In 't wild: paalkamperen
Wildkamperen is in Nederland niet toegestaan. Toch kun je op legale wijze bijna hetzelfde doen door op zoek te gaan naar één van de weinige paalkampeerplaatsen in het land. Een artikel over legaal wildkamperen in Nederland.
Wat zijn paalkampeerplaatsen?
De drang naar avontuur zit veel mensen in het bloed. En als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld wil je nu eenmaal liever niet je trekkerstentje opzetten tussen de caravans en bungalows op een grote 3-sterren camping. De andere mogelijkheid, het ergens in een verborgen hoekje in het bos je tent stiekem opzetten, is in Nederland verboden. En de boetes die voor dit wildkamperen worden gegeven liegen er niet om. Daarom is Staatsbosbeheer zo'n 10 jaar geleden begonnen met een proef: op een paar plekken in de buurt van Breda mochten trekkers hun tentje opzetten mits ze zich netjes zouden gedragen (afval meenemen, geen lawaai, etc.). Deze plekken zouden herkenbaar worden gemaakt middels een paal en dus was het fenomeen paalkamperen geboren. En om de trekkers ook nog een zeker vorm van comfort te bieden werden er bij veel paalkampeerplekken ook nog een pomp geplaatst. Deze pomp levert grondwater. Uiteraard is dat niet drinkbaar, maar kan eventueel gefilterd of gekookt worden om op die manier toch te dienen als drinkwater. Ondanks deze 'service' is het paalkamperen gratis.
De regels
Geef je echter mensen een bijzondere vrijheid, dan zul je daar ook strenge regels aan moeten verbinden om misbruik te voorkomen. En dus stelde Staatsbosbeheer enkele regels in die strikt opgevolgd dienen te worden. Zo mag je alleen binnen een straal van 10 meter om de paal je tentje opzetten. Bovendien mag je de tent niet langer dan 72 laten staan en is er een maximum van 3 trekkerstentjes per paalkampeerplaats. Mocht je dus laat aankomen en er staan al 3 tentjes: pech gehad! Een belangrijke regel die opgevolgd dient te worden is het feit dat er absoluut geen vuur gestookt mag worden. De paalkampeerplaatsen liggen vaak in het bos en zijn over het algemeen met de auto niet te bereiken. Het is dus van groot belang dat er geen vuur uitbreekt op deze plaatsen. Kamperen is over het algemeen alleen toegestaan gedurende de maanden april t/m oktober. En natuurlijk spreekt het voor zich dat de kampeerders hun eigen rommel netjes moeten opruimen en meenemen.
Waar vind je de paalkampeerplaatsen?
Voor veel kampeerders zijn de paalkampeerplaatsen moeilijk te vinden. Op de site van Staatsbosbeheer is er een overzicht te vinden van de door hen uitgezette plaatsen, maar om hier gebruik van te maken die je exact de naam van het betreffende natuurgebied of de provincie te weten. Naast de coördinaten geeft de pagina vervolgens ook informatie over wat er zoal te vinden is in de buurt van de kampeerplaats en hoe je er het makkelijkst kunt komen. Ook zijn er verschillende informatienummers van Staatsbosbeheer (o.a. 030-6028602) welke je kunt bellen voor meer informatie. Een andere mogelijkheid op Internet is de overzichtskaart op hiking-site.nl, waar je middels een klik op de kaart van Nederland kunt uitvinden welke paalkampeerplaatsen in die regio te vinden zijn. De dichtstbijzijnde plaatsen worden opgesomd, inclusief coördinaten en een link naar de site van Staatsbosbeheer. In dit overzicht zijn echter ook paalkampeerplaatsen opgenomen die niet door Staatsbosbeheer zijn aangelegd, onder andere in de provincie Overijssel. Tot slot staan de paalkampeerplaatsen aangegeven op de wandelkaarten van Staatsbosbeheer.
De toekomst van paalkamperen
Legaal kamperen in het wild, gratis voorzien van een grondwaterpomp en nog op mooie plekjes ook. Eigenlijk klinkt het te mooi om waar te zijn en zou je verwachten dat zoiets niet lang verborgen kan blijven voor de grote massa. Gelukkig blijkt in de realiteit echter dat de grote massa nog steeds voor de meer traditionele campings of natuurcampings kiest. En dat is maar goed ook, want met de strikte regel van maximaal 3 trekkerstentjes zouden veel paalkampeerplaatsen anders snel vollopen. In de praktijk zul je echter zelden meer dan één ander tentje tegenkomen, of het moet langs een drukke LAW zijn in de zomermaanden. In die zin wordt de toekomst van het paalkamperen dus zeker niet bedreigd. Wat echter wel een steeds groter probleem lijkt te worden is het afval en het verbod op open vuur. Veel kampeerders blijken er moeite mee te hebben om hun eigen afval netjes mee te nemen en in de bewoonde wereld in een vuilnisbak te deponeren. Ook zie je op steeds meer paalkampeerplaatsen de resten van een kampvuur, iets dat de nekharen van de lokale boswachter zeker overeind zal doen staan. Wil je dus lang genieten van het gratis en legaal kamperen in het wild, probeer dan de paar regels die er zijn te eerbiedigen en neem je afval mee en stook geen kampvuurtje!
Links
Staatsbosbeheer
Overzichtskaart paalkampeerplaatsen
|