foto

Als pleisters niet helpen: wandelpijn

Bij wandelpijn denken veel mensen direct aan blaren en de daarvoor bestemde pleisters. Soms gaat het echter verder en kunnen ernstige blessures ontstaan door een onjuiste looptechniek of onjuiste schoenen. Professionele hulp biedt dan wellicht uitkomst.

Pijnlijke voeten
Sommige wandelaars krijgen na een tijdje lopen last van pijnlijke voeten. En dan dus niet de gewone 'pijntjes' die voortkomen uit het afleggen van lange afstanden en dus eigenlijk gewoon vermoeidheid aankondigen, maar echte pijn die het lopen haast onmogelijk maakt. Bijvoorbeeld een brandend gevoel onder de zool of last van afgeklemde tenen. Ook pijnlijke botten kunnen voor veel overlast zorgen, waarbij het niet altijd even duidelijk is of het nu door de manier van lopen of de schoenen zelf komt.

Knie- en rugklachten
Andere veel voorkomende klachten hebben betrekking op de knieŽn en rug. Bij beide soort klachten is de oorzaak niet altijd direct te vinden. Soms kan het zijn dat we ons een verkeerde houding hebben aangeleerd tijdens het lopen, maar ook een verkeerde schoenkeus kan grote gevolgen hebben voor de knieŽn of de rug. Schoenen kunnen bijvoorbeeld te stug zijn of een voetbed dat niet goed aansluit op onze eigen voetzool. Onze eigen houding en manier van lopen is voor veel mensen heel moeilijk te zien als accepteren van een probleem. Toch kan het van groot belang zijn om hier naar te laten kijken omdat we bijvoorbeeld te veel op onze tenen lopen of te ver naar voren of naar achteren buigen tijdens het lopen.

Het Looplab
Het Looplab is een onderdeel van een speciaalzaak voor runners: Gooirunning. Enkele jaren geleden besloten ze bij deze winkel dat advies een stapje verder kan gaan en ontstond het looplab, Het Looplab is een professionele omgeving waar op zeer moderne wijze de problemen worden aangepakt en er middels computers en medische kennis naar een oplossing wordt gezocht. Mensen die klachten hebben tijdens het bewegen kunnen dus terecht bij dit Looplab in Hilversum. Hier wordt vervolgens op moderne wijze het een en ander bekeken. Zo staat er een lopende band waar men tijdens het lopen middels diverse camera's opnamen maakt van de houding, de manier van lopen en de manier van het plaatsen van de voeten. Deze en andere zaken kunnen vervolgens worden geanalyseerd zodat er duidelijk wordt wat de oorzaak van de klachten zijn. Vervolgens wordt er advies uitgebracht hoe de klachten kunnen worden verholpen. Ook kan het voorkomen dat iemand die altijd moeite heeft met het vinden van goede schoenen op deze manier wťl de juiste schoenen kan worden aanbevolen.

Andere mogelijkheden
Hoewel het Looplab vrij uniek is in Nederland met de uitgebreide en moderne wijze van onderzoek en advies zijn er uiteraard meer mogelijkheden om van problemen af te komen. Zo zijn er steeds meer buitensportzaken die overeenkomsten hebben met erkende podologen en therapeuten, waarbij het mogelijk is om gratis advies in te winnen bij problemen. Ook je plaatselijke orthopeed, podoloog of therapeut kan je vaak op weg helpen, maar dan zul je wel zelf de eerste stap moeten nemen. Heb je dus vaak problemen tijdens het wandelen die verder gaan dan een blaar hier of daar, ga dan eens langs bij de deskundige voor een goed advies. Je zult daarna weer met veel plezier verder wandelen...

Links
Looplap
Voetverzorging.nl
Stichting LOOP
Happy Steps
Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten
Podostart.nl
Voeten.startpagina.nl
Voetverzorging


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }