogen of aangetast te raken door de UV-stralen van de zon. En hoewel je rugzak waarschijnlijk best plat gevouwen kan worden, moet je toch proberen om dat niet te lang te doen. Zeker je heupgordel kan soms vervormen als je 'm lange tijd opgevouwen onder in de kast laat liggen.

Links
10 vragen over de grote rugzak (Op Pad)
De ene rugzak is de andere niet (Op Pad)
Rugzakken (Zwerfkei)
Rugzakken (Demmenie Sport)
Rugzakken (de Tweevoeter)
Rugzakken (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }