foto

Grote wandelevents

Het seizoen van de grote wandelevenementen is met de Kennedymars in Sittard (afgelopen 10 april) weer van start gegaan. Veel wandelaars zijn dan ook al weken of zelfs maanden aan het trainen voor bijvoorbeeld de Nijmeegse vierdaagse of de Friese Elfsteden wandeltocht. In dit artikel een overzicht van enkele grote meerdaagse wandelevenementen.

Kennedymars van Sittard (10 april)
John F. Kennedy deed ooit een uitspraak waarin hij zijn twijfel uitte over de kracht en conditie van de moderne mens. Zijn stelling was dat velen niet eens meer binnen 20 uur een afstand van 50 mijl konden afleggen. En om meteen een voorbeeld te stellen legde hij vervolgens zelf wél de afstand binnen 20 uur af. Sindsdien zijn niet alleen zijn broer Robert, maar vele Amerikanen en later ook Europeanen hem gevolgd en werd het fenomeen 'Kennedymars' een heus wandelevenement. In Nederland leggen de deelnemers 80 kilometer af binnen de gestelde 20 uur en dat werd voor het eerst gedaan in Sittard. Tegenwoordig zijn er echter door het hele land Kennedymarsen en kunnen mensen die van stevig doorlopen houden hier als recreant (en soms als wedstrijddeelnemer) aan deelnemen.

Friese Elfsteden wandeltocht (18 mei t/m 22 mei)
Bij 'Friese Elfstedentocht' denken veel mensen aan het winterse evenement dat slechts af en toe kan plaatsvinden in het Friese landschap. Te weinig vorst en daardoor te dun ijs gooien immers vaak roet in het eten. Zo niet voor de Friese Elfsteden wandeltocht. Gedurende 5 dagen wandelen de deelnemers van de ene naar de andere stad, waarbij uiteraard plaatsen als Leeuwarden, Sneek, Sloten, Workum, Franeker en Dokkum worden aangedaan. Deelnemers kunnen eventueel een all-in pakket nemen waarbij de organisatie tevens zorg draagt voor de overnachtingsplek (vaak op een boot!). Zij die volharden en inderdaad binnen de tijd overal al wandelend hun stempel hebben opgehaald worden beloond met een heus Elfstedenbrevet. In totaal bedraagt de afstand iets meer dan 200 kilometer.

Nijmeegse vierdaagse (20 juli t/m 23 juli)
Het grootste en bekendste wandelevenement van Nederland is uiteraard de vierdaagse van Nijmegen. De vierdaagse stamt al uit 1909, toen er vanuit verschillende plaatsen gestart kon worden. Later werd dat één plaats en werd ook besloten dat die plaats Nijmegen zou zijn. Het evenement is lang geleden al uitgegroeid tot een internationaal volksfeest waarbij deelnemers, supporters en begeleiders tevens feestvieren in de Nijmeegse binnenstad of aan de Waalkade. Het mag zich, met jaarlijks inmiddels meer dan 40.000 deelnemers uit meer dan 50 verschillende landen, zelfs het grootste wandelevenement ter wereld noemen. Naast burgers lopen er ook veel militairen mee aan de vierdaagse. Oorspronkelijk was het zelfs zo dat burgers helemaal niet meeliepen en dat (later toe dat wel mocht) het aantal burgers in de minderheid was. Dit jaar heeft organisatie een limiet gesteld aan het aantal inschrijvingen (47.000) om te voorkomen dat het te druk wordt op het parcours, een veelgehoorde klacht van gedesillusioneerde deelnemers.

Strandzesdaagse (26 juli t/m 31 juli)
Zes dagen wandelen over het strand en vervolgens elke avond heerlijk slapen in je eigen tentje, dat is de strandzesdaagse die elke zomer plaatsvindt langs de Nederlandse kust. Er wordt gelopen van Hoek van Holland naar Den Helder en elke avond zorgt de organisatie ervoor dat de zelf meegebrachte tent en slaapzak netjes op de plaats van bestemming zijn. In totaal wordt er zo ruim 140 kilometer overbrugd in 6 dagen tijd. Belangrijk onderdeel aan de strandzesdaagse is ook het overnachten, want elke deelnemer slaapt in zijn/haar eigen tent op een door de organisatie aangewezen camping. Op deze campings is het elke avond van het evenement dan ook een feest van jewelste. Althans... als het weer een beetje meewerkt.

Trainen is noodzakelijk!
Hoewel voor veel mensen de gezelligheid tijdens het wandelen voorop staat, is het absoluut noodzakelijk om voldoende getraind aan de start te verschijnen. Veel mensen beginnen dan ook al maanden van te voren met het volgen van trainingsschema’s. Daarbij wordt er niet alleen gewerkt aan de conditie, maar tevens aan het uithoudingsvermogen. Veel deelnemers halen de eindstreep dan ook vaak alleen puur op karakter, anderen halen de streep niet en moeten voortijdig afhaken met een flinke hoeveelheid blaren.

Links
Kennedymars van Sittard
Friese Elfsteden wandeltocht
Nijmeegse vierdaagse
Strandzesdaagse
Netfysio (Wandelen en conditie)
Opbouwen conditie


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }