foto

Winterkamperen

Zodra de eerste nachten met vorst aan de grond aantreden begint het bij sommige mensen te jeuken: ze willen weer winterkamperen. In dit artikel enkele tips om het kamperen in de sneeuw en kou een stuk aangenamer te maken.

Andere eisen aan je materiaal
Als je wilt gaan winterkamperen dan moet je eerst eens goed kijken of je materiaal eigenlijk wel voldoet aan de veel strengere eisen die koude en sneeuw ervan kunnen vragen. Zo kan het zijn dat je slaapzak prima voldoet tijdens een gewone weekendhike hoog in de bergen, maar het is de vraag of je ook nog lekker warm ligt bij 10 graden onder nul. Om nu je slaapzak wat op te waarderen kun je onder andere wat (lange) onderkleding aanhouden als je slaapzak induikt, maar bijvoorbeeld ook een extra dunne zomerslaapzak meenemen en deze in je gewone slaapzak stoppen. Ook kleine dingen als een reddingsdeken onder je matje kunnen al een hoop uitmaken. Denk daarnaast ook aan je kleding: probeer met meerdere dunnen lagen kleding te werken zodat je (als de zon midden op dag feller begint te worden) een laagje kunt uittrekken. Op die manier kun je ene prima 'temperatuurhuishouding' ontwikkelen die onnodig zweten prima kan voorkomen.

Andere eisen aan je lichaam
Dat je lichaam het tijdens winterkamperen zwaarder te voordurend krijgt is logisch. Wat voor veel mensen echter minder logisch blijkt te zijn is dat het lichaam naast bescherming tegen kou ook bescherming tegen de zon nodig heeft. Juist in de sneeuw is een goede oogbescherming en sunblock op de neus een vereiste. Koop dus een 100% UV-werende zonnebril en zorg dat je ook altijd lippencrème en sunblock bij je hebt. Je zult er namelijk verbaasd van staan hoe snel je neus kan verbranden, je ogen kunnen gaan irriteren of je lippen kunnen gaan barsten tijdens een tocht in de sneeuw. Pas ook je eten en drinken aan aan de situatie. Kook bijvoorbeeld laat op de avond nog even wat water en bewaar dit in een vacuümfles in je slaapzak. Dan kun je de volgende ochtend wakker worden met een warme kop thee, koffie of chocolademelk.

Andere eisen aan je oriëntatievermogen
Wat veel mensen niet weten is dat de paden in het gebergte tijdens het winterseizoen soms anders lopen dan in de zomer. Dit kan komen door de constante wind die de standaard paden constant onder de sneeuw verstopt, maar bijvoorbeeld ook door lawinegevaar waardoor sommige paden worden afgesloten en men wordt omgeleid langs plekken waar in de zomer geen mens komt. Er zijn voor veel berggebieden zelfs aparte winter- of sneeuwkaarten te krijgen. Hou er bovendien rekening mee dat de markeringen die je in de zomer bijna blindelings kunt volgen (bijvoorbeeld een paaltjesroute in de Veluwe of een GR in de Pyreneeën) in de winter spontaan veranderd in een speurtocht: de markeringen zijn immers allemaal ondergesneeuwd. Ook is het schatten van afstanden in de sneeuw knap lastig: door het gebrek aan contrast lijken afstanden voor veel korter dan ze daadwerkelijk zijn. Ook hier kan een goede zonnebril helpen, maar is natuurlijk vooral kennis (en vaardigheid!) van het gebruik van kaart en kompas onontbeerlijk.

Andere eisen aan je mentaliteit
Zeker als je op sneeuwrackets gaat wandelen moet je er rekening mee houden dat een zomerse tocht van 4 uur best wel eens 6 uur in beslag kan nemen in de winter. Je zult dus je mentaliteit moeten aanpassen aan deze situatie. Ook is het in de winter veel vaker nodig om te improviseren omdat een pad blijkt te zijn ondergesneeuwd of een bepaalde vallei of helling is afgesloten in verband met lawinegevaar. En wat sommige mensen zich niet realiseren: in de winter is het veel minder lang licht buiten en zul je dus veel meer tijd doorbrengen in een donkere tent. Een kaarsje kan dan uitkomst bieden om gezellig bij te kletsen of eindelijk eens dat goeie boek uit te lezen.

Andere eisen aan je voorbereiding
Ook je voorbereiding ziet er bij het winterkamperen heel anders uit. Zeker als je de bergen in wilt trekken zul je jezelf goed op de hoogte moeten stellen van de sneeuwsituatie ter plekke. Waar je in de zomer nog wegkomt met het even naar de lucht kijken en vervolgens de barometer af en toe eens raadplegen kun je in de winter veel beter even binnenlopen bij een plaatselijke buitensportwinkel, VVV of gidsenbureau om te vragen wat de actuele stand van zaken is. Bovendien moet je extra goed je materiaal inspecteren op aanwezigheid (verrek, ik ben m'n matje vergeten) en bruikbaarheid (hé, die rotspennen hebben niet veel zin in de sneeuw).

Links
Tips m.b.t. winterkamperen
Meer tips m.b.t. winterkamperen
Winter Hiking & Backpacking
Winterwandelen in Schotland
Sneeuwschoenwandelen & Winterkamperen Lage Tatra
Weekend Winter Hike 2004


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }