foto

Mijn favoriete wandelboeken

Zo staand voor mijn toch redelijk gevulde boekenkast wilde ik wel eens een beeld geven van mijn favoriete wandelboeken. En dat blijkt dan nog niet eens zo makkelijk, want er zijn zoveel mooie boeken die ik met plezier nog eens lees. Toch een keuze van vier (voor mij) absolute toppers.

Clear Waters Rising (Nicholas Crane)
Toen ik nog maar net in Spanje kwam wonen had ik zeeën van tijd over en was ik nagenoeg elk weekend in de Pyreneeën te vinden. Één van de eerste boeken die ik toen met bijzonder veel plezier las was dit boek van Nicholas Crane. Het beschrijft de ongelofelijke tocht die Crane maakte van de Santiago de Compostella in Noordwest Spanje naar Istanbul, helemaal in het oosten. Gedurende 17 maanden liep hij vaak in zijn eentje, soms vergezeld van vrienden of lokale gidsen zijn route. Daarbij hield hij zich altijd aan één principiële kwestie: hij wilde alles op eigen kracht doen. Zelfs een roltrap of kabelbaan was te veel. Een schitterend boek voor mensen die zelf met het idee rondlopen om nog eens een monstertocht te maken.

De Groote Trek (Marc Helsen)
Ook Marc Helsen maakte zo'n monstertocht, maar dan vanuit een hele andere visie en op zijn eigen manier. In 14 maanden tijd reist hij de wereld rond om te kijken hoe het er eigenlijk voor staat zo rond de eeuwwisseling. Daarbij maakt hij weliswaar gebruik van een veelheid aan moderne vervoersmiddelen, maar komt hij vaak terecht bij lokale bewoners die nog exact zo leven als zij dat al eeuwen doen. De tocht van Helsen spreekt zo tot mijn verbeelding omdat hij ondanks de grote verschillen tussen de vele culturen die hij bezoekt, hij toch steeds weer precies de interessante aspecten ervan weet te vinden en weer te geven.

The Mammoth book of Mountain Disasters (Hamish MacInnes)
Dit mammoetboek van MacInnes is eigenlijk een bloemlezing uit vele boeken. MacInnes verzamelde namelijk een groot aantal verslagen en verhalen over reddingen in de bergen. Soms van ingesneeuwde of verdwaalde bergwandelaars, andere keren van verongelukte klimmers die op eigen kracht de weg terug niet meer konden maken. Het boek is voor mij een favoriet omdat het zo goed aangeeft dat ondanks dat een ongeluk in een klein hoekje zit (sommige van de besproken ongelukken zijn echt om onbenulligheden ontstaan), de redding altijd veel mensen op de been brengt en dus duidelijk aangeeft hoe belangrijk het is om in de bergen uit te kijken. En juist omdat het om steeds weer een andere redding gaat blijft het boek boeiend tot op de laatste pagina.

Het Mysterie Jeanne Immink (Harry Muré)
In Het Mysterie Jeanne Immink beschrijft Muré het leven van een bijzondere vrouw. Bijzonder, maar toch bij velen onbekend. Zij was het die als één van de eerste Nederlandse vrouwen de bergen opzocht om deze te beklimmen. Zij beklom in haar tijd (rond 1900) al toppen die ook nu nog als zeer moeilijk te boek staan. Daarbij overbrugde soms meer dan 2500 hoogtemeters op één dag, een prestatie die veel (zowel vrouwelijke als mannelijke) klimmers haar ook nu nog niet nadoen. Het boek is één van mijn favorieten omdat het op een boeiende wijze een zo oud verhaal weet te vertellen. Zonder de grote lijn uit het oog te verliezen weer Muré details over het leven van Jeanne Immink naar boven te halen. Een leven waar ook in deze tijd bergwandelaars en bergbeklimmers vaak alleen van kunnen dromen.

Andere wandeltoppers
Natuurlijk zijn de bovenstaande boeken slechts een kleine greep uit mijn boekenkast. Als je echt slechts een paar favorieten wilt weergeven is de keuze moeilijk te maken. Naast bovengenoemde boeken lees ik immers ook graag de boeken van Ronald Naar, wiens schrijfstijl altijd blijft boeien en Bart Vos, die ondanks een dubieuze klimreputatie zijn naam als schrijver van spannende buitensportboeken absoluut wel waar heeft gemaakt.

Links
Clear Waters Rising (Nicholas Crane)
De Groote Trek (Marc Helsen)
The Mammoth book of Mountain Disasters (Hamish MacInnes)
Het Mysterie Jeanne Immink (Harry Muré)
Andere boekrecensies


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }