Trekkerstenten
Ga je een meerdaagse wandeling maken dan is (wild)kamperen vaak de goedkoopste en leukste manier om te overnachten. Maar wat voor tent neem je dan eigenlijk mee? Een kort artikel over trekkerstenten.
Waar let je op bij de aanschaf?
Als je eenmaal hebt besloten dat je voortaan meerdaagse tochten wilt gaan maken en wilt overnachten in een tentje sta je voor de keuze welke tent je moet aanschaffen. Maar eerst moet je je uiteraard afvragen wat voor tent je kiest. Er zijn namelijk verschillende soorten trekkerstenten en elke soort heeft zo zijn voor en nadelen. Ook is het van belang om naar de grootte en het gewicht van de tent te kijken alvorens je deze aanschaft. Maar voordat je aan deze zaken kunt denken is het belangrijk om eerst goed na te gaan waar je de tent voor gaat gebruiken. Is het alleen voor die paar nachten in de zomer dat je meerdaagse tochten maakt of wil je 'm ook gaan gebruiken tijdens weekendwandelingen in de koude sneeuw van december? Hoewel vaak de regel 'hoe duurder hoe beter' opgaat, is het voor tenten zo dat duurder soms ook een soort overkill is, simpelweg omdat je niet zulke hoge eisen aan je trekkerstentje hoeft te stellen.
Soorten trekkerstenten
Voor wat trekkerstenten zijn er eigenlijk drie hoofdgroepen: de daadwerkelijke tenten, tarpen en de bivakzakken. Deze laatste groep bestaat uit soort van groot uitgevallen slaapzakken die vaak alleen zijn voorzien van een enkel boogstokje bij het hoofdeind om je gezicht wat vrije ruimte te geven. Bivakzakken zijn vooral geschikt voor als je slechts een enkele nacht in de buitenlucht hoeft door te brengen. Ze worden namelijk al vrij snel klam en zijn vaak niet echt comfortabel. Tarpen zijn vaak niet meer dan een afdak. Ze bestaan uit een doek dat middels een tent- of wandelstok tot afdak wordt omgebouwd. Ze wegen dus heel weinig, maar bieden ook het minste bescherming. De andere groep bestaat uit kleine tenten die geschikt zijn om in de rugzak mee te dragen. Al dan niet voorzien van een binnentent bieden deze tenten plaats aan één of twee personen en zijn ze erg licht van gewicht. Verwar deze tenten dus niet met de dure expeditietenten die ook klein zijn, maar vaak veel zwaarder door de materiaalkeuze (ze moeten immers veel meer kunnen doorstaan).
De grootte van de tent
De grootte van de tent is afhankelijk van je wensen. Ga je altijd met iemand anders samen op pad, dan moet je uiteraard voor een iets ruimere tent kiezen. Maar ook is het goed om in overweging te nemen dat je bij een meerdaagse solotocht wellicht een dagje in je tent zult moeten doorbrengen. Een beetje extra ruimte voor jezelf en je rugzak is dan onbetaalbaar. Bekijk een tent dus niet alleen van buiten, maar ga er ook daadwerkelijk in liggen in de winkel of tijdens de tentenshow. Op die manier krijg je een veel beter beeld dan door alleen naar de buitenkant of de tekening met afmetingen te kijken. Ook kun je op die manier pas goed zien of bijvoorbeeld het dak niet veel laag hangt en daardoor je bewegingsvrijheid behoorlijk inperkt.
Gewicht van de tent
Het is een open deur om te zeggen dat een grotere tent zwaarder weegt. Althans, zo lijkt het. Toch zijn er tegenwoordig vrij veel ruimere trekkerstenten op de markt die in gewicht niet veel meer wegen dan een paar kilo. Ga je vaak op solotochten, probeer het gewicht dan zo laag mogelijk te houden. Kijk ook of je bijvoorbeeld alleen de binnentent (in de zomer) mee kunt nemen en de tent zo op kunt zetten. Dat scheelt vaak de helft aan gewicht en toch heb je een 'dak' boven je hoofd. Verwacht je slechts weinig buien, dan kun je alleen de buitentent meenemen om gewicht te besparen. Ook de extra accessoires als haringen en scheerlijnen kunnen het gewicht van de tent al snel opvoeren. Als de omstandigheden het toelaten kun je ervoor kiezen om je scheerlijnen (plus een aantal haringen) thuis te laten. Maar dan moet je bij de aanschaf er dus wel op letten dat dit ook daadwerkelijk mogelijk is (kan de tent zelfstandig staan of met behulp van slechts enkele haringen?). Ga je met z'n tweeën op pad, kijk dan of het gewicht van de tent gemakkelijk is op te splitsen in twee gelijke delen. Bijvoorbeeld de binnentent plus haringen in het ene deel en de buitentent en de stokken in het andere deel. Op die manier kun je met een gelijkblijvende last per persoon een grotere tent meenemen. Groter en dus vaak ook iets comfortabeler.
De uiteindelijke keuze
Het is voor veel mensen vaak één van de moeilijkste beslissingen met betrekkingen tot buitensportmateriaal: welke tent koop ik? Maak daarom gebruik van de ervaringen van anderen en geef je ogen en oren goed de kost. Bezoek vooral ook de jaarlijkse tentenshows die veel buitensportzaken houden en beslis pas op het moment dat je absoluut zeker bent van je keuze. Stel voor jezelf een lijstje met criteria samen waar de tent aan moet voldoen. Met zo'n lijstje kun je uiteindelijk veel beter tot een besluit komen dan op goed geluk een winkel binnenstappen. Koop in elk geval nooit een tent zonder dat je 'm ook daadwerkelijk in het echt gezien hebt. Soms kunnen tenten er op een tekening of foto schitterend uitzien, terwijl ze in het echt net dat ene puntje missen wat je zo belangrijk vond (opzetgemak, gemakkelijk toegankelijke ingang, ventilatiemogelijkheden, etc.). Wil je helemaal zeker zijn van je zaak, vraag dan of je een tent mag uitproberen. Soms kun je er eentje lenen van vrienden of kennissen, maar sommige winkels stellen je ook in staat om een tent gedurende een weekend te testen. Maak gebruik van zoveel mogelijk van dit soort opties om een miskoop te voorkomen. Een tent kan immers vele jaren meegaan mits hij aan je wensen voldoet en goed wordt onderhouden.
Links
Tenten.startpagina.nl
Tentenshows.nl
Ervaringen met tenten
Informatie over tenten
|